Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın son meclis toplantısının konuğu Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu oldu. Toçoğlu, ulaşımdan Sapanca Gölüne kadar her türlü konuda açıklamada bulundu.

İlk olarak meclis üyelerinin soruları ile başlayan toplantıda, meclis üyesi Bülent Yılmaz, SATSO Ticareti Geliştirme Komisyonu olarak yaptıkları çalışmalar sonucu, il genelinde ortaya çıkan sorunlar hakkında bir dosya hazırladıkları belirtti. Hazırlanan bu dosyayı başkan Toçoğlu'na takdim edeceklerini ifade eden Yılmaz, "Bu raporun içinde çarpık yapılaşma, esnaf ve ticaret ile ilgili sorunlar yanında sorunların çözümü ile ilgili tavsiye niteliğinde kararlarımız var. İnanıyoruz, bu dosya ile ilgili gereken çalışma Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılacaktır." dedi.

Yılmaz, gar meydanında bulunan SATSO'ya ait yer ile ilgili gelişmeleri hakkında bilgi isterken, "Daha önce de sizlere aktardığımız Kentpark içindeki arazi ile ilgili bazı düşüncelerimiz var. Bu alanı ilimize yakışır bir tesis haline getirmek istiyoruz. Bu meclis üyelerinin de temennisidir" dedi.

SATSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Çevre Komisyonu Başkanı M. Önol Taşöz ise komisyon olarak yaptıkları çalışmalarda Büyükşehir Belediyesinin kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, tabela vergileri ve ücret dağılımında ki dengesizliğe değindi. Taşöz, şehir merkezinde usulsüz parklar ile ilgili yapılan uygulamalarda özellikle sevkiyat yapan araçlara esneklik tanınması gerektiğini istedi.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise seyyar satıcılar ve sıfır tolerans ile ilgili taleplerini dile getirdi. Bazı iş yerlerinin, dükkan önüne açtıkları stantları kiralayarak gelir elde ettiklerini iddia eden Bayrak, bu konuda Büyükşehir Belediyesi'nden destek isteyerek, "Yapılacak uygulamada SATSO olarak yanınızdayız" dedi. Behlül Bayrak,  Gar meydanı yanındaki alanda cep telefonu satıcılarının olması ve o bölgedeki dağınık yapılaşmadan duyulan rahatsızlığı da dile getirerek bu sorunu Zabıta Müdürlüğüne ilettiklerini ve kendilerinden 1 Ocak'tan itibaren kaldırılacağı bilgisini aldıklarını ifade etti. Bayrak sıfır  toleransa aykırı davrananlar ve gar meydanındaki cep telefonu satıcılarının haksız rekabete neden olduğunu vebelediyenin konu ile ilgili çalışmalarını desteklediklerini ifade etti.

Behlül Bayrak son olarak belediye otobüsü kullanan şoförlerin negatif  tutumlarından dolayı halkın rahatsız olduğunu dile getirerek Sapanca Gölünden, Kocaeli'ye verilen su ile ilgili de bilgi istedi.

Emrullah Terzioğlu ise Orta hasarlı binalar konusuna değinerek "Önce vatan gerisi teferruattır" diyerek orta hasarlı konutlar sorunun çözülmesinin önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.

Terzioğlu ayrıca, 18 uygulaması ile ilgili sıkıntıları dile getirerek,"Bekirpaşa ve civarında ki 18 uygulaması en kısa zamanda çözüme ulaştırılmalıdır. Bu nedenle birçok yatırımın ilimize gelmesinde sıkıntı yaşanıyor. Diğer taraftan daha fazla sanayi arsasına ihtiyacımız var" diyerek konuşmasını tamamladı.

