"Şehir Trafiğine Eğitim Şart"
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.
Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1072 nolu meclis oturumuna ait tutanağın görüşülmesi ve tasvibi ile Aralık ayı kati mizan ve ekleri ile Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanlığının bütçe izleme raporunun müzakeresi ve tasdiki oy birliği ile kabul edildi.
Hesapları inceleme Komisyonu Başkanı Necmi İbil'in bütçe izleme raporunu sunumunun ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Kösemusul konuşmasında şunları dile getirdi:
"2012'ye hızlı girdik... Ekonomi, finans, siyaset, dış politika konularında gündem çok hızla değişiyor, Türkiye büyük bir dinamizm sergiliyor. Türkiye'ye pranga takmak isteyenler, Türkiye'nin küresel sistemde kendine açtığı alanı daraltmak isteyenler, boş durmuyor. 23 Ocak'ta Fransa Senatosu, Ermeni soykırımı iddialarının reddini suç sayan yasa tasarısını kabul etti. Bu karar ile parlamento vazife ve misyonunu aşarak tarih yazmaya çalışmıştır. SATSO olarak biz de kurumsal bir tavırla, Türkiye'nin tüm kurumları ve hassas bireyleri gibi, bu kabul edilemez kararı protesto ediyoruz. Hükümetimizin getireceği yaptırımlara uyacağız.
Ocak dönemi ve aynı zamanda 2012'in ilk olağan meclis toplantısına hoş geldiniz. Önce geçen ayın bir panoramasını sizler için özetlemek, ardından 2012 projelerimize geçmek ve Sakarya'nın gündemini SATSO bakış açısıyla paylaşmak isterim.
Öncelikle, büyük sanayi yatırımlarını ilimize çekmeye dair çalışmalarımız devam ediyor.  Bakanımız Nihat Ergün, bölgemizin Detroid gibi otomotiv üssü olması gerektiğini söyledi. Yerli otomobil tartışmalarına "otomotiv üssü Sakarya" iddiamız çerçevesinde dâhil olduk. Otomotiv sektöründe çok önemli 3 tane parametre var. İşçilik, lojistik ve yan sanayi. Bizim de görevimiz kamuoyunda Sakarya'nın bu konuda gelişmesi için altyapı oluşturmaktır. Bu alanlardaki gücümüz sayesinde, önemli bir marka (Türk traktör) Sakarya'ya yatırım yapacak.
Yeri gelmişken bir açıklama yapayım. Otomotiv üssü ve yerli otomobil konusundaki yaklaşımlarımıza dair bir algı hatası var.
Otomotiv üssü, Karadeniz'den dünyaya açılma projesi ve TİGEM vizyon projeleridir. 2 ayda olursa olur olmazsa biter konular değildir.. Örneğin 3ncü boğaz köprüsü vizyonu gibi...Yıllarca sözü edildi ve nihayet geçen ay ihale edildi, hatta ihaleye katılan olmadı ancak hükümetimiz yeni bir şekilde vizyonu tamamlama çalışmalarını yürütüyor .. Kimse 3ncü köprü işi bitti olmaz artık diyemez.
 Biz Sakarya için dev bir otomotiv üssü vizyonu çiziyoruz. Bu büyük vizyon, yerli markaları, Alman, Japon, İtalyan üreticileri, farklı yan sanayi kollarını, kapsamlı bir istihdam politikasını, kıtalararası bir dağıtım, pazarlama ve servis ağını kapsıyor. SATSO'nun esas vizyonu budur.
Yerli otomobil yatırımı, bu vizyonda yer almasını dilediğimiz bir parçadır. Bursa'daki yerli oto imalatı sektördeki bir yatırımcının girişimidir. Aynı grubun Sakarya'daki traktör ve motor yatırımı çok daha büyüktür. Yerli otoda yeni girişimciler olmayacak değildir. Yerli otomobil yatırımının Sakarya'da olması için elbette çabalıyoruz ama yegâne hedefimiz bu değildir. Enerjimizin ve zihnimizin asıl hedefi dünya otomotiv devlerini Sakarya'nın avantajlarıyla uzun soluklu olarak tanıştırmak. Bunun için de sistemli bir şekilde çalışıyoruz. Sakarya'nın yakın geleceğine ve ufkuna SATSO olarak el birliği ile parlak bir imza atacağız inşallah.
Geçtiğimiz Ocak ayında öncelikle KOSGEB kredilerinden üyelerimizin yararlanması için gayret gösterdik ve başarılı olduk. Bilişim tabanlı yeni bir yapıya gidiyoruz.
