Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın yılda iki defa tüm meslek komitesi üyelerinin katılımı ile gerçekleştirdiği “Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı”nın ikincisi 21 Ekim 2009 Çarşamba günü SATSO Ali Coşkun Konferans Salonunda, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ'un başkanlığında ve meslek komitesi üyelerinin yoğun katılımı ile yapıldı.

 

SATSO Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısında konuşan Yönetim Kurulu başkanı müşterek meslek komiteleri toplantısının önemine değinerek söz konusu toplantılarda komite üyelerin meslek grupları ile ilgili ve dolayısıyla üyelerinin yaşadığı sorunları meclis salonuna taşımasının üyelerimize daha kaliteli hizmetler sunulması ve rahatsızlıkların ilk ağızdan dinlenerek çözüm üretilmesi anlamında çok ciddi ve önemli bir toplantı olduğunu belirtti. Altuğ konuşmasının devamında meslek komite üyelerinin bu ciddiyetin farkına vararak yoğun katılımlarından dolayı teşekkürlerini sundu.

 

SATSO'nun organizasyon yapısı hakkında komite üyelerine bilgi veren A.Akgün Altuğ, ayrıca komite toplantılarına ait istatistiksel bilgiler vererek Mart ayından itibaren komitelerin çalışmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 

MESLEK KOMİTELERİNİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ

 

2.MESLEK KOMİTESİ

BÜLENT YILMAZ

  2. Meslek komitesi (Alt Yapı İnşaat faaliyetleri Maden Ocakları ve Mermercilik)Başkanı Bülent Yılmaz, Yaşanan ekonomik krizin bütün iş alemini etkilediğini dile getirerek özellikle kendi meslek gruplarının en çok etkilenen sektörlerden biri olduğunu Meslek grubumuz olan Kum, çakıl ve taş ocaklarının 2002'de MIGEM'e bağlandığını ve yeni bir statü oluşturulduğunu belirterek “devlet hakkının yıllık ciro üzerinden 5.2 oranında alınması bizi çok zora sokmuştur. Vergilerle birlikte kazancımızın %50'si gidiyor. Kayıt dışılıktan kurulduk ama çok zora girdi.” Diye yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

 

3.MESLEK KOMİTESİ

RECEP SANDIKÇI

 3. Meslek komitesi (Gıda maddeleri Ticareti)Başkanı Recep Sandıkçı, sektörel olarak yaşadıkları en büyük sıkıntının ulusal marketler zincirinin giderek fazlalaşması olduğunu belirterek “ ulusal marketlerin sayısı giderek artıyor bu bize verilmiş bir cezadır, bizi çok sıkıntıya düşürüyor gerekenlerin yapılmasını istiyoruz. Toptancılara ve yerel marketlere de bir şekilde fırsat verilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

 

4.MESLEK KOMİTESİ

MUZAFFER GÜNEŞ

  4. Meslek komitesi (Hayvansal Ürünler İmalatçıları)ve yönetim kurulu başkan vekili Muzaffer Güneş, marketler konusunun uzun zamandır hükümetin gündeminde olduğunu ancak henüz bir sonuca varılamadığını belirterek konu ile ilgili olarak yerel yönetimlere de görev düştüğünü, birlikte çalışarak bu sorunun çözülmesi için çaba göstermek gerektiğini ifade etti. Güneş ayrıca nüfusa göre market ve bakkal değerlendirmesi yapılması gerektiğini belirterek hayvancılık sektörünün de ilimizde hak ettiği seviyelerde olmadığını dile getirdi. “Sakarya 20yıl önce Türkiye'nin Hollanda'sıydı. Çok iyi bir fizibilite çalışması ile hayvancılık sektörünü geliştirebilir ve eski etkinliğine kavuşturabiliriz ve bunun için de bir araya gelerek çalışmalıyız

Beyaz et sektöründe ise parça tavuk satamaması sektör tüccarlarımız için önemli bir sorun ancak gıda kodeksine göre üretiliyor ve başvurularımızdan da henüz bir netice alamadık” diye konuştu.

