Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis başkanı Adnan Borazancıoğlu başkanlığında yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Borazancıoğlu ülkemizde son günlerde yaşanan üzücü terör olayları ve Van'da yaşanan deprem felaketinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek birlik ve beraberlik içerisinde ülke olarak her şeyin üstesinden gelineceğine inandığını belirtti.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1069nolu meclis oturumuna ait tutanağın görüşülmesi ve tasvibi ile Eylül ayı kati mizan ve ekleri ile Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanlığının bütçe izleme raporunun müzakeresi ve tasdiki oy birliği ile kabul edildi.

Hesapları inceleme Komisyonu Başkanı Necmi İbil'in bütçe izleme raporunu sunumunun ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kösemusul konuşmasında şunları dile getirdi:

"Yüreklerimiz, doğudan gelen haberlerle bir daha bir daha yandı. Hain terör saldırısıyla can veren evlatlarımızın acısını yüreğimizde hissediyoruzHain Saldırıda hayatını kaybeden şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralı askerlerimize de acil şifalar diliyorum.

SATSO camiası olarak Van'dan gelen acı haberle de sarsıldık. Depremle acılarımızı yeniden sızlatan manzaralar karşısında da "Elimizden ne gelir?" düşüncesini oluşturmaya başladık.

"Acıları birlikte saracağız. Van halkının acılarını, 17 Ağustos depremini yaşamış olan Sakarya halkı çok iyi anlamaktadır. Acılı günlerinde, Vanlı vatandaşlarımızın ve bölge halkımızın yanında olacağız Bölgeye yardımlarını ulaştırmak isteyen üyelerimiz Büyükşehir Belediyesine malzemeleri teslim edebilirler. İkinci tır konvoyunun cumartesi yola çıkarılması planlanıyor. Yardımlar, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın bahçesinde toplanacak.  Alo 153 hattına ulaşan vatandaşların yardımları bizzat yerlerinden alınacak.SATSO üyelerinin yardım malzemeleri, Van Valiliği'nin kontrolünde Van halkına teslim edilecek.

Şu konuyu da özellikle vurgulamak isteriz ki, bölgede ihtiyaç duyulan malzemeler şunlar: çocuk bezi, bebe bisküvisi, çocuk kabanı, kazak, kadınların ihtiyaç malzemesi, pet şişe su ve battaniye. Sadece bu yardımlar kabul edilecek. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Geçen ay yaptığımız çalışmalara gelince ;"Başbakanımızın yerli otomobil üretilmesi isteğinde üs Sakarya olmalı" düşüncemize destekler almak üzere çalışmalarda bulunduk. "Sakarya'nın Yıldızları" Ödül Töreni'ne, katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M.RifatHisarcıklıoğlu, yaptığı konuşmada "Sakarya yerli otomotiv üssü olsun, diyen SATSO başkanına destek veriyorum'' dedi ve akabinde Sakarya adına yaptığımız üst düzey lobi çalışmalarında en önemli destek oldu. Kendisine sonsuz teşekkürlerim var.

Sayın Hisarcıklıoğlu ile birlikte Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Güney Afrika ziyaretine katıldık. Uçakta kendisiyle görüşmek isteyen çok sayıda kişi bu fırsatı bulamazken biz yaptığımız uzun görüşmede isteğimizi ilettik. Bu konuda Sakarya Üniversitesi ile bir çalıştay hazırlığımızı da belirtince Başbakan çok memnun oldu ve çalışmaların birlik ve beraberlik içinde sürdürülmesinin Sakarya'nın şansını artıracağını belirtti. Ben sıcak mesajı aldım.

MARKA Marmara Kalkınma Ajansı da aday iller arasında bizi gösteriyor. Güney Afrika ziyareti akabinde MARKA organizasyonuyla yaptığımız ''Kentsel keşifler teknik inceleme ziyareti''nde Yalova, Bolu, Düzce Valileri ve Ticaret ve Sanayi Odası başkanlarıyla uzun görüşmelerim oldu.  Almanya ve Hollanda'da çeşitli merkezlere ziyaretlerde bulunduk. Bu ziyaretlerde gördüm ki ekonomik anlamda Avrupa sonbahara girmiş. Oysa Türkiye baharını yaşıyor. Bu izlenimlerden sonra ülkem ve girişimcileri adına daha çok umut dolu oldum. Yerli otomobil konusunda şu anda otomotiv sektöründe olmayan başbakanın deyimiyle ''Bir babayiğit'' çıkacak. Ve yatırım adresinin Sakarya olması için Belediye Başkanları, Milletvekilleri, oda başkanları birlik ve beraberlik içerisinde olursak, Sakarya yerli oto üssü olur.

