SATSO Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Komisyonu Milletvekili Hasan Ali Çelik'in katılımı ile bir istişare toplantısı gerçekleştirdi.

SATSO Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Komisyonu'nun düzenlediği toplantıya SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Aydın, Yönetim Kurulu Üyeleri, Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Koç, Komisyon Üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Komisyon Başkanı ve SATSO Meclis Üyesi Muzaffer Güneş, İlimizin tarım ve hayvancılık sektöründe hak ettiği seviyelere gelebilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yapan SATSO Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Komisyonu'nun öncülüğünde TİGEM İşletmeleri'nin Sakarya'ya kazandırılması için birliktelikle kurulan Ortak Girişim A.Ş'nin girdiği ihale sürecine değinerek, amaçlarının Sakarya hayvancılığının gelişmesine katkıda bulunmak olduğunu dile getirdi.

Güneş konuşmasının devamında TİGEM işletmesi üzerinde kurulmasını planladıkları proje detayları hakkında da bilgi vererek ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla koordineli bir şekilde çalışmayı hedeflediklerini ifade etti. TİGEM İhalesinin iptal edildiğini ve bu noktada Sakarya'daki birlikteliği kuvvetlendirmek adına bölgenin tekrar Sakarya'ya kazandırılması gerektiğini ve gereken desteği beklediklerini vurgulayan Güneş TİGEM'in Sakarya tarım ve hayvancılığının geliştirilmesinde önemli bir adım olacağını ve bununla birlikte benzer projelerin de akabinde geleceğini söyledi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ise, “TİGEM'in Sakarya'ya kazandırılması ve mal olması için elimizden gelen gayreti göstermek istiyoruz. TİGEM'e sahip çıkarak hep birlikte nasıl yaparız'a karar vermeliyiz. Bu konuda her kesimin desteğini ve katılımını bekliyoruz. Büyük bir sinerji ve birliktelik sağlayabiliriz” dedi.

SATSO Yönetim Kurulu ve Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Komisyonu Üyesi Bülent Yazar ise TİGEM arazilerinin sadece hayvancılık anlamında değil Sakarya'nın doğası gereği çok uygun olan seracılığa da çok uygun olduğunu ifade etti. Yazar ayrıca, SATSO Tarım Ve Hayvancılığı Geliştirme Komisyonu'nun TİGEM İşletmelerinin Sakarya'ya kazandırmak adına yaptıkları çalışmalar ve Ortak Girişim A.Ş. hakkında bilgi vererek “Bu işi çok iyi bilen odalar ve kuruluşlarla işbirliğinde çalışarak TİGEM'i bu sektörün gelişmesi için önemli bir okul haline getirmek istiyoruz ve bunun için de milletvekillerinin desteğini bekliyoruz” dedi.

Komisyon üyelerinin tarım ve hayvancılık sektörü ile ilgili değerlendirmeleri ve sorunların dile getirilmesinin ardından konuşan Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik, Sakarya'nın tabiatı gereği tarım ve hayvancılığın gelişmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getirerek  “Tarım ve sanayi özellikle vurguladığım iki konudur bu iki sektörün de gelişmesi için gayret etmeliyiz. TİGEM İşletmeleri'nin Sakarya'ya kazandırılmasını girişimci ruhun önemli bir çalışması olarak görüyorum

 Anladığım kadarıyla, TİGEM Sakarya için bir laboratuar niteliği taşıyacak, TİGEM ülkemizdeki en küçük özellikle damızlık kültürüne yönelik işletmelerden biridir. TİGEM'in Sakarya için talep edilmesi çok güzel sivil bir hareket ancak serbest piyasa ekonomisi var bundan dolayı herkes ihalede teklif verebilir, ihalesiz hibe edilmez. Ancak ortak akıldan da yana olduğumuzu bilmenizi isterim” dedi.