Meclis Üyesi Muzaffer Güneş ise ilimizde sayıları artan marketlerin yarattığı sıkıntıların yanında, sektörel sorunlara da değinerek ilimizin günlük tüketim anlamında 2400 litre süte ihtiyacı varken ilimizde üretilen sütün 450 litre olduğunu aradaki farkın kapanması ve hayvancılık sektörünün gelişmesi için büyükşehir belediyesi sınırları dahilindeki yerler için ruhsatlandırma sorununun çözülmesi gerektiğini vurguladı. Güneş ayrıca TİGEM arazilerinin Sakarya'ya kazandırılması konusuna da değinerek ilimizdeki tarım ve hayvancılık sektörünün canlanması için neler yapılabileceğini sordu.

Meclis Üyesi Hüsnü Elbek ise, Servis Araçları Güzergah İzin Belgesi Ücretleri'nde yüzde 20 ile 30 arasında indirim gerçekleştirildiğini ve sektörel anlamda önemli bir sorunun ortadan kalktığını belirterek teşekkürlerini sundu. Şehir Merkezinde yaşanan trafik yoğunluğunun okul ve işyeri servis araçları için zamanlama sıkıntısı yarattığını da ifade etti.

Meclis Üyesi Orhan Ünver ise "Biz az konuşalım siz çok anlayın" diyerek  ilimizde trafik sorununun kangren haline geldiğini ifade etti.Ünver ayrıca Ankara İstanbul arasında sıkışıp kalan bir kent değil  Karadeniz sahilinden dünya'ya açılan bir Sakarya vizyonu oluşturmak  için  Büyükşehir Belediyesinin  imar planlarını buna göre yapması gerektiğini ifade etti. Ünver, "Şehri açmak ve yaymak gerekiyor" dedi. Aktarılan sorunları not alarak cevap veren

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyelerinin şehrin ticari yaşamındaki sıkıntıları dile getirmesinin ardından kürsüye gelen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, ulaşımdan, Sapanca Gölüne kadar bir çok konuda açıklamada bulundu.

Zeki Toçoğlu, sorunlardan kaçmadıklarını ve sorunları çözme noktasında kararlı olduklarını ifade eden Başkan Toçoğlu, "Biz hiçbir sorundan kaçmıyoruz. Sorularımızı inşallah çözüme kavuşturacağız. Onun için bu makamlardayız." dedi.

Trafikteki düzenlemeler konusunda açıklamalar yapan Başkan Zeki Toçoğlu, "3 yılda bu şehrin nüfusu 25 bin artmış ve 30 bin yeni araç trafiğe girmiş. Trafikte yanlış bir şey mi yapıldı? Mühendisler var, plancılar var. Bir kişi teknik olarak yanlış yaptınız diyor mu bize? Hayır. Eskiden insanlara Serdivan'a nasıl gidileceği tarif bile edilemiyordu. Bazı gerçekleri göz ardı etmeden hareket etmeliyiz" diye konuştu.

Ulaşımda kurulması planlanan şirket hakkında da bilgiler veren Zeki Toçoğlu, "Ulaşım Büyükşehir'lerin asli görevi. Bu görevi kanun vermiş. Kamunun ulaşımdaki yerine örnek vereyim; İzmir Büyükşehir yüzde 77, İstanbul Büyükşehir yüzde 70, Bursa yüzde 60. Sakarya'da ise sadece yüzde 9. Böyle bir şey olabilir mi? Bunlara seyirci kalamayız, kalmayacağız. Ulaşım A.Ş.'yi kuruyoruz, bu konudaki görevlerimizi yerine getireceğiz. Bunlar Sakarya'nın geleceğine ilişkin konular. Sorun olarak gördüğüm her konunun üzerine gitmekten imtina etmeyeceğim. Geçitlerde yaşanan sıkıntıları çözmek için çalışmalar yapıyoruz. Yol genişletme çalışmaları yaptık" dedi.

