SATSO Genç Girişimciler Kurulu'nun organizasyonu ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın desteğiyle düzenlenen, Bahçeşehir Üniversitesi Amerikan Araştırmaları Merkezi Başkanı Burak Küntay'ın sunumu ile gerçekleştirilen “Türk-Amerikan İlişkileri”  konulu konferansa oldukça yoğun katılım oldu.

SATSO Genç Girişimciler Kurulu'nun organizasyonu ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın desteğiyle düzenlenen, Bahçeşehir Üniversitesi Amerikan Araştırmaları Merkezi Başkanı Burak Küntay'ın sunumu ile gerçekleştirilen “Türk-Amerikan İlişkileri”  konulu konferansa oldukça yoğun katılım oldu.

 

Bahçeşehir Üniversitesi Amerikan Araştırmaları Merkezi Başkanı Burak Küntay'ın sunumu ile gerçekleştirilen konferansa katılım oldukça yoğundu.

 

Küntay tarihten bu yana devam eden Türk-Amerikan siyasi ve sosyal ilişkileri hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verdi. 1 Mart 2003'te TBMM'ye getirilen tezkerenin reddedilmesiyle Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığını belirten Burak Küntay, Türk-Amerikan ilişkilerinin 1946 yılında ağırlık kazanmaya başladığını ve Marshall yardımıyla ilişkilerin yeni bir boyut kazandığını dile getirdi.

 


Küntay konuşmasının devamında;

“Türkiye 1950 yılında Avrupa'ya açıldı. NATO'ya başvuruldu ama ilk etapta Türkiye Ortadoğu ülkesi olarak görüldüğü ve dini farklılıkları yüzünden reddedildi. Daha sonra Amerika ve dünya Rusya'nın önündeki en önemli hattın Türkiye olduğu gerçeğinin farkına vardı. Türkiye'nin coğrafi pozisyonu Avrupa için önem kazandı. Türkiye Kore Savaşı'na askeri birliklerini gönderdi ve böylelikle NATO'ya alındı. NATO'ya girince Amerika ile güllük gülistanlık ilişkiler yaşandı” dedi.

 

Türkiye'nin 1974 yılında Kıbrıs'a çıkarma yapmasıyla Amerika'nın silah ambargosu uygulamaya başladığını hatırlatan Küntay, Amerika'nın Türkiye'nin soğuk savaş döneminde Sovyetler Birliği'nin sıcak denizlere inmesini engellediğini bildiği için silah ambargosunu fazla uzatmadığını belirtti. 1990 ile 2001 yılları arasında Amerika'nın dünyayı iyi huylu olarak yönettiğini, 11 Eylül saldırısıyla dünya görüşünde farklılıklar gözlemlendiğine dikkati çeken Küntay, şunları dile getirdi:

 

''11 Eylül saldırısından sonra Amerika'nın takındığı tavır Birleşmiş Milletler'i (BM) hiçe sayan, delilleri kafi göstermeden operasyon yapar konuma geldi. 1 Mart 2003'te Meclise getirilen tezkere reddedilince Türk Amerikan ilişkilerinde yeni bir dönem başladı. 'Artık ilişkiler eskisi gibi olmayacak' dendi. Gerçek var ki ilişkiler eskisi gibi değil. İyi anlamda mı kötü anlamda mı o daha sonra belli olacak.1990 öncesi Türkiye'nin Amerika açısından önemi Rusya'dır. 1990 yılından sonra arayış farklılaşmıştır. 1990 öncesinde Amerika'nın Türkiye hakkında ne düşündüğünün cevabı var ama 1990 sonrasında bu bilinmiyor. Türk Amerikan ilişkilerini tek bir kalıba sokacağımız dönem bitti. 11 Eylülden ve soğuk savaştan sonra Amerika'da fikirler ayrışmaya başladıkça ilişkiler konusunda net bir şey söylemek zor'' diye konuştu.

 

Konferansın kapanış konuşmasını yapan SATSO Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Tayfun Tula, ilimizde genç girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politika belirlemek ve girişimcilik kültürünün gençler arasında gelişmesine öncülük etmek amacını taşıdıklarını belirtti. Tula ayrıca, genç işadamlarının kendilerini geliştirebilmeleri adına benzer etkinlikler, çalışmalar yapmayı ve projeler geliştirmeyi planladıklarını dile getirerek Burak Küntay vermiş olduğu değerli bilgilerden dolayı teşekkürlerini sundu.

 

Programın sonunda Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli ve SATSO Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Tayfun Tula tarafından gecenin anlam ve önemine istinaden Küntay'a  plaket takdim edildi.

 

 

 

Haber Tarihi : 13/11/2009
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::