Toplantıda konuşan Komisyon Üyesi İsmet Çalışkan ise Hollanda ile Türkiye'yi kıyaslayarak; “Yakın bir zamanda Etten Leur ve Leuvert Sectie bölgelerini ziyaret ettim. Burada süt hayvancılığı inek, koyun, keçi ve manda yetiştiren, ve bunların sütlerinin tüm Avrupa'ya satan tesislerin, bu sütlerin üretildiği alanlarla, insanların yerleşim yerlerinin yani evlerinin karşılıklı veya yakınlarında olduğunu gördüm. Hollanda'nın Breda eyaletinin en zengin iş adamı da oradaki villalarda yaşıyor ve karşısında 150 kişi istihdam eden iki fabrika var. Yani villalar ve hayvan çiftlikleri ve mandıralar aynı yerde olabiliyor.

Şu anda Hollanda'da 1000 tane TİGEM var; şehirde, kazada, köyde hiçbir sorun yok, insanların yaşamlarını etkileyecek rahatsız edici bir durum söz konusu değil. Bugün keçi ve manda sütünden, Hollanda'nın kazandığı para inanılmaz boyutlarda. Manda sütünün Bufallo Mozarellası ülkemizde 30€ ya satılıyor. Uygulama ve yasalarımız onlardaki gibi olsa 15 € ya satılır. Yani işsizlik diyoruz ama işsizlik diye bir şey yok. Hollanda'daki yasalarla bizim yasalar arasında çok mu fark var. Bunun önünün açılması gerekiyor” dedi.

Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde hayvancılık yapılmaması konusunun hayvan üretimi ve hayvancılığın gelişmesinin önünde büyük bir engel olduğunu özellikle vurgulayan Çalışkan konuşmasının devamında “Eğer biz bu Sakarya'da tarım yapamazsak hiçbir yerde yapamayız. Yazlık ve Aralık Bölgesi büyükşehir sınırları içerisinde olmasından dolayı bu bölgelerde hayvancılık yapılamıyor. Yasayı kuran sizlersiniz kaldıracak da sizlersiniz. Bunun önünün açılması lazım.

Ülkemizdeki süt üretiminin de hayvancılıkta olduğu gibi hak ettiği seviyelerde olmadığını resmi rakamlar vererek açıklayan İsmet Çalışkan; “Türkiye'nin nüfusu 73 milyon yüzölçümü 780.000 km2, Hollanda'nın nüfusu 16 milyon civarında yüzölçümü 142.000 km2 civarındadır. Sağılır hayvan ırkına baktığımızda bizde 4.000.000 sağmal baş hayvan, Hollanda'da 1.500.000 sağmal baş hayvan bulunmaktadır. Ürettiğimiz süt miktarı 11.600.000 ton/yıl Hollanda'nın ürettiği 11.500.000 ton/yıl civarlarında dır. Bir sağmal hayvandan Türkiye'de yılda 2.802 litre, Hollanda'da Türkiye'nin yaklaşık üç katı 7.342 litre süt sağılmaktadır. Aradaki fark her şeyi anlatıyor ne kadar yetersiz ve verimsiz bir tarım ve hayvancılık politikasına sahibiz. 

 

İtalya'nın Sicilya Bölgesi iki şeyle ünlüdür biri Sicilya Mafyası diğeri, Bufalo Mozzarellası yani mandasıyla ünlüdür. Bütün fresh mozzarella ve pizza mozzarella pazarları ellerinde” dedi.

Çalışkan ayrıca, TİGEM arazilerinin Sakarya'ya kazandırılması konusunda ise amaçlarının asli olarak ticari olmadığını, ilimizde yüksek potansiyeli olan bu sektörün gelişmesinin amaçlandığını dile getirerek TİGEM İşletmelerinin Sakarya'ya kazandırılması noktasında İlimiz Valiliği, İl Özel İdaresi gibi kurumların öncülüğünde bu talebin tekrar dile getirilmesi ve konu ile ilgili çalışma yapılmasını önerdi.

Toplantının sonunda TİGEM arazilerinin ilimiz ekonomisine kazandırılması için Sakarya Valiliği ve il Özel idaresi öncülüğünde ortak bir platformda çalışma yapılmasının önerilmesi ve bu doğrultuda proje hazırlanmasına karar verildi.

 

Haber Tarihi : 9/6/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::