“Girişimci hacıyatmaz gibidir. Ne yaparsanız yapın ayağa kalkar”

TOBB'un öncülüğünde gerçekleştirilen Global Girişimcilik Haftası tüm ülkede çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Türkiye'de 3. kez düzenlenen ve ana teması ''güç birliği'' olan hafta boyunca, önemli bölümü İstanbul ve Ankara'da olmak üzere, Türkiye genelinde 200'ün üzerinde etkinlik gerçekleştirilen Girişimcilik Haftası'nın tüm dünyada 102 ülkede benzer etkinliklerle kutlandı.

Global Girişimcilik Haftası kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde düzenlenen Girişimcilik Kongresi'nin ilk gününde Sakaryalı heyetin de yer aldığı  “Türkiye'de Girişimcilik Nasıl Destekleniyor?” ve “Türkiye'de Girişimcilik Nasıl Desteklenmeli?” konularının ele alındığı iki oturum yapıldı.

Söz konusu kongrenin ilk gününde konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M.Rıfat Hisarcıklıoğlu; ''Bizim hazinemiz girişimci ruhumuzdur. Bu ülkedeki her kuruşun altında girişimcilik ve alın teri vardır. Bizim değerlerimiz toprağın altında değil, üstündedir. ''Girişimci 'Hacıyatmaz' gibidir. Hacıyatmaz, ne yaparsanız yapın hep ayağa kalkar. Girişimciler de Hacıyatmaz gibi ayakta kalmasını bilmeli. Bugün gençlerimiz eğitimli, bilgili. Dil biliyorlar. Her türlü bilgiye, her türlü teknolojiye anında ulaşabiliyorlar. Yani şimdi bütün dünya ile eşit fırsatlara sahipler. İşte bu yeni nesil, bizi çok daha yüksek hedeflere rahatlıkla ulaştırabilecek potansiyele sahip. Tek yapmamız gereken, gençlerimize bu güveni ve azmi aşılamak. Her girişimci kendi kaderinin mimarıdır. Tıpkı Necip Fazıl'ın dediği gibi, (Devler gibi eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışmak lazım...).''

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş da kadın işsizlerin yüzde 20'leri bulduğu İstanbul'da kalkınma ajanslarının rotasını mutlaka kadına çevirmek gerektiğini kaydetti.

Dünya Ekonomi Forumu 2010 Küresel Cinsiyet Eşitliği raporuna göre Türkiye'nin kadının ekonomiye katılma ve ekonomide fırsat olanağı sıralamasında 134 ülke arasında sondan 4. sırada olduğuna dikkati çeken Bektaş, ''Sadece Suudi Arabistan, Pakistan ve Yemen'de kadının ekonomideki yeri Türkiye'den daha geride. Raporun yayınlandığı son 5 yıla bakıldığında Türkiye dünya sıralamasında 2006 yılında 105'inci sırada. 2009 yılında 24 sıra birden gerileyerek 129. sıraya geçmiş. Ekonomi hızla büyümesine rağmen kadının ekonomideki yeri güçlenmiyor'' dedi.

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı da, girişimcilik ekosistemini güçlendireceklerini kaydederek, güçlü bir ekosistem için yeni finansman kaynakları, mevzuat altyapısının oluşturulması, vergi mevzuatında gelişmeler gerektiğini söyledi.

TOBB Genç Girişimciler Üst Kurul Üyesi Gülden Yılmaz da 120'yi geçkin paydaşlarıyla bu etkinliği düzenlediklerini, paydaşlar arasında 23 üniversite, 25 sivil toplum kuruluşu, 40 özel sektör, 7 belediye ve TOBB'a bağlı 40 sanayi ve ticaret odası ve 15 medya kuruluşu bulunduğunu belirtti.

Global Girişimcilik Haftası kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde düzenlenen Girişimcilik Kongresi'ne Sakarya'dan da katılım oldu. SATSO Kadın Girişimciler Başkanı İffet Hacıeyüpoğlu ve Başkan Yardımcısı Yıldız Bezek ile SATSO Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Tolga Ballık ile Başkan Yardımcısı Selda Doyuran ve SATSO Personeli Ebru Barın İştirak etti. Sakarya  Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı iffet Hacıeyüpoğlu da söz alarak ilk defa Sakarya bölgesinde uygulanan Finans Katılım Bankası'nın girişimci kadınlara pozitif ayrımcılıkla verdiği kredi sistemi hakkında bilgi verdi. Sistemin diğer illere yayılması temennisi yöneticilerce dile getirildi.

TOBB Girişimcilik Kongresi'nin ikinci gününde düzenlenen oturumlarda girişimciler başarıya nasıl ulaştıklarını anlatırken, kadın girişimci ve genç girişimci kurullarının gerçekleştirdiği örnek projeler dile getirildi. Oturumların ardından kongreye katılanların değerlendirmelerini dinleyen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kongrenin girişimciliğin öneminin vurgulanması açısından önemine işaret ederek, “Ne kadar organize olabilirsek sesimiz o kadar gür çıkar ve etkili olur” dedi.

Global Girişimcilik haftası çerçevesinde Sakarya'da da çeşitli etkinlikler düzenlenerek girişimciliğin önemine ve ülke ekonomisinin gelişmesine yapacağı katkılara göndermelerde bulunuldu.

SATSO ev sahipliğinde ve Sakarya GGK organizasyonu ile düzenlenen Global Girişimcilik Haftası etkinliklerinin ilk gününde TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı girişimcilik öyküsünü anlattı. Sakarya Üniversitesinde gerçekleştirilen söz konusu konferansa üniversite öğrencileri ile birlikte 1000 kişinin üzerinde bir katılım oldu.Global Girşimcilik haftası Sakarya'da her gün bir etkinlik, eğitim ve kutlamalarla devam etti.

Ayrıca 9 Kasımda Yalova'da düzenlenen girişimcilik haftası etkinliklerine de SATSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı İffet Hacıeyüpoğlu ve kurul üyesi bayan girişimciler iştirak ettiler.

Haber Tarihi : 11/11/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::