SATSO, TOBB tarafından Türk Oda Sistemi'nin Avrupa Oda sistemi ile entegrasyonunu sağlamak amacıyla geliştirilen "Oda Akreditasyon Modeli" kapsamında denetlendi. Puanımız A yani mükemmellik seviyesinde oldu.  Geçmişte emeği geçenleri, personelimizi tebrik ediyorum. Üyelerimize en iyi hizmeti veriyoruz.
Büyükşehir, şehir içi trafiğini ve ilçelerden merkeze ulaşımı kolaylaştırma adına  proje geliştirdi. İlgili meslek komitemiz proje sunumunu değerlendiriyor. Proje çalışmalarına katkıda bulunma görüşmelerimiz sürüyor Ulaşım ekonominin kılcal damarlarıdır. Yol açıksa ticaret de açıktır.
Ferizli ve Kaynarca ilçelerimizdeki gelişmelere dikkatinizi çekmek isterim.. Bu ilçelerimizin artık "Karadeniz'den Dünya'ya açılan Sakarya" vizyonu var.  Ferizli ve Kaynarca'da mevcut OSB alanlarının değerlendirilmesi yanında yeni OSB alanları için çalışıyoruz. Yine biliyorsunuz Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Bolu'daki mobilya sektörünün temsilcileri Kaynarca'da Mobilyacılar İhtisas OSB kurmak için birlikte hareket etme kararı aldılar. Görüşmelerimiz, proje önerilerimiz sürüyor. Bu işin peşini bırakmıyoruz. İnegöl'ün sektördeki ağırlığı ve ilçeye getirdiği ivme herkesin malumu. Bunun ötesine geçmek hedefimizdir.
İhracat rakamlarımız ise yüzümüzü güldürdü. Şu anda il olarak 10ncu sıradayız. Gelecek yıllara dair büyük bir motivasyonumuz var: 2010'a göre 2011'de ihracatta kaydettiğimiz %20 artışı daha da yukarı çekmek hedefimiz...  Çok şükür Sakaryalı sanayici ve tüccarın lügatinde rehavet kelimesini zaten göremiyoruz.
Karadeniz'den Dünyaya açılma vizyonuna sahip, valilik, belediye ve  sivil toplum kuruluşları ile ortak kararları uygulayabilen, üyeleriyle bütünleşmiş bir SATSO ile hedefe yürüyelim.
Kentin tüm bürokrasisi ve ekonomi çevreleri olarak yukarıdaki hedeflere kilitlendik. Gelecek nesiller 2012 yılına baktıklarında bu gayretin izlerini görecekler.
Yeni yatırımların gözdesi olmaya devam ediyoruz. İstanbul Gebze Kocaeli hattına sıkışan üretim yatırım alanlarının nefes almak için açıldıkları ilk ve en bereketli yer Sakarya oluyor. Sadece sanayi yatırımları değil kamunun, daha kaliteli bir kent yaşamı için Sakarya'ya yaptığı yatırımlar da mutluluk verici.
Karasu Limanı'ndan da güzel haberler var, ihale tamamlandı. Kuzeyin yıldızı olacak bu liman ile birlikte Kuzey Sakarya çekici bir ticaret şeridi olacak. Kuzey Marmara otoyol projesine entegre olacağını düşündüğümüz bu liman, lojistik merkezleriyle beklentilerin çok ötesinde bir hacim vaat ediyor.
Karasu'ya ciddi bir yatırım ve istihdam kazandıracak olan ve Türkiye'de örneği olmayan araç test pisti projesinde epey mesafe kat ettik. Araç test pisti  Karasu'da kurulduğunda, Türkiye'de üretilen araçlar, test için yurt dışına gitmeyecekler. Hatta demiryolu ve Karasu Limanı açılınca Karadeniz üzerinden gelebilecek araçlar da burada test edilebilecekler. İlk aşamada 50,sonrasında 120 milyon dolarlık yatırım ve 500 kişilik bir istihdam gerekiyor. %70'i de beyaz yakalı olacak. Bu pist ,Sakarya için otomotiv konusundaki lobi yapmamızda  bizi destekleyen önemli bir argüman olacak..
Geçen ay Sakarya Üniversitesi ile sürdürdüğümüz "Siz de Ar-Ge yapabilirsiniz" çalıştayından umutlu ve heyecanlı olduğumuzu söylemiştik. Şubat ayında SATSO'da Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün katılımıyla proje Ar-Ge konusunda Sakarya iş çevresine anlatılacak. Bu projeyle girişimciler, üniversite ile ortak ücretsiz eğitim programı ile hibe desteklerini bütünüyle talep edebilir hale gelecekler.
Görüyorsunuz gündem yoğun, Sakarya ekonomisi atılım içinde, mesaimizin büyük kısmını Sakarya'nın geleceğine ayırıyoruz. Yetişebilmek için çaba harcıyoruz. Bu yoğun kent ve ülke gündeminin hepimize hayırlar getirmesini temenni ediyoruz.