Gar Meydanı düzenlemesi hakkında da açıklamalar yapan Başkan Zeki Toçoğlu, "Biz Gar Meydanı'nda da halkın kullanabileceği, yaşanabilir, canlı bir meydan oluşturmak istiyoruz. Bu konuda istimlâk çalışmalarına başladık. Ayrıca SATSO'nun yerini bize tahsis etmesini isteriz. Bu konuda Mahmut Kösemusul ile de sık sık görüşüyoruz. Sizden talebimiz Gar Meydanı'nda yaptığımız istimlak çalışmasına katkı vermenizdir. Bu bölgedeki SATSO'nun yerini eğer anlaşabilirsek Büyükşehir Belediyesi'ne verin. Burada yapacağımız çalışmamıza da katkı sağlayın" diye konuştu.

Raylı sistem hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Toçoğlu, "Raylı sistem üzerinde çalışıyoruz. Sonuçları kamuoyuna açıklayacağız. Eğer makul sonuç çıkarsa yaparız, makul bir sonuç çıkmazsa raylı sistem yapmayız. Bakın bizim Ulaştırma Bakanlığı'na teklifimiz oldu. Teklifimiz şudur: Yeni terminalin altını Ulaştırma Bakanlığı'na devredelim. Tren garını buraya taşıyalım, burayı peron haline getirelim. Biz de raybuslarla yolcuları buraya taşıyalım dedik. Yani şehir tramvayı kuralım dedik. Bu konu üzerinde çalışıyoruz, belli bir noktaya getirdik. Sayın bakanımız bu konuda inşallah destek verir ve olumlu sonuç alırız" dedi.

Sapanca Gölü'nün önemine de değinen Başkan Toçoğlu, "Sapanca gölü meselesinin SATSO meclisinde tartışılmasını çok olumlu görüyoruz. Bu çok önemli bir konu. Su seviyelerinde bir düşüş söz konusu. Bu yılda ihtiyaç duyulan yağmurlar henüz yağmadı. Biz bu süreçte alternatifler üzerine çalışıyoruz. Geldiğimiz günden bu yana su ve alt yapı çalışmalarıyla ilgileniyorum. En önemli çalışma baraj. Şehrimize büyük katkısı olacak Akçay Barajı'nın kredisi tamam. İnşallah yakında ihaleye çıkıp bu barajı tamamlamayı hedefliyoruz. Yenikent için yeni bir içme suyu projesini hayata geçiriyoruz. Bu çalışmayı yapmasak belki bu yıl Yenikent Bölgesi'nde üst katlara su çıkmayacak. Böyle bir sorun yaşanmaması için ciddi bir çalışma yapıyoruz. Yazlık'ın kanalizasyon sorununu kökten çözüme kavuşturuyoruz. Temelini geçen hafta attık" dedi.

Uzunçarşı hakkında da açıklamalar yapan Başkan Zeki Toçoğlu, "Adapazarı Belediyesi'nin çatısından baktığımız zaman şehrin göbeğinde gecekondu görüntüsü karşınıza çıkıyor. Biz bunları konuşmalıyız. Bugün esnafımızla, SATSO ile bir araya gelip uzunçarşının tarihi özelliğini de muhafaza ederek acaba nasıl büyük bir alışveriş merkezi olabilir, bunu konuşmalıyız. Yok 40 cm yok 30 cm çıkma olmuş. Bunu mu konuşacağız? Biz uzunçarşıyı rehabilite etmeliyiz, insanlar aileleriyle gelseler, orada alışveriş yapsalar, çaylarını kahvelerini içip uzunçarşının içinde gezip dolaşsalar fena mı olur? Ama yok biz neyle uğraşıyoruz, kaç cm çıkma yapacağız. Yahu dünya nereye gidiyor, Türkiye nereye gidiyor biz çıkmaları konuşuyoruz. Böyle bir şey olabilir mi? Gelin elbirliğiyle; uzun çarşı esnafımızla, ticaret odamızla, mimarlarımızla bu konuları konuşalım. Uzunçarşının tarihine uygun şekilde restore edilip sadece şehrimize değil, bölgemize hizmet veren bir yer olması için çalışmalar gerçekleştirelim. Bunları konuşalım. Uzunçarşı nasıl merkez olur buna bakalım" diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

Haber Tarihi : 22/12/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::