SATSO MAYIS AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISINDA HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE DİLE GETİRİLDİ

 

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Adnan Borazacıoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.

Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul aylık faaliyetlerle ilgili yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi:

“Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak geçtiğimiz meclis toplantısından sonra gerçekleştirdiğimiz çalışmaları sizlere özetlemek istiyorum.

STRATEJİK PLAN ÇALIŞMASI

TOBB   “Oda Akreditasyon Modeli'' stratejik plan çalışması gereğince toplantı yaptık. Uluslararası rekabete hazır, çözüm üreten bir sanayiye kavuşmak için, özel sektörün gelişmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Bu yönde çeşitli çalışmalarımız var. Sanayi-üniversite işbirliğini yaşama geçirmek, böylece Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine ivme kazandırmak amacını taşıyan SATSO, TOBB ETÜ Üniversitesi işbirliğiyle birincisini hazırladığı stratejik planın 2nci değerlendirme çalışmasını tamamladık.2010-2013 yılları arasındaki 4 yıllık süreci kapsayan stratejik plan çalışmalarında bir etabı daha geçildi. Bu çalışmayı yapan Türkiye'deki az sayıda odalar arasında olduğumuzu özellikle belirtmek isterim.

TOBB GENEL KURULU

Ankara'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 66. Genel Kurulu'na katıldık

·      Genel kurulda diğer oda ve borsa başkanları ile de istişare etme fırsatı bulduk..TOBB genel kurulunun bünyesindeki tüm kurumlarla kaynaşma ve birlikte fikir istişarelerinden yararlı düşünceler çıktı.

·      Bu yılki Genel Kurul'un ana temasını oluşturan “Hep Birlikte Daha Güçlüyüz” sloganında olduğu gibi birlikte ve beraberlik içinde hareket etmekten her zaman olumlu sonuçlar çıkar, birliğin olduğu yerde bereket ve güç vardır, biz de bu anlayışla camiamızda ilimizde ve ülkemizde ortak akıl ve birlikte hareketten yana çalışmalarımıza devam edeceğiz”

İŞSİZLER SATSO'YA…(UMEM)

·      SATSO olarak bu konudaki çalışmaların muhtarlardan sonra diyanet işleri işbirliğiyle de sürdüğünü belirtirken, tüm üyelerimizden çevrelerindeki uzmanlaşmış mesleği olmayan işsizleri SATSO'ya yönlendirmelerini istiyorum.

 

CUMHURBAŞKANI GENEL SEKRETERİ'NE ZİYARET

Cumhurbaşkanlığı konutundaki makamında bizi ağırlayan Mustafa İsen “Sakarya fevkalade özel bir bölge tabii bir tarım, turizm, sanayi ve kültür bölgesi. Sakarya'nın da doğal zenginliklerinin değerlendirilmesi konusunda edindiğim tecrübeleri Sakarya'ya nasıl uyarlayabilirim düşüncesi ile “Marka Kent Sakarya Projesi” 'ne başladık Bundan sonraki ilk aşama ulusal bir marka kent olabilmek adına çalışmalar yapmanızı bekliyorum' dedi.

GENÇ GİRİŞİMCİLER KURULU “YENİ İŞ FİKİRLERİ PROJE YARIŞMASI

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu “Yeni İş Fikirleri Proje Yarışması” düzenlendi.

 “Yeni İş Fikirleri Proje Yarışması” ile Doğu Marmara Bölgesi'nde girişimcilik potansiyeli ve değerlerini ortaya çıkaracak en ekonomik, en işlevsel ve yenilikçi çözüm önerilerinin desteklenmesi amaçlanıyor. 

·      Artan istihdam ile gelecekte refah seviyesi yüksek bir toplum istiyoruz. O zaman öncelikle girişimci sayımızı artırmamız gerekiyor. SATSO olarak, şehrimizdeki girişimci sayısını artırmak için çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. SATSO Genç Girişimciler Kurulu tarafından geliştirilen ve bölgeye örnek olan Yeni İş Fikirleri Proje Yarışması ile hedeflerimize bir adım daha yaklaşacağımıza inanıyorum.