KOSGEB İle İşbirliğinden Bereket Doğuyor

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Binasında hizmet veren KOSGEB ile işbirliği halinde yürütülen çalışmalardan bereketli sonuçlar çıkıyor. KOSGEB ile yeni bir girişimcilik kursu için anlaşma imzaladık. Müdür İsmet Yılmaz'dan edindiğim bilgilere göre Sakarya ,Ar-Ge projelerine başvuruda Türkiye ortalamasının üzerine çıkmış .Araştırma, geliştirme, inovasyon ve endüstriyel uygulama projelerinin desteklenmesi için oluşturulan program kapsamında 2.000.000TL'lik kaynak kullandırılmış 45 adet Ar-ge İnovasyon ve endüstriyel uygulama projesi desteklenerek bu projelerde çalışmak üzere 160 kişilik yeni istihdam sağlandı.

Projelerin bitimi itibariyle de en az 500 kişilik yeni istihdam ve ilk yıl için en az  20.000.000 TL'lik katma değer oluşturulması öngörülmektedir.

Girişimcilik Destek Programı Ve Ar-Ge, İnovasyon Ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı kapsamında destek kullandırma oranlarına baktığımızda Sakarya ilimiz Türkiye Genelinde ilk 5 il sıralamasında yer almaktadır.

 Bu konuda KOBİ Ar-Ge projeleri Geliştirme Komisyonu'nun da üstün gayretleri var. "Fırsatlar ve Destekler Bilgi Günü" büyük ilgi gördü. Sakarya'daki işletmelerin yararlanacağı pek çok hibe ve destekler var. Ancak pek çok işletmenin hala yeterli bilgisi yok. Sakarya'nın girişimci potansiyeli konusunda da gittikçe artan rakamları hepimiz adına gurur verici. KOSGEB ile işbirliğimizden güzel sonuçlar çıkıyor.

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili seminer, Türkiye'de ilk defa Sakarya'da yapıldı.  Türkiye ekonomisinde yeni bir dönem başlayacak ve Uluslararası standartlarda kurallar ticari hayata hakim olacak. Konuyla ilgili detaylı bilgiler veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı İmdat Ersoy'a ve değerli konuşmacılara bir kez daha teşekkür ediyorum.

İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Yenel başkanlığında İstanbul Ticaret Odası (İTO) 5. Meslek Komitesi (Çiçekçilik ve Bahçe Bitkileri)Üyeleri Odamızı ziyaret etti. Ziyaretin sonuçlarının olumlu yansıyacağı inancıyla kendilerine teşekkür ediyorum.

Sakarya L Tipi Cezaevi'ne Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) tarafından yaptırılan çok amaçlı salon hizmete girdi. Cezaevi Müdürü Metin Sönmez'in , "Şüphesiz ki yapılan bu yardımın tek kuruşu bile boşa gitmeyecek. Hükümlülere iş ve meslek kursları açılarak meslek edinmeleri sağlanacak. Türkiye'de L tipi ceza infaz kurumları içinde ilk kez böyle bir salonun açılmasında bizlere büyük katkısı olan SATSO'ya teşekkür ediyoruz." sözleri doğru iş yapmanın gururunu bizlere yaşattı.

Ulusal Hüsnü Gürsel Fotoğraf Yarışması sonuçlandı. Az önce de ödül töreninde Hüsnü Gürsel Hocamızı andık. Kültürel hayata katkımız anlamında düzenlenen yarışmaya 22 ilden katılım, bu tür yarışmalar için görkemli bir sonuç oldu. Değerli jüri üyelerimiz zorlansa da çok değerli eserler yarışmada dereceye girdi. Böyle güzel bir etkinliğin hamisi olmak Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası mensuplarını memnun etti.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin kent merkezinde sosyal tesis isteğinin sık sık dile getirilmesi, SATSO Yönetimi olarak bizleri harekete geçirdi ve kısa sürede böyle bir imkan sağlayacak tesisi hazır hale getirdik.

Pasaj 2000 üstünde toplam 830 metrekare alan SATSO üyeleri ve beraberinde getirecekleri misafirlerin hizmetinde olacak. SATSO üyelerini tesislerimizden yararlanmaya davet ediyorum."