 

6.MESLEK KOMİTESİ

NEDİM PAKER

  6. meslek komitesi (Tekstil ve Deri ürünleri Ticareti) üyesi Nedim Paker, ulusal ve büyük zincir marketlerin avmlerin şehir dışına kaydırılarak açılmasının ilimiz yerli esnafına daha az zarar vereceğini belirterek haksız rekabet ortamı yaratan sosyete pazarlarının da mağazaların ticari hayatına zarar verdiğini ve bu sorunun çözülmesi için gereklerin yapılmasını talep etti.

 

 

7.MESLEK KOMİTESİ

ADEM BİLGEN

 7. Meslek Komitesi (İklimlendirme Sistemleri ve Sıhhi Tesisatçılar) Başkanı Adem Bilgen, dünyada yaşanan global bir sıkıntı olduğunu belirterek var. Meslek komitesi olarak komitelerin çalışmasının sağlamak amacıyla belli oranlarda bütçe ayrılmasının komitelerin verimli olarak çalışması için yararlı olacağına inandıklarını belirtti Bilgen ayrıca ilimizde TOKİ'nin yaptığı inşaatların ilimizdeki tüm sektörleri olumsuz etkilediğini ifade etti.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ komitelere ayrılmış resmi bir bütçe olmadığını ancak makul düzeylerde komitelerin oda için yaptığı çalışmalara yardımcı olduklarını dile getirdi.

8.MESLEK KOMİTESİ

KENAN KARACA

  8. Meslek Komitesi (Mobilya ve Ev Dekorasyon Ürünleri Ticareti) Başkanı Halı mobilya sektörü olarak hükümetin uyguladığı KDV indiriminden dolayı 2009'u karlı bir yıl olarak geçirdiklerini belirtti. Karaca ayrıca “depremden önce İnegöl Modoko  yokken biz vardık ama şimdi onlar bizim önümüze geçti.Şimdi de İzmit'te bir yenisi açılıyor, sektörümüze eski canlılığını ve popülaritesini kazandırmak için bir şeyler yapılmasını talep ediyoruz çünkü Sakarya mobilyaları çok kalitelidir”. diye konuştu.

 

A.AKGÜN ALTUĞ

8.ve 26. meslek komitelerinin sorunları benzer ve ilşikili meslek komiteler olduğunu belirterek “biz bu çıkmazın farkındayız ve bu konuda çıkış bulabilmek için üniversite ile işbirliği çerçevesinde çalışmalar yapmayı düşünüyoruz ve bu konuda bir toplantı planladık neler yapacağımızı konuşacağız” diye konuştu.

 

9.MESLEK KOMİTESİ

SEDAT ALDEMİR

  9 meslek komitesi(Dayanıklı Tüketim Malları) Başkanı Sedat Aldemir, yeni çek\senet yasasının tüccarı zor duruma soktuğunu ve borçludan taraf olduğunu belirterek bu konuda muzdarip olduklarını dile getirdi. “Sattığımız ürünlerde dolandırılma riskimiz var. Gerekenin yapılmasını istiyoruz. ÖTV indirimi satışlarımızın verimliliği açısından çok iyi geldi tekrar uygulanmasını talep ediyoruz.”diye konuştu.

 

10.MESLEK KOMİTESİ

ADNAN BORAZANCI

 10. meslek komitesi (Elektrik ve Elektronik Malzemeleri İmalat ve Ticareti) üyesi Adnan Borazancıoğlu, birlik ve beraberlik içinde hareket ederek sorunların üzerine gidilmesi gerektiğini ifade etti. “sektörlerin ortak ve önemli bir sorunu da işletme sermayesi yetersizliğidir. Kaynak yaratmakla farklı yollar denemeliyiz. Üyelerimize bu konuda koçluk yapmalıyız” diye konuştu.

 

13.MESLEK KOMİTESİ

TAYYİB KABA

13. meslek komitesi (İnşaat malzemeleri toptan ve perakende ticareti)üyesi Tayip Kaba Sakarya ‘nın sahipsiz kaldığını ve bir araya gelerek büyük bir güç oluşturmak gerektiğini ifade ederek bankalarla iş aleminin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Kaba ayrıca sektörde önlerine çıkan bürokratik engellerin sektörü zora soktuğuna da değindi.

 

14.MESLEK KOMİTESİ

NADİR ÖZTÜRK

  14. Meslek komitesi (Boya nalburiye makine hırdavat ve teknik malzeme ticareti) üyesi Nadir Öztürk, Mart ayından beri düzenli olarak komitelerinin toplantılar düzenleyerek çalıştıklarını ifade etti. “Bizim de ticari sorunlarımız var, sorunlarımızı konuşuyoruz ancak çözüm bulamıyoruz destek bekliyoruz.”

