SATSO 15. Meslek Komitesi (Sağlık Kuruluşları- Eczaneler ve parfümeri Ticareti)aylık olağan toplantısında ana gündem maddesini diş protez laboratuarlarına ait yönerge değişikliği oluşturdu.

Toplantıya, Komite Başkanı Turhan Bölükbaşı, üyeler Murat Kılıç, Özlem Akalın Müjgan Çamyar, Nihat Uğurhan katıldı.

Toplantıda dile getirilen konu; Sağlık Bakanlığı'nın yönerge dahilinde ADSM ve Devlet Hastanelerinde özel diş protez laboratuarlarıyla sözleşme yaparak kron-köprü, iskelet döküm ve hareketli protez bitimini sağlamaktayken 14.04.2010 tarihinde yönerge iptaline giderek hizmetin 4734 sayılı KİK'e göre alınması için makam oluru ile yayınlanmış tebliğ ile sektörün yaşadığı sıkıntı.

Komite Başkanı Turhan Bölükbaşı konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları dile getirdi;

“Her ilde ortalama 5-15 özel diş protez laboratuarı 150 ila 500 çalışanı kendi iline hizmet verirken ihale usulü tek özel laboratuara verilmesi ilimizde 250 kişinin ülke genelinde 15 bin kişinin işsiz kalmasına neden olacaktır. İstihdam sorunu yaşayan ülkemizde işsizliğin artması gibi sorunlarımız varken, ihale usulü yapılan bu hizmetin insana yarar sağlamayacağı tam aksine zararlı olacağı bilinciyle hareket etmemiz gerekmektedir. Çünkü; ağız diş sağlığı hizmeti almak isteyen hak sahipleri KİK'e göre yapılan sağlık hizmetleri ile adeta haksızlığa terk edilmiştir. En düşük hizmet bedeli ile diş teknisyenliği ve laboratuar hizmetleri satın alan kamu ADSM'leri acaba bu hizmeti verenleri hangi yönetmelik ile hangi talimatla denetliyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın hangi birimi bu yerleri takip ve mercek altında tutuyor.” dedi

Bölükbaşı açıklamasının devamında “yarınlarda çok daha sorunlu, içinden çıkılmaz ve çözümsüz ağız diş sağlıksızlığı içinde bir toplum olmaya doğru gidiyoruz. Bu sorunun önüne geçmek adına yönergenin iptalinin durdurulması ve ihale usulü yapılan kron-köprü, iskelet döküm ve hareketli protez bitimi hizmet alımlarının önlenmesi için Sağlık Bakanlığı nezdinde girişimde bulunmak üzere SATSO Yönetim Kurulundan TOBB'a yazı yazılmasını talep ettik.” dedi.

Söz konusu toplantıda ayrıca sağlık sektörünün 2010 yılı değerlendirmesi de yapılarak görüş alışverişinde bulunuldu.

 

Haber Tarihi : 29/12/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::