·      Bu proje ile yalnızca 25.000 TL ödül vermiyoruz. 125.000 TL'ye varan desteğin önünü açıyoruz. Yeni projesini hayata geçirecek olan kişi veya kişiler

·      25.000 TL yarışmadan kazanacak

·      27.000 TL'ye varan KOSGEB hibesinden yararlanmak için eğitime katılma şansı yakalayacak

·      70.000 TL'ye varan faizsiz imkanına sahip olacak.

·      Ben şimdiden düzenleyenleri de yarışmaya katılacak olanları kutluyorum. Sakarya GGK Başkanı Tolga Ballık ve ekibi güzel bir projenin başlatılmasına vesile oldular. İnşallah her yıl tekrarlanır ve desteklenen gençlerin sayısı artar.

 

AR-GE HER FİRMA İÇİN ÖNEMLİ 12 Mayıs tarihinde SAÜ Teknokent'te AR_GE Pazarı'na katıldık. Daha önce SATSO'da gerçekleştirdiğimiz etkinlik ortağı olduğumuz Sakarya Teknokent'de düzenlendi.

·      Yeni bir ürün geliştirmek, var olan bir ürüne yeni işlevler kazandırmak üretim yapan herkesi heyecanlandırır.

·      İşlerini geliştirmek, yeni ürünleri insanlığın kullanımına sunmak için gece gündüz çalışan üreticileri ve ekiplerini can-ı gönülden kutluyorum.

·      Ar-Ge projelerini geliştirenler, uygulayanlar, üreticiler, destekleyenler bir aradaydılar..Burada oluşan sinerjinin şehrimize, ülkemize katkı sağlayacağına inanıyorum.

SAİGEP TANITILIYOR

·      Sakarya'nın ihracatını geliştirme adına Sakarya Üniversitesi ile sürdürdüğümüz SAİGEP projesinde metal sektöründen sonra süsü bitkiciliği ve  tekstil sektöründe de uygulamak amacındayız. Firmalara projeyi tanıtmak için arkadaşlarımız ziyaretlerde bulunuyorlar., daha sonra mobilya ve talep eden diğer sektörlere de uygulamayı düşünüyoruz. Hedefimiz;  önümüzdeki yıllarda Sakarya'nın ülkemizdeki ihracatçı iller sıralamasında ilk beş  içinde yer almasını sağlamaktır

VERGİ KAYDI SİLİNEN ÜYELERİN BİRİKEN AİDATLARI HAKKINDA

·      Torba yasaya dayanarak vergi kaydı silinen üyelerin biriken aidatları hakkında odamıza gelen istek ve talepleri 2.5 2011 tarihli yazıyla TOBB'a bildirdik.

·      6.5.2011 tarihinde gelen cevabi yazıda tahsili imkansızlaşan, ölen, ticareti terk eden üyelerin aidatlarının Meclisce silinebileceği, aksi takdirde ticaret sicilini terk ettiği tarihe kadar tahakkuk eden aidat borçlarının tahsil edileceği görüşü bildirilmiştir.

SAKARYASPOR'A KUTLAMA

Tüm Sakaryalılar'  büyük sevinç yaşatan Sakaryaspor'u yürekten kutluyor, birinci liginde başarılar diliyorum. Sakarya futbolcusuyla Türkiye'ye malolmuştur. Marka olduğumuz alanda yeni başarılara susadığımızı belirtmek istiyorum.

VOLEYBOL TURNUVASI Bu arada SATSO Voleybol Takımımızı da kutluyorum. Büyükşehir Belediyesi Bahar Kupası'nda bir maç haricinde başarıyla ilerliyoruz.

Önümüzdeki 3 maç önemli. Desteğimizle başarılı sonuca ulaşacağımıza inanıyorum. Atatürk kapalı spor salonundaki maçlara ilginiz, sonuçları değiştirecektir.” dedi.

