Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) işbirliğinde Gürcistan ile Sakarya İli arasındaki ticaret hacminin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu'nda Gürcistan Ülke Günü Toplantısı düzenlendi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Kösemeusul, yönetim kurulu üyeleri, Türk-Gürcü İşadamları Derneği Başkanı Demirhan Lotoz, Gürcistan Enerji Bakanı Danışmanı Hakan Şimşek ve Türk-Gürcü İşadamları Derneği Başkanı Demirhan Lotoz i ile SATSO meclis üyeleri ve iş adamlarının katılımı ile gerçekleştirilen toplantıya basın mensupları da yoğun bir ilgi gösterdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Kösemusul  iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesinin faydalarına değinerek şunları dile getirdi: ‘'Türkiye ile Gürcistan ekonomik, kültürel ve tarihi bağlarla birbirine bağlı iki komşu ülkedir.  Gürcistan'la uzun yıllara dayanan sağlam, sorunsuz dostluk bağları kurulmuştur

Türkiye ve Gürcistan gibi iki ülke ekonomisinin yeni dünya düzeni gereği işbirliği yapması, bir çok iş fırsatını beraberinde getirecek ve oluşabilecek fırsatlardan iki ülke de çok ciddi kazançlar sağlayacaktır.

Gürcistan, Türkiye'nin Orta Asya'ya açılan ve Orta Asya ile bağlantı sağlanan en önemli kapısıdır. Türkiye'nin dış politikasında vazgeçemeyeceği ülkelerden biri olan Gürcistan bu bağlamda ticari işbirliklerini artırmak büyük bir kazanım olacaktır”

Gürcistan Enerji Bakanı Danışmanı Hakan Şimşek ise Gürcistan'ını keşfedilmeyi bekleyen bir yatırım üssü olduğunu belirterek avantajları hakkında bilgi verdi. Şimşek konuşmasında;

“Gürcistan dünyadaki su zengini en büyük ikinci ülke toplam hidro kapasite ise 28,000MW ın üzerinde. Ülke içerisinde akarsuların devamlılığı ve teknik anlamdaki değerlerinin çok yüksek olması açısından da dünyada Kanada ve Norveç gibi ülkeler ile başı çekmekte.

Hiç şüphesiz ki bu büyüklükte ve özellikteki yenilenebilir enerji potansiyelinin değerlendirilip, insanlığın hizmetine sunulması, dünyamızın geleceği açısından son derece önemlidir. Bu amaçla Gürcistan Dünya bankası desteği ile bu potansiyeli ehil kuruluşlar tarafından projelendirerek yatırıma açmıştır.

Yaklaşık 50 yıl boyunca düzenli bir şekilde su değerlerinin ölçüldüğü bu akarsular üzerinde yapılan proje değerleri son derece verimli ve reeldir. Yabancı yatırımcının Gürcistan'da yatırım yapması için gerekli olan şartlar açısından bir değerlendirme yapacak olursak; Gürcistan devleti, uluslar arası enerji pazarında etkin ve hatrı sayılır kişi ve kurumlardan danışmanlık hizmeti almış ve uluslar arası normlara uygun yasal ve fiziki altyapılarını tamamlamıştır. Tamamen liberal bir mevzuat oluşturularak, tüm bürokratik işlemler süreye bağlanmış ve kolaylaştırılmıştır. Gürcistan da bürokrasi yatırımcıya engel olmaktan çıkarılmıştır. Bu coğrafyada enerji politikalarını Türkiye ile birlikte geliştirerek yürüten kardeş komşu ülke Gürcistan, Türkiye'nin tecrübelerinden de faydalanmıştır. Örneğin Türkiye'de enerji yatırımcılarının yatırımda hedef ve beklentilerini çok iyi bilen enerji piyasası denetleme kurumunu kurarak altı yıl başkanlığını yürütmüş ve 36 ülkenin üye olduğu ERRA nın başkanlığını da yapmış, Sayın Yusuf Günay dan da danışmanlık hizmeti almıştır.

Bunda amaç, Gürcistan da yapılacak yatırımın Türkiye'nin herhangi bir bölgesinde yapılacak yatırımdan bir farkın olmaması ve uluslar arası enerji piyasası normlarında bir piyasa oluşturulmasıdır.  

