Basketbol Federasyonu Başkanı Demirel:

''Tobb İle Geliştirdiğimiz Proje Kapsamında Ayrılan 1,5 Milyon Dolarlık Fonu Üç İlde Basketbol Eğitim Merkezi Kurmak İçin Kullanacağız''

Basketbol Federasyonu Başkanı Demirel: ''Dünya Basketbol Şampiyonasının Bugüne Kadar Yapılan Şampiyonaların En İyisi Olduğu İfade Edildi''

Demirel, A Milli Basketbol Takım Menajeri Harun Erdenay, Basketbol Milli Takımlar İdari Menajeri Barbaros Akkaş, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (SATSO) onur konuğu oldu.

 Onur konuşması öncesi söz alan SATS0 Başkanı Akgün Altuğ şunları söyledi

‘'Tarım ve sanayi için yatırımcı ve müteşebbislere zengin imkanlar sağlayan Sakarya, bu zenginliğini kültürel renkleriye de taçlandırmaktadır. SATSO olarak  Sakarya ilindeki katmadeğerin  ülkemiz için önemli olduğunu düşünüyoruz.

Sakarya spor dünyasında pek çok dalda  adını altın harfle yazdıran sporcularıyla meşhurdur. İnanıyorum ki, basketbol adına da altın isimlerin çıkması an meselesi. Çocukluk yıllarından beri basketbol ile ilgilenen biri olarak sporun özellikle basketbolun insana kattığı değeri çok iyi biliyorum.

Bugün burada dünya ikincisi olma gururunu bize tattıran  ve  başarısının rotasını çizen Basketbol Milli Takımı'nın yöneticilerini  ağırlıyoruz. Bu büyük bir başarı hikayesidir.  SATSO ve Sakarya olarak başarı hikayelerini onurlandırmak bizlerin görevi. Eylül ayı meclis toplantısında bu mutluluğu yaşarken SAKARYA adına bir fırsatı da değerlendirmeden geçmek istemiyorum.

 TOBB'un  sponsorluğunda 3 farklı ilde " 12 Dev Adam Basketbol Merkezi" açılacağı bilgisini aldık .Bu okullardan birinin Sakarya'da açılmasını  Basketbol Federasyonu yetkililerinden istiyoruz.''Balkan-Kafkas yoğunluklu, genç nüfusu ile en hazır şehir Sakarya'dır ‘'görüşü doğrudur..

SATSO olarak da üzerimize düşeni yaparak bu olumlu haberi yakın zamanda vermek istiyor, federasyon  başkanından desteği bekliyorum. Böylesine anlamlı toplantıda bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyor,teşekkür ediyorum.''

Meclis Toplantısında konuşan Demirel, 18 yıllık başkanlık döneminde federasyonun çalışmalarını ve başarılarını anlattı.

Basketbolun hayatının önemli bir parçası haline gelmesinde eski bir milli basketbolcu olan dayısının önemli payı bulunduğunu ifade eden Demirel, ''1988 yılında Galatasaray'da takım kaptanı olarak görev yaptıktan sadece 4 yıl sonra başkan olarak seçildim. Başkan olduğumda bugün milli takımda oynayan oyuncuların nasıl yaratıldığı konusunda da bazı önemli kararlar aldık. Bunlardan bir tanesi benim kendi milli takım tecrübemdi'' diye konuştu.

1977 yılında Türkiye'nin Avrupa'da altyapıda altın madalya kazandığı dönemin milli takım oyuncuları arasında yer aldığını hatırlatan Demirel, ''Takımımızın 12 oyuncusundan ne yazık ki, 11'inin yaşının büyük olduğunu ve esasında o turnuvada oynama hakkı bulunmadığını turnuva bittikten sonra öğrendik. Ben 1957 doğumluydum, o turnuvada 60 doğumluların oynaması kural olarak mümkünmüş. Bu spor dallarını yönetenler yaşı büyük çocukları daha tecrübeli diye oraya götürerek oynatıyorlarmış. O günleri yaşamış biri olarak, federasyon başkanı olunca yaptığım ilk iş bütün altyapı milli takımlarını birer kategori yukarı taşımaktı. Yaşı küçükleri yıldız, yıldızları genç, gençleri ümit yaptık, dolayısıyla yaşlar oturdu'' şeklinde konuştu.

1993 yılında 1979 doğumlu sporculardan milli takım oluşturduklarını ve bu takımın 2010 yılındaki milli takımın temelini oluşturduğunu anlatan Demirel, 2001 yılında Avrupa Basketbol Şampiyonası'nın Türkiye'de yapıldığını anımsattı.