Toplantının devamında Meslek Komitelerinin sorunlarının görüşülmesi bölümünde konuşan Kenan Taçyıldız geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdikleri meslek grubu toplantısında ele alınan konulara değinerek eğitim kurumlarının KOBİ niteliğinde görülmediğini ve bu sebeple kredi ve hibelerden yararlanamadıklarını ifade etti. Taçyıldız ayrıca ilimizde dersane sayısının çok fazla olduğunu ve kalitenin düştüğünü dile getirerek bu konuda bir sınırlaması getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Meclis üyesi Ahmet Çıbuk ise SATSO Stratejik Plan çalışmasının çok faydalı bir çalışma olduğunu ancak kurumların ayrı ayrı stratejik plan hazırlamalarından ziyade SATSO'nun önderliğinde yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin katılımı ile kentin kalkınmasına yönelik bir planın hazırlanması gerektiğini belirtti.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise telekominikasyon sektöründe yaşanan haksız rekabetin ciddi boyutlara ulaştığını dile getirerek Gar'ın etrafında açılan tezgahlarda satılan cep telefonu ve aksesuarların bile ticari hayata zarar verdiğini belirterek “bizim rekabet etme hakkımız elimizden alınıyor, biz vergi ödüyoruz bu kayıtdışılığın önüne geçilmeli ve sesimizi duyurmalıyız. Zincir mağazalardaki ürünler piyasadan  %40-%50  daha ucuza satılıyor ve bu ürünlerle ilgili tv ve gazete reklamlarındaki ürün ve reklam detayları ile ilgili yazı puntosunun biraz daha büyütülerek halkın yanlış bilgilendirilmesinin de önüne geçilmesi gerekiyor ” diye konuştu.

Meclis Üyesi Birol Öner de beyaz eşya sektöründeki haksız rekabetin yaşandığını dile getirerek zincir mağazalarda satılan ve kampanya yapılan ürünlerdeki fiyat farklarına dikkat çekerek “Elinizdeki stoku indirimle satmak isteyebilirsiniz ancak gazetelere verdiğiniz tam sayfa reklam bedeli indiriminizden ve karınızdan fazla ise burada bir sorun var demektir. Amaç stok eritmek değil mağazaya müşteri çekerek başka ürünler satmak ve bu kampanyalarda bu amaca hizmet ediyor.” dedi.

Ahmet Aygün ise son günlerde sıklıkla duyulan “Kapatıyoruz” mağazalarına değinerek, “Bu mağazalar halkı kandırıyor. Satılan ürünlerin garanti kapsamında değil. Sadece birkaç üründe ki indirim ile vatandaşları mağazalara çekerek ciddi satışlar yapıyorlar. Haksız kazanç elde ediyorlar. Bu konuda halkı bilinçlendirmeliyiz. Diğer taraftan ilimizde mobilya ihtisas sanayi için çalışmalarımız sürüyor. Akyazı-Adapazarı arasında böyle bir sanayi bölgesini hayata geçireceğiz” dedi.

 Fikri Keleş ise KOBi''lerin büyük firmalar altında ezilerek, desteklerden yeteri kadar faydalanamadığını ifade ederek SATSO Meclis toplantılarına üç ayda bir bir milletvekili davet ederek sorunların iletilmesinin çok faydalı olacağını düşündüğünü dile getirdi. Keleş, “biz hükümete üyelerimizin ve sektörün sorunlarını ne kadar doğru iletirsek çözüme o kadar yaklaşırız” dedi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Çakar da akaryakıt sektöründe yaşanan 10 numara yağ sorununu dile getirerek “10 numara yağ kamyon ve otobüs garajlarında, oto sanayi sitelerinde ve özellikle yol boylarındaki dükkan ve açık alanlarda rahatlıkla satılabiliyor, çünkü 10 numara yağ satan kişiler yasaların boşluklarından faydalanarak, sattığı ürünü ‘yağ' adı altında faturalandırarak suçlu durumuna düşmelerini imkansız kılıyor.” dedi. Çakar konuşmasının devamında 10 numara yağ sorununun çözülmesi için siyasilere mesaj yolladı.

 Dilek ve temenniler bölümünde ise Orhan Ünver, SATSO meclis toplantılarının daha verimli geçmesi temennisinde bulunarak siyasi kimliğini kapıda bıraktığını ve SATSO Meclis toplantılarına siyasi kimliği olmadan katıldığını da ayrıca belirtti.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı dilek ve temenniler bölümünün ardından sona erdi.

 

 

 

 

 

 

Haber Tarihi : 25/5/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::