 

15.MESLEK KOMİTESİ

TURHAN BÖLÜKBAŞI

  15 meslek komitesi (Sağlık Kuruluşları, eczaneler ve parfümeri ticareti) başkanı Turhan Bölükbaşı konuşmasında; “Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı tüm kuruluşları içerdiğimiz için çok yoğun çalışıyoruz. Domuz gribine bireysel ve işletmelerce gerekli tedbirleri almalıyız. İnternet sayfamızda tedbirler ile ilgili bilgi yayınlayacağız. Devletle çalışan sağlık merkezleri ve medikal firmaları hak edişlerinin devletten alınması konusunda sorunlar yaşanmaktadır. Ayrıca sağlık sektöründe yaşanan sıkıntıları yerinde tespit edebilmek için devlet hastanelerinin başhekimlerini ziyaret ettik.” Sağlık kuruluşlarının çevreye duyarlı bir şekilde çalışmalarının çok önemli olduğunu da dile getiren Bölükbaşı belediyenin düzenli denetim yapması gerektiğini ifade etti.

 

16.MESLEK KOMİTESİ

ARSLAN KONUK

  16. meslek komitesi(Finansal Hizmetler ve Sigortacılık Faaliyetleri) başkan yardımcısı Arslan Konuk, 5684sayılı yasanın çıkarılması ile mevcut acente sahibi meslektaşlarımıza levhaya kayıt mecburiyeti getirmesi ve meslek mensuplarının gerekli değişikliklerle ilgili eğitimleri doğrultusunda büyük bir önem arz etmektedir diye konuştu. Konuk ayrıca 14.000 acente arasından seçilecek olan  40 kişilik TOBB komitesine Odamızdan Arif Pırıldar'ın seçildiğini dile getirerek  ilimizde sektörel olarak yaşadıkları en büyük sıkıntının sanayi sektörünün ihtiyaç duyulan poliçeler ile ilgili şehir dışındaki brokerlardan teklif alarak onlara yaptırdıklarını en azından  ilimizde faaliyet gösteren acentelerden de bir teklif alarak değerlendirmelerini talep etti

 

17.MESLEK KOMİTESİ

VEYSEL ÖZTÜRK

  17. Meslek Komitesi (Yapı kooperatifleri)başkanı Veysel Öztürk ilimizde mevcut kooperatiflerin sayısı konusunda yeterli bilgiye sahip olamadıklarını ve bu konuda Sanayi ve Ticaret il müdürlüğünden net rakamlara ulaşamadıklarını dile getirdi. Öztürk ayrıca ruhsat süresi dolmadan iskan alınması gerekliliğini de hatırlatarak ilimizde yaşayan insanların mağdur olmamaları için hükümetten ruhsat süresinin altı ay uzatılmasını talep ettiklerini ve talebin sonucunu beklediklerini belirtti. Borçlar Kanunu düzenlenmesi gerektiğine de değinen Öztürk, “tahsilat konusunda çok sorun yaşıyoruz” diyerek sıkıntılarını dile getirdi.

 

18.MESLEK KOMİTESİ

METİN MÜKERREM ÇELİK

  18. meslek komitesi(mimarlık mühendislik faaliyetleri ve inşaat taah. İşleri)başkan yardımcısı Metin Mükerrem Çelik,  Kamu ihale kurumu mal ve hizmet alımı ile ilgili Odamızda bir seminer organize ettiklerini belirtti. Belediyenin, müstakil parsellerde arsa alanlarındaki imar iznini %40'a kadar indirdiğini ve insanların bu konuda mağdur olduklarını dile getirdi. İlimizdeki işsiz sayısının 25 bin 74 olduğunu ve devletin işsizlere 12 trilyon ödenek ayırdığını 16 derslikli 15 okul yapılacağını belirterek özel sektörün bundan etkilendiğini ifade etti.

