SATSO 16. Meslek Komitesi Başkanı Ali Esen:

“OSTİM'de yaşanan patlamada hasar gören dükkan sahiplerine bir darbe de banka sigortacılığından geldi. Şirket, kredi aldığı banka şubesinin yaptığı sigortanın eksik klozları nedeniyle milyonlarca liralık zararla karşı karşıya kaldı.”

 

 

 “Her işi yaparım bankacılığı tüketiciyi vuruyor” 

 Şirketin sigortalarını yapan banka acentesinin yeterli bilgilendirmeyi yapmaması nedeniyle “olmazsa olmaz” bazı teminatları kapsam dışında tuttuğu ortaya çıktığını söyleyen Komite, işyeri poliçelerinde aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

-1,5 MİLYON TL'LİK İŞYERİ KREDİSİ-

-İŞVEREN MALİ SORUMLULUK SİGORTASI-

Ek teminatla işyeri sigortası kapsamında yer alabilecek İşveren Mali Sorumluluk Sigortası, o işyerinde çalışan işçilerin hak sahipleri tarafından talep edilecek tazminatları, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sağladığı yardımların üstünde ve dışında kalan tazminatları, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun açacağı rücu davalar sonucunda ödeme yükümlülüğü doğan tazminatlarla mahkeme masraflarını ve avukatlık ücretini karşılayabilecekti. Şirket İşveren Mali Sorumluluk Sigortası konusunda bilgilendirilmediği için işçi başına yaklaşık 250 bin lira gibi bir tazminat ödemek zorunda kalabilecek.

-3. ŞAHISLAR MALİ SORUMLULUK SİGORTASI-

 Şirketin işyeri sigortası içerisinde yer almayan bir diğer teminat da 3. Şahıslar Mali Sorumluluk Sigortası. Söz konusu teminat işyeri sigortasına eklenmiş olsaydı, patlamada hayatını kaybeden ve müşteri olduğu belirlenen kişiyle ilgili her türlü zararı ile patlamada hazar gören 3. Şahısların araçlarının zararları da bu poliçeden ödenebilecekti.

 -KOMŞULUK MALİ SORUMLULUK SİGORTASI-

  Eksik teminatlardan bir diğeri de Komşuluk Mali Sorumluluk Sigortası. Bu sigorta da yapılmış olsaydı, etrafta zarar gören dükkânlar ve onların malları teminat altına alınmış olacaktı. Bu poliçelerin dışında, İş Durması Poliçesi ile Alternatif İşyeri Masrafları poliçeleri de sigorta paketi içinde ek teminatlarla genişletilebilecek hizmetler arasında yer alıyor.

-BİLGİLENDİRME YÖNETMELİĞİ-

 Hazine Müsteşarlığı'nın 28 Ekim 2007 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye İlişkin Yönetmeliği'ne göre, sigorta yaptırmak isteyen kişiler, sözleşmenin kurulmasından önce ve sözleşmenin geçerli olduğu süre içinde bilgilendirilmek zorunda.  Yönetmeliğe göre, ek sözleşme ile teminat kapsamına alınabilecek rizikolar ve klozlara ilişkin bilgilerin bilgilendirme formunda yer alması ve formun da sigorta yaptıracak kişiye imzalatılarak verilmesi gerekiyor.

 Komite ayrıca meslek grubu üyelerine “ çevrelerinde kayıtdışı çalışmakta olduğunu tespit ettikleri sigorta faaliyetlerinde bulunanları Komite başkanlığına bildirilmeleri “yönünde çağrıda bulunarak toplantılarını sona erdirdiler.

Haber Tarihi : 17/2/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::