Yenilenebilir Enerji SATSO'da Teşvik Edildi...
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve TURSEFF        (Türkiye Sürdürülebilir enerji Finansmanı Fonu ) işbirliği ile "Enerji Finansmanı"  konulu panel düzenledi.
Panele Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, MARKA Genel Sekreteri Erkan Ayan, Adapazarı Kaymakamı Akın Yılmaz ve çok sayıda katılımcı iştirak etti.
Panelin açılış konuşmasını yapan MARKA Genel Sekreteri Erkan Ayan, enerji finansmanı konusunda var olan imkanlardan daha fazla yararlanılması gerektiğini vurgulayarak "MARKA 26 Aralık 2011 tarihinde Doğu Marmara bölgesinde enerji verimliliğinin artırılması ve yenilenebilir enerjinin teşvik edilmesi amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın TURSEFF ve MIDSEFF kredi olanakları tanıtımı ve ilgilenen işletmeler ve vatandaşların bilgilendirilmesi için Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TURSEFF) ile bir işbirliği protokolü imzaladı. Bu doğrultuda bölgemizde konu ile ilgili bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz. Amacımız yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını arttırarak düşük maliyetli projeler üretilmesine kolaylık sağlamak."dedi.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ise katılımcılara ve panelistlere hoş geldiniz diyerek "Ben de bir sanayici olarak enerji konusundaki hassas duruşları takdir ediyorum. Sürdürülebilir enerjinin gelecekte var olmamızı belirleyeceği fikrine katıldığımı belirtiyorum" dedi.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde düzenlenen "Enerji Finansmanı Paneli'nde" TURSEFF Banka İlişkiler Müdürü Burak Kartal, TTGV Proje Direktörü Ferda Ulutaş, Vakıfbank Sakarya Şube Müdürü, Denizbank Bölge Müdürü Burak Koçak TURSEFF ve TTGV kredileri hakkında firma sahibi ve temsilcisi katılımcılara bilgilendirmeler yaptı ve katılımcıların sorularını yanıtladı.
TURSEFF Banka İlişkiler Müdürü Burak Kartal Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Fonu hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi:
"TURSEFF, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) tarafından geliştirilmiş ve Temiz Teknoloji Fonu (Clean Technology Fund –CTF) ile Avrupa Birliği'nin desteklediği bir enstrüman. EBRD'nin ilkin 2004'te oluşturduğu ve 10 ülkede daha uygulanmakta olan Sürdürülebilir Enerji Finansman Programlarından biri. Temel amacı, enerji verimliliğini ve yenilenebilir enerji kullanımını desteklemek ve de sera gazı salınımını azaltmak. TURSEFF kredilendirmesi, Türkiye'de 2010 yılında başladı ve Türkiye Ofisi, Kadıköy'de (İstanbul) bulunmakta. TURSEFF kredileri, Türkiye'de 5 ticari banka (Akbank, Denizbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıfbank) aracılığıyla veriliyor. Kredinin en büyük avantajı yatırım projelerini %100'e kadar finanse edebilmesidir" dedi.
TTGV Proje Direktörü Ferda Ulutaş ise Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Enerji Verimliliği Destek Programı, enerji verimliliği etütleri de dahil olmak üzere, enerji verimliliğine yönelik uygulama projelerini uygun şartlarda desteklediğini belirterek Destek Programı hakkında detaylı bilgiler verdi.
Söz konusu destek programında %6 komisyon bedeli karşılığı 4 yıla kadar kredi (1 yılı geri ödemesiz) sağlandığını ifade eden Ferda Ulutaş, kredilendirme oranının %50, kredi alt limitinin $ 100.000 ve üst limiti $ 1.000.000 olduğunu belirtti.
Toplantı firma yetkilileri ve katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.


Haber Tarihi : 24/1/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::