 

20.MESLEK KOMİTESİ

ALİ İHSAN BAKIM

 20. meslek komitesi(Petrol ürünleri toptan ve perakende ticareti)üyesi Ali ihsan Bakım, akaryakıt istasyonlarının ruhsatlandırılmasında düzensizlikler olduğunu belediyelerin denetim ve kontrollerinin daha düzenli ve dikkatli yapılması gerektiğini dile getirerek ruhsat verme konusunda sıkıntı yaşandığını ifade etti.

 

21.MESLEK KOMİTESİ

HAMİT BAYRAKTAR

 21. Meslek Komitesi (motorlu taşıtlar ve yedek parça toptan ve perakende ticareti) başkanı Hamit Bayraktar, Kentsel dönüşüm konusunda 21. meslek komitesinden 150 üyenin etkilendiğini dile getirdi. Kentsel dönüşüm konusunun netleşmemesi sebebiyle yatırımlarını ertelediklerini ve diğer faaliyetlere de gereken ilgiyi gösteremediklerini bu sorunun bir an evvel çözülmesini beklediklerini ve ilimizde bir galericiler sitesi kurulmasına ihtiyaç olduğunu da dile getirdi.

 

22.MESLEK KOMİTESİ

İLHAN CİVİTOĞLU

 22. meslek komitesi (otomotiv ve otomotiv yan sanayi imalatçıları)üyesi İlhan Civitoğlu, otomotiv yan sanayi konusunda neler yapabileceğinin belirlenmesi için öncelikli olarak bir anket düzenlediklerini ve sonuç olarak üyelerin yeni iş fırsatlarının yaratılması ve ARGE elemanına ihtiyaçlarının ortaya çıktığını dile getirerek bu doğrultuda kalifiye eleman yetiştirilmesi konusunda çalışmalarına başladıklarını ifade etti. Mesleki anlamda sektör temsilcilerinin kendilerini geliştirebilmeleri için büyük organizasyonlar düzenlenmesi gerektiğini bunun meslektaşlarının yatırımları açısından önem teşkil ettiğini ifade etti.

 

23.MESLEK KOMİTESİ

VAHAP GÜN

  23. meslek komitesi (metal imalatçıları) üyesi Vahap Gün, her ay bir alt sektörle toplantı düzenlediklerini dile getirerek sektörel olarak en önemli problemlerinin yatırım yapmak için yer bulma konusu olduğunu Bu konu ile ilgili ilimizde mevcut bir yerleşim planı olmadığını ifade etti.  Bunun yanı sıra ilimizin eşsiz bir coğrafyada yer aldığını ve bu doğanın zarar görmemesi gerektiğini de ifade ederek bunun için sanayinin organizeleşmesi gerektiğini, organize alanların dışında yatırım yapılmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Gün ayrıca meslek liselerinin daha verimli hale gelebilmeleri ve kalifiye ara eleman yetiştirebilmeler ive nitelikli işgücü potansiyelinin oluşturulması için ticaret meslek liseleri ile karşılıklı işbirliği çerçevesinde çalıştıklarını ifade etti.

 

24.MESLEK KOMİTESİ

ŞERAFETTİN KESKİN

 24. Meslek Komitesi(Konfeksiyon Tekstil ve deri ürünleri İmalatçıları)başkan yardımcısı Şerafettin Keskin, “yeni teknolojilerin tanıtılması konusunda iki büyük firmanın katılımı ile Odamıza davet ederek tanıtım yapmalarını sağladık ve bizim için çok verimli oldu” diye konuştu.
 

 

25.MESLEK KOMİTESİ

İSMAİL HAKKI ACAR

  25. Meslek Komitesi Orman Ürünleri imalatçıları ve keresteciler) başkanı İsmail Hakkı Acar, “Devletten ihale ile tomruk alıyoruz. Kutularda bize farklı ölçülerde geliyor, bu durum bizi zarara uğratıyor, mağdur oluyoruz.Gerekenlerin yapılmasını arz ederiz.

 

27.MESLEK KOMİTESİ

İFFET HACIEYÜPOĞLU

 27. Meslek Komitesi (Gıda maddeleri imalatçıları)Üyesi İffet Hacıeyüpoğlu en büyük sorunlarından birisinin korsanla mücadele etmek olduğunu ifade ederek korsanın haksız rekabete sebep olduğunu belirterek “bizler gıda imalatçıları olarak hijyen kurallarına uymak zorundayız. Ancak tersine işleyen bir sistem söz konusudur. Kayıtlıysanız denetleniyorsunuz. Kayıtlı değilseniz denetlenmiyorsunuz. Bu işleyişin önüne geçmek için SATSO'nun desteği ile sektör temsilcileri birleşerek korsan firmalar belirlenirse imalatçıları korumuş oluruz” diye mesleki sıkıntılarını dile getirdi.