Ve bugün bu hedef gerçekleşmiş, yasal ve fiziki anlamda iki ülke arasında enerji yatırımında hiçbir farklılık kalmamıştır.

Gürcistan enerji politikalarını Türkiye ile birlikte yürütüyor. Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanıyor. İki ülke arasında elektrik iletim hatlarının kapasitesi gün geçtikte artırılıyor''

Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Tariel Lebanidze, yatırımların önündeki bütün engelleri kaldırdıklarını belirterek, Türk iş adamlarının ülkelerinde daha çok yatırım yapmalarını istediklerini söyledi.

Toplantıda konuşan Lebanidze, Türkiye ile ülkesi arasında yıllık 1 milyar 200 milyon dolar ticaret hacmi olduğuna dikkati çekerek, var olan potansiyelin daha da artırılmasını istediklerini belirtti.

Türkiye ile akraba ve dost bir ülke olduklarına işaret eden Lebanidze, ''Ülkemiz, inşaat, turizm, tarım, altyapı, tekstil, enerji ve su kaynakları bakımından oldukça cazip yatırım imkanları bulunuyor. Türk iş adamlarının ülkemizde daha çok yatırım yapmalarını istiyoruz. Yatırımın önündeki bütün engelleri kaldırdık. İş adamları vizesiz sadece pasaportlarıyla ülkemize gelebilirler. 3 gün içerisinde 40 ile 200 dolara şirket kurabilir, 4. gün çalışmaya başlayabilirler. Gürcistan'da Türk iş adamlarının enerji ve inşaat alanlarında yatırımları var. Türklerden çok memnunuz ve yatırımların artmasını istiyoruz'' şeklinde konuştu.

Rusya'nın saldırısının ardından ülkesinin ekonomide toparlanma sürecine girdiğini ve Türkiye'yi örnek aldıklarını ifade eden Lebanidze, ülkesine yapılacak yabancı yatırımların devlet güvencesinde olduğunu vurguladı. 

Yatırım için her türlü kolaylığı sağladıklarına işaret eden Lebanidze, ''Ülkemizde yatırım yapanlar ömür boyu yatırımın sahibi oluyor. Toprak alanlar ise yine toprakların sahibi olabiliyor. Türkiye'ye çok önem veriyoruz. Türkiye'den daha çok yatırım bekliyoruz. Zaten ekonomimizi Türkiye ekonomisi ile entegre etmeye çalışıyoruz. Yolsuzluğun, rüşvetin, mafyanın olmadığı bir ülkeyiz. Vergi dahil tüm ekonomik düzenlemelerimiz yatırımcının lehine. Tarım alanında da bakir yatırım alanlarımız var. Topraklarımızın yüzde 75'i özelleştirilmeye hazır'' şeklinde konuştu.

İki ülkeyi birbirine bağlayan Sarp sınır kapısının elverişsiz hava koşulları nedeniyle kapanabildiğine dikkati çeken Lebanidze, Çıldır-Aktaş sınır kapısının 2011 yılında büyük bir şölen ve bayram havasında açılacağını bildirdi.

Türk-Gürcü İşadamları Derneği Başkanı Demirhan Lotoz ise Gürcistan'a yatırım yapmak isteyen herkese her türlü desteğin verildiğini belirterek, dünyanın hiçbir ülkesinde yatırım için gelen iş adamlarının 4. gün işe başlayamayacaklarını kaydetti.

Gürcistan'ın limanları ve demiryolları kullanılarak eski Sovyetler Birliği'nin her noktasına ulaşılabildiğini anlatan Lotoz, ''Gürcistan dünyanın yatırıma en müsait ülkesi. Sıfır yolsuzluk, sıfır mafya ve sıfır rüşvetin olduğu bir yer. Türk yatırımcılar için inanılmaz fırsatlar var'' dedi.

Toplantının sonunda Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası adına Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Kösemusul ve Ticareti Geliştirme Komisyonu Başkanı Günay Güneş günün anlamına ithafen Türk-Gürcü İşadamları Derneği Başkanı Demirhan Lotoz'a, Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Tariel Lebanidze ve Gürcistan Enerji Bakanı Danışmanı Hakan Şimşek'e  plaket takdiminde bulundular.

 

 

Haber Tarihi : 15/9/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::