Muhtarlar ve Sakarya İl Müftülüğü ile işbirliği başlatan SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul

“Umem'i İşsizlere Tanıtmak İçin Çalışıyoruz”

Uzmanlaşmış Meslek eğitimleri UMEM programdan daha çok işsizin yararlanması için Sakarya ‘daki muhtarlarla ve İl Müftülüğü ile ortak çalışmaya girdiklerini belirten SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, kendilerine büyük destek gösteren muhtarlar ve il müftülüğü yetkililerine teşekkür etti. Sakarya İl Halk Kütüphanesinde yapılan toplantıda İş-Kur tarafından proje hakkında detaylı bilgiler verilerek muhtarların soruları alındı ve yeterli cevaplandırmaların sonunda, afiş ve broşürler dağıtıldı. Toplantı sonunda muhtarların çevredeki işsizleri programdan yararlanmaları için SATSO'ya yönlendirmeleri istendi. Programı tanıtmak adına yoğun girişimlerde bulunan SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul şunları söyledi ;

'Kalifiye  eleman yetiştirme programı olarak özetlenebilecek UMEM, Uzmanlaşmış Meslek Eğitimi  kapsamında işyerlerinin talepleri doğrultusunda , işsizler çeşitli desteklerle eğitiliyor: “ İşsizlere de, kalifiye eleman arayanlara da umut UMEM '' Kurs-staj dönemleri kapsamında her gün için 15 lira ücret aldıkları gibi, iş kazası ve meslek hastalığı sigortaları devlet tarafından ödeniyor. Bu kurslardan eleman almak üzere niyet mektubu veren işverenlere de teşvikler verilmesi gündemde.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü (MEB-ETÖGM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ) ve Sakarya'da SATSO'nun proje ortağı olduğu UMEM'den yararlanmak için Sakaryalılar'a tanıtmak istiyoruz.''

İlk aşamada işverenlerden 250 ‘ye yakın işçi talebi topladıklarını belirten Mahmut Kösemusul; “Kurslara katılan işsizler işe yerleşmeye başladılar. Yeni kurslar açılmasını planlıyoruz. Türkiye'deki işsizlik sorununun en önemli nedenlerinden biri işgücü piyasasındaki arz-talep uyuşmazlığıdır. Son yıllarda ekonomide yaşanan yapısal dönüşüm sonucunda ekonomide emek yoğun sektörlerden ileri teknoloji yoğun sektörlere doğru bir kayma gerçekleşmiş, bundan dolayı firmaların talep ettiği işgücü profilinde büyük değişimler olmuştur. Bu değişime ayak uydurulamamasının sonucunda işsizlik artmıştır.

 Türkiye'de vasıfsız işgücü fazlalığı varken firmalar kaliteli eleman bulma sıkıntısı çekmektedir. Firmaların işe alımlarda talep ettikleri becerilerin adaylarda bulunmaması, işgücü piyasasında yapısal bir işsizlik sorunu yaratmıştır. Bu amaçla, işgücü piyasasında arz-talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmeyi amaçlayan Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri projesi(UMEM) başlatılmıştır.

Kurslar, teorik ve pratik eğitim şeklinde iki aşamadan oluşacak. Teorik ve temel uygulama eğitimleri, daha önceden belirlenen ve modernize edilen meslek liselerinde gerçekleştirilecektir. Pratik eğitimler (staj) ise daha evvel talep etmiş olan işyerlerinde gerçekleştirilecektir. Eğitim ve staj süresinin en az 5 ay sürmesi ve staj süresinin de 3-6 ay arasında olması planlanmaktadır. Teorik ve pratik eğitimler süresince İŞKUR tarafından, kursiyerlere günlük 15 TL ödeme yapılması ve ek olarak kursiyerlerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalarının yapılarak, prim giderlerinin ödenmesi ile eğitim maliyetlerinin karşılanması sağlanacaktır. Eğitim ve staj süresi içerisinde işverenlerin sigorta primleri dahil bir gideri söz konusu olmayacaktır. Diğer bir ifade ile, işverenlerimizin istediği becerilerle donatılmış, işyerine adaptasyonu sağlanmış, yetişmiş sertifikalı işçi istihdam etmenin kolaylığından işverenlerimiz faydalandırılacağı gibi, iş öğretme maliyetinden kurtarılmış olunacaktır. Bu proje odamızın da içinde yer aldığı son yılların en önemli projesidir.

Şirketler başarılı kursiyerleri istihdam ettikleri taktirde 1 yıl süreyle ilgili çalışanın sosyal güvenlik primlerinin işveren payı kamu kaynaklarından karşılanacaktır. İlerleyen dönemde belgelendirmenin Ulusal Yeterlilikler çerçevesinde yapılması durumunda istihdam edilen personelin sosyal güvenlik primlerinin işveren payı 1,5 yıl süreyle kamu kaynaklarından karşılanacaktır. Ayrıca, işverenler eğitime alınmasını uygun gördüğü kişileri de İŞKUR' a kayıt yaptırarak projede yer almasını sağlayabilecekler.

 Bunun yanında, kursu başarı ile bitiren kursiyerlere, Milli Eğitim ve İŞKUR onaylı “Kurs Bitirme Sertifikası” verilecektir. Söz konusu belge, mesleğin niteliğine göre sertifika sahibinin 4857 sayılı İş Kanunun 85 inci maddesi gereğince ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilmesine olanak sağlayacaktır.

İşveren iyi niyet mektupları ve kursiyer başvuruları SATSO'ya yapılacak.

Haber Tarihi : 18/5/2011
PAYLAŞ
Son Haberler ::