Yönetim Kurulu'nun aylık icraatları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Meclis Üyesi Orhan Ünver  "Sakaryalı şehidimize onun 23 arkadaşına ve Van'da ölen kardeşlerime başsağlığı diliyorum. Sosyal tesisi ziyaret ettim. Her yaşa hitap ediyor ve Sakarya'ya yakışır bir mekan olmuş. Bu kararı verenleri de kutluyorum. Sanayi Odamızda Büyükşehir Belediyemizin başlattığı yardım kampanyasına bizde yardım ettik. Başkanımız yerli otomotiv üssü Sakarya olmalı diyor ve en başından beri de çabalıyor. Ben de bunu takdirle karşılıyorum. Özel sektörün Sakarya'yı tercih edebilmesi için bizim onlara sunacağımız bir yer var mı? Bunu merak ediyorum"dedi.

Meclis üyesi Bülent yılmaz ise Şehitlerimize ve Van'da ölen vatandaşlarımıza çok üzülüyorum ve onlara başsağlığı diliyorum. Şehit kardeşimizin ailesine meclis toplantısı huzur haklarının bağışlanmasını öneriyorum, bu bizim ödevimizdir diye düşünüyorum."dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ise açıklamalara cevaben;

Sakarya'nın otomotiv üssü olması konusunda Karasu Belediye Başkanı ile de görüştüklerini belirterek Karasu'da otomotiv üretim alanı için uygun arazilerin bulunduğu bilgisini aldıklarını, yaklaşık toplam 14.000 dönüm kadar bir alanın mevcut olduğunu dile getirdi. Kösemusul konuşmasının devamında; "Karasu'da bize önerilen alanı gittik incelemelerde bulunduk tarım dışı tamamen yatırıma uygun bir yer. Proje için bu alanın yaklaşık 2.000 dönümü dahi yeterli oluyor. Konuyla ilgili Sakarya Üniversitesi ile de ortak bir çalıştay hazırlığı yapıyoruz. Ayrıca sektörle ilgili bir meslek yüksek okulu açılması ile ilgili de çalışma yapmayı planlıyoruz." dedi.

Gündem maddelerinin görüşülmesi maddesinde 01.01.2012 Tarihinden itibaren uygulanacak, "5174 Sayılı Kanunun 24. ve 26. Maddelerineİstinaden Hazırlanan Oda Hizmetleri Karşılığı Alınan Ücretler Tarifesi, Kayıt Ücretleri ve Yıllık Aidat Tarifesi" meclis üyeleri tarafından yeterince müzakere edildikten sonra oy çokluğu kabul edildi.

 

Konu ile ilgili açıklama yapan Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Vahap Gün "Yıllık fiyat tarifesinde artışlarımız oldu. En son 2009 yılında artış olmuştur. 2010 ve 2011 yılı sabit olmuştur artış olmamıştır. Bu yıl belge ücretlerinde artış olmamıştır.  Yapılan fiyat tarifesi gelecek yıllara tarife oluşturacaktır."dedi.

Van Depremine istinaden Yönetim Kurulunun Meclis Gündemine Madde İlave TeklifiVan'da Yaşanan Deprem Nedeniyle Odamızca 100.000 TL tutarında yardım yapılması, yardım için bütçemizde fasıl aktarımı ve bütçe yardım pay oranının artırılması hususu da meclis üyeleri tarafından görüşülerek oybirliği ile kabul edildi.

Van Depremi ile ilgili üzüntülerini dile getiren meclis üyeleri deprem bölgesini bizzat ziyaret ederek onlara kendi yaşadıkları tecrübeleri aktarmak istediklerini ve yapılan bağışın gerekli bir şekilde kullanılması için de ihtiyaç tespiti yapmış olacaklarını belirttiler.

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından meslek komitelerinin sorunlarının görüşülmesi bölümünde 27. Meslek Komitesi ve meclis üyesi Niyazi Bölükbaşı önceki ay onaylanan simit satış tarifesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

19. meslek komitesi ve meclis üyesi Hüsnü Elbek ise ilimizde faaliyet gösteren servis araçları ile ilgili yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Elbek, Büyükşehir Belediyesi UKOME'ye bilgi verdiklerini belirterek Ulaştırma Koordinasyon Merkezinin aldığı karara göre 54 plaka dışındaki araçların ilimizde servis taşımacılığı yapamayacağını ancak bu kuralı ihlal ederek taşımacılık yapan firmaların sektöre zarar verdiğini belirtti.