 

28.MESLEK KOMİTESİ

HÜSEYİN BALTA

 28. meslek komitesi(Temizlik, Güvenlik, Müşavirlik ve Danışmanlık faaliyetleri) üyesi Hüseyin Balta komite olarak yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi vererek sektör temsilcilerinin yaşamış olduğu sorunlarını değerlendirebilmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını dile getirdi. Balta ayrıca, sorunlar için çözüm üretmek gerektiğini, tüketicinin taleplerinin ihtiyaçtan doğmadığını değişen dünya koşullarında değişik ürünler ve hizmetlerle tüketicinin fantezilerine yönelik çalışmak gerektiğini ifade etti.  

“Biz ne kadar güçlüysek engelleri o kadar kolay aşarız. Yarınları bu günler belirleyecek. Üretilen mal çok çeşit çok tüketicinin kabul edeceği şekilde üretim yapmalıyız. Yeni yüzyılın temelleri atılırken kendi sorunlarımıza çözümleri kendimiz bulmalıyız.” diye konuştu.

29. MESLEK KOMİTESİ

AHMET ÇIBUK

29. meslek komitesi (Eğitim faaliyetleri) başkanı Ahmet Çıbuk belediyenin meslek edindirme ve yabancı dil kursları düzenlediğini ve özel eğitim kurumlarının bu durumdan zarar gördüğünü ifade etti. Devam eden sistemde bir aksaklık olmadığı halde belediyenin böyle bir uygulamaya girişmesinin doğru olmadığını çünkü özel kurumlarının bu hizmetleri vermek için personel istihdam ettiklerini, vergi ödediklerini ve bunun haksızlığa neden olduğunu ifade etti.

 

 

30.MESLEK KOMİTESİ

ABDULLAH SEZER

  30. meslek komitesi (Sebze Meyve, bitki yetiştiriciliği ve ticareti) başkan yardımcısı Abdullah Sezer, süs bitkiciliği sektörünün ilimiz ve ülkemizdeki gelişimi hakkında bilgi verdi. Süs Bitkiciliğinin Sakarya için çok önemli olduğunu belirterek bu sektörün tanıtılması ile ilgili çalışmalar yaptıklarını. Ocak ayında Almanya Essen'de düzenlenecek olan fuara katılacaklarını dile getirerek ayrıca Antalya'da yapılacak olan EXPO 2016 fuarına da şimdiden hazırlanmaya başladıklarını tüm dünyaya Sakarya'daki süs bitkiciliğini tanıtmayı hedeflediklerini dile getirdi.

 

31.MESLEK KOMİTESİ

BEHLÜL BAYRAK

 31. Meslek Komitesi (Telekomünikasyon ve Bilgisayar faaliyetleri) üyesi Behlül Bayrak, CEBİT fuarına katıldıklarını hem kendi sektörlerini hem de Sakarya'yı tanıtma fırsatı bulduklarını dile getirdi.

 

32.MESLEK KOMİTESİ

YILDIZ BEZEK

  32 meslek komitesi (Kauçuk ve Plastik İmalatçıları)üyesi Yıldız Bezek komite çalışmaları ve meslek grubunun sorunları hakkında komite üyelerine bilgi verdi. Bezek konuşmasında “170 üyemiz var. %90'ımız plastikçilerden oluştuğu için bu grubun sorunları ön plandadır, bu sorunların çözümü için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

 

Toplantının kapanışında konuşan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurul Başkanı A.Akgün Altuğ değişen ve gelişen dünya koşullarında satış ve pazarlamanın çok önem kazandığını bunun için de daha inovatif ve daha farklı olmamız gerektiğini teknoloji ve bilgiye göre hareket etmemiz gerektiğini belirterek, meslek komitelerinin talepleri ve isteklerinin takipçisi ve çözümleyicisi olmak adına çalışacaklarını dile getirdi. “Sorunlarınızın takipçisi olacağız” diyerek konuşmasına son verdi.

 

 

Haber Tarihi : 20/10/2009
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::