Bilindiği üzere, 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun, 13.11.2008 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilip,  22.11.2008 tarih ve 27062 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
 
Kamuoyunda Varlık Barışı olarak adlandırılan Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun'un amacı, söz konusu Kanunun 1'inci maddesinde;  gerçek ve tüzel kişilere ait olup yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının ekonomiye kazandırılması ve taşınmazların kayda alınması ile yurt içinde bulunan ancak işletmelerin özkaynakları içinde yer almayan bu türden varlıkların sermaye olarak konulmak suretiyle işletmelerin sermaye yapılarının güçlendirilmesini sağlamak olarak belirtilmiştir.

 

Yine bilindiği gibi 5811 sayılı “Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun” kapsamında varlık beyan süresi, 31 Aralık 2009 tarihinde sona ermiştir. Varlık Barışında uygulama süresi Bakanlar Kurulunca 30 Eylül 2009 dan 31 Aralık 2009 a kadar üç ay uzatılmıştı.

 

Varlık barışı yasasından yararlanarak varlık beyan eden mükellefler beyan ettikleri varlıkları yasal defterlerinde fon hesabına  kaydederek  beyan ettikleri varlıklarla ilgili olarak adlarına  tahakkuk  eden vergiyi vadesinde ödemez ve beyan tarihinden itibaren 6 ay içerisinde  sermayeye ilave etmez iseler Varlık Barışı Yasasının 3. cü maddesinin  5. ci fıkrası uyarınca; 01.01.2008 öncesi dönemlere ilişkin diğer nedenlerle yapılacak  vergi incelemeleri ile ilgili  olarak ortaya çıkacak olan matrah farkı ve vergi farkı tarhiyatlarında  yasanın mahsup olanağı sağlayan hükümlerinden  yararlanamayacaklardır.

 

Bu açıklamalar ışığında 6 aylık sürenin 30 Haziran 2010 tarihinde dolacağını ve yoğunluktan etkilenmemek için sermaye tadil tescillerinizi biran önce yaptırmanızı hatırlatmak isteriz. Tescile gelirken Ticaret Sicili Memurluğu'na ibraz edilmesi gerekli evraklar Odamızın www.satso.org.tr adresindeki “EVRAKLAR” bölümünde mevcuttur. 

Önemli Not: Anonim Şirketler' in 5811'e göre sermaye artırımı tadil metni Ticaret Sicil Memurluğunca kontrol edilip, Bakanlık Komiseri nezdinde yapılacak Genel Kurul sonrası tescil olacağından; 30 Haziran 2010 süresinin buna göre hesaplanması gerekmektedir.

Haber Tarihi : 1/6/2010
PAYLAŞ
Son Haberler ::