4.Meslek Komitesi ve Meclis üyesi Muzaffer Güneş ise Yeni Türk Ticaret Kanununun firmalara denetim anlamında bir maliyet getirdiğini bu konuda çok iyi şekilde bilinçlenmek gerektiğini vurguladı. Ayrıca yeni kanuna göre şirket bilgilerine internet ortamından ulaşılabileceğini dile getiren Güneş bunun sakıncalarının da olabileceğini belirterek meclis üyelerini uyardı.

31. meslek komitesi ve meclis üyesi Behlül Bayrak ise, Yeni ÖTV uygulamasından GSM sektörünün olumsuz etkilendiğini ifade ederek cep telefonlarının zaruri ihtiyaç olmuşken lüks eşya sınıfında değerlendirilerek ÖTV oranlarının yükseltilmesinin ticari anlamda sektöre zarar verdiğini ifade etti.

27. Meslek Komitesi ve meclis üyesi İffet Hacıeyüpoğlu ise korsan olarak nitelendirilen kayıt dışı üretimle ilgili olarak tüm üyeleri bilgilendirme yapılarak kayıtdışı ile mücadele edilebileceğini dile getirdi.

SATSO Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısının dilek ve temenniler bölümünde konuşan Meclis Üyesi Birol Öner sektörlerle ilgili fiyat tarifeleri yayınlamak yerine haksız rekabetle mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti. Eşit şartlarda rekabet edecek sathı düzenlemenin çalışma şartlarını olumlu etkileyeceğini belirtti. Öner ayrıca TV dizilerinin toplumsal aile değerlerine zarar verdiğini belirterek dizilerdeki kurguların insanlara normalmiş gibi yansıtılıp değerlerimizi yok etmeye başladığını yeni neslin bu şekilde yetişmesinin sakıncalarını dile getirerek SATSO tarafından özel bir çalışma yapılmasını talep etti.

TV dizileri ile ilgili yorum yapan Meclis Üyesi Orhan Ünver ise "Milli kültür endüstrisi kurmalıyız" diyerek dizilerin toplumsal değerlerimize verdiği zararı bir kez daha vurguladı.

Meclis Üyesi Ahmet Aygün ise şehir merkezindeki yeni trafik uygulaması ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak ticari hayata da zarar verdiğini ve engellediğini ifade etti.

Meclis Üyesi Nedim Öziş 1999 Marmara Depreminin ardından uygulamaya konulan Yapı Denetiminin gerçek anlamda hayata geçirilmesi ve firmalar tarafından uygulanmasının olası bir deprem felaketinde hasarları en aza indirmek için gerekli olduğunu belirtti.

Meclis Üyesi Orhan Ünver ise yapı denetimleri konusunda TOBB nezdinde uzun yıllardır sektör meclisinde çalıştığını yapı denetim firmalarının sektöründe bağımsız denetim kuruluşları ve mali müşaviri olduğunu bu anlamda çok önem teşkil ettiğini dile getirdi.

Aynı konu ile ilgili görüş bildiren Meclis Üyesi Fikri Keleş; "Deprem değil binalar öldürür" diyerek depremle ilgili gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini ve yapı denetimlerinin öneminin toplum olarak kavranması gerektiğini sektörün de bu konuya gereken önemi vermesinin önemini vurguladı.

Konuşmalara cevaben kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul "İstişare sünnettir" diyerek ne kadar çok fikir ortaya atılırsa o kadar kaliteli işler yapacaklarını belirterek bu anlamda tüm meclis üyelerine duyarlılıkları ve katılımcı anlayışları için teşekkür etti. Kösemusul ayrıca yapı denetimi hususunda ilgili meslek komitesi ile gerekli görüşmeleri yaparak bir çalışma yapılmasını talep edeceklerini dile getirdi.

Kösemusul, TV dizileri konusunda da RTÜK Başkanını Odamıza davet ederek bizzat sıkıntıları dile getirmek istediklerini ifade etti.

Toplantı sonunda ayrıca Meclis Üyesi Bülent Yılmaz tarafından önerilen meclis üyelerinin huzur haklarının Sakaryalı şehidimiz Birol Elmas'ın ailesine bağış yapılması konusu da tekrar gündeme getirildi. SATSO Yönetim Kurulu konu ile ilgili gerekli bütçe çalışmasını yaparak meclis üyelerine bilgi verecek.

 

 

 

 


Haber Tarihi : 27/10/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::