1998 yılında da Dünya Şampiyonası adaylığını açıkladıklarını ve bu hedefte çalışmaya başladıklarını kaydeden Demirel, ''2001 yılında Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda başarılı olunca ilk defa Dünya Basketbol Şampiyonası'na katılma hakkı elde ettik. 2002'de Dünya Şampiyonası için milli takımımız Indianapolis'e gitti. 6 bin Türk'ü İndinapolis'te maçları seyretmek üzere topladık. Indinapolis'teki 6 bin Türk'ün maçlarda önlerinde ay yıldız olan bir tişört, arkasında da İngilizce 'sizi 2010'da İstanbul'da görmek istiyoruz' yazılı tişörtler giydirdik'' dedi.

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası için 7 adayın bulunduğunu, Fransa, Türkiye ve Sırbistan, Slovenya, Hırvatistan, Bosna Hersek dörtlüsünün en güçlü adaylar olduğunu ifade eden Demirel, şöyle konuştu:

''Malezya'ya oylama için giderken, 'neredeyse siz bir oy alamayacaksınız' diyorlardı. Oy verecek 20 yönetim kurulu üyesi vardı. Yönetim kurulu üyelerinin içinde Fransa'nın yönetim kurulu üyesi, hepsi Fransızca konuşan 3 Afrikalı üye, Yunanistan'ı temsil eden başkan vardı, bizim aleyhimize, bir de Çinli başkan vardı. Oylamaya 19 ülke katıldı. İlk turda 8 oy aldık ve Bosna Hersek elendi. İkinci turda da 10'a 9, Fransa'ya karşı kazandık. 6-0 geriden başladığımız için geride kalan 13 oyun 10'unu almış olduk. Bu, gerçekten çok olağanüstü bir başarıydı. FIBA'nın yönetim kurulu da bu sonuca inanamadı. Amerika, Kanada, Avustralya, İsveç, Arjantin, Brezilya gibi daha Batılı ülkelerin basketbola olan sevgimizi ve basketbola olan tutkumuzu fark etmiş olmalarıyla bu turnuvayı alabildik. Onlar da bu saygıdan ötürü, Türkiye'nin bu işi iyi yapabileceğine emin olduklarını oylarıyla belli ettiler.''

Dünyada ilk kez geliştirdikleri Dünya Çocukları Projesi ile 110 farklı ülkeden, aralarında Türkler'in de olduğu yaklaşık 400 kişiyi şampiyona boyunca konuk ettiklerini kaydeden Demirel, ''Dünya basketbol şampiyonasının bugüne kadar yapılan şampiyonaların en iyisi olduğu ifade edildi. Basketbolun bu noktaya gelmesinde basketbola gönül veren ve hizmet eden herkesin payı var. 18 yıl oldu, biraz çok oldu ama hep Avrupa ve Dünya Şampiyonası diye uzadı. Bu istikrar, kararlılık ve inandıklarını uygulama kararı belki bizi küçük artılarla başarıya götürdü. Dünya Basketbol Şampiyonasında iyi bir organizasyon yapıp,  takımımızın Türkiye'yi sevindirmesini düşlemiştik. Bütün bunlar nasip oldu. Sorumluluğumuzu iyi bir şekilde yapmaya çalışmış olmanın huzuruyla karşınızda bulunuyoruz'' şeklinde konuştu.

12 DEV ADAM BASKETBOL MERKEZİ  İÇİN SAKARYA SÖZ ALDI

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ'un TOBB ortaklığıyla 3 ilde basketbol eğitim merkezi kurulması için geliştirilen projede Sakarya'ya da yer verilmesi talebi üzerine Demirel, şunları bildirdi:

''TOBB'a Dünya Basketbol Şampiyonası kapsamında bir proje sunduk. Kendilerine 'siz sponsor olun, bize vereceğiniz parayı havuza koyalım, belli illerde basketbol merkezleri açalım' dedik. 6 merkez yapalım diye yola çıktık. 'İlk başta 3 projeyle yola çıkalım, devam ederiz' dediler. Şu anda 1,5 milyon dolarlık fonu üç ilde basketbol eğitim merkezi kurmak için kullanacağız. TOBB ile birlikte nerede olacağına karar vereceğiz. Böylesine güçlü ticaret adamları olan ve sporda da başarılı olan bir ilde basketbolda da mutlaka 1. Lig'de yer alabilecek bir takım yaratmamız gerekiyor. Bu, bir yılda olabilecek bir çalışma değil. 'Sporcu transfer edelim, bir şirketten para toplayalım ya da belediyeden alalım, transferlerle takım oluşturalım' demiyorum ama 5 bin kişilik salonun temelinin atıldığını düşünecek olursak, önümüzdeki 3-4 yıl içinde 1. Lig'e kadar yükselebilecek bir oluşumun ortak proje olarak hayata geçirilmesi yerinde olacaktır.''

Haber Tarihi : 29/9/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::