SATSO Sosyal tesislerimiz de üyelerimize hizmet verirken etkinlikler de düzenleniyor. Son olarak briç turnuvasında emeği geçen meclis üyemiz ve aynı zamanda Kadın Girişimciler Kurulu başkanımız İffet Hacıeyüpoğlu'na buradan teşekkür ederim."
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'un ardından Yönetim Kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili görüş bildirmek üzere kürsüye gelen Meclis Üyesi Bülent Yılmaz TÜVASAŞ'ın Ferizli OSB'ye taşınması ile ilgili haberleri değerlendirerek olumlu bulduğunu dile getirdi. Yılmaz, Şener Üşümezsoy'un Karasu'dan Gölcük'e ya da Körfez'e uzanan bir kanal açılması projesi olduğunu belirterek "Proje incelendiğinde değerli bir proje, direkt Karasu'dan Gölcük'e uzanan bir kanal tasarlanıyor, olumlu bir proje gibi geldi üzerinde tartışabiliriz" dedi.
SATSO'nun Gar Meydanı'ndaki yeri ile ilgili de konuşan Yılmaz, "SATSO'nun yeri tahta perdeyle çevrilmiş, herhangi bir gelişme oldu da meclisin haberi mi yok. "Gar Meydanı Düzenlemesi" diye bir tabela da asılmış. Bununla ilgili bir bedel alındı mı bilmiyorum. Oradaki yerin kamulaştırması yapılmadı sadece kamulaştırma kararı alındı. Yani henüz net bir durum yok. Bu konuda açıklayıcı bilgi istiyorum."
Meclis üyesi Fikri Keleş ise bir önceki ay Büyükşehir Belediye Başkanı'nın meclise konuk olduğu zaman kent ile ilgili sorunların tam olarak dile getirilmediğini belirterek trafik sorununun devam ettiğini dile getirdi. Bu konuda belediye ya da trafik şube müdürlüğünün bir şeyler yapması gerektiğini vurgulayarak SATSO olarak bu sorunun çözülmesi için gerekli yerlerle iletişime geçilmesi gerektiğini söyledi.
Yorumlara cevaben kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, kanal projesinin ilgi çekici olduğunu belirterek bu konuda SATSO olarak değerlendirme yapabileceklerini ifade etti.
Kösemusul, Gar Meydanı ile ilgili kararın meclis ile verileceğini belirterek tahta panel ile ilgili olarak yaya trafiğinin engellenmemesi için alanın kapatıldığı bilgisini aldıklarını dile getirdi. Gar Meydanı süreci ile ilgili hatırlatmada bulunan Başkan Kösemusul, belediye tarafından talep edilen bedelsiz arsanın bağışlanması konusunun kabul edilmediğini, daha sonra Palmiye Caddesi bir arazinin takas edilmesi teklifi sunulduğunu ancak ekspertiz değerlendirmelerine göre uygun olmayacağı kararına istinaden, kamulaştırma sürecine girildiğini ve sonucu beklediklerini ifade ederek "Kamulaştırma ile ilgili kamusal süreç ile ilgili bilgilendirmelerde bulunacağız" dedi.
Emniyet müdürlüğü ile trafik eğitimi konusunda görüştüklerini belirterek bu konuda gereken çalışmalara devam ettiklerini ifade etti.
Gündeme sonradan eklenen askıdaki 770 üyeden bugüne kadar yükümlülüklerini yerine getirmeyen 347 üyenin oda kayıtlarının silinmesi hususundaki teklifi oylanarak kabul edildi.
Oylamanın ardından Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Sakarya Ofisi Koordinatörü Abdülkadir Uslu ve Kredi Garanti Fonu Sakarya Şube Müdürü Göksel Gülen tarafından 2011 yılındaki faaliyetleri ve mevcut destekler imkanlar hakkında meclis üyelerine bilgi verdiler.
Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan
Meclis Üyesi Ahmet Çıbuk, kent sorunlarına yaklaşım ve çözümü ile ilgili Eskişehir örneğini vererek Eskişehir'de kentin ileri gelenlerinin oluşturduğu bir kurul olduğunu ve bu kurul ile belediye başkanının şehrin gelişmesi için projeler ürettiklerini birlikte hareket ettiklerini ancak aynı birlikteliğin Sakarya'da sağlanamamasının çok üzücü olduğunu belirtti.
Gar Meydanı Projesi ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Meclis Üyesi Ahmet Çıbuk, "Türkiye'de 17 tane ilin içinden tren istasyonu geçiyor. Yurtdışında şehir merkezileri tren istasyonlarının olduğu yerlerdir. Biz de bir trafik sorunu yüzünden Garı taşıyoruz. Toplu taşımaya yöneleceğimiz yerde tam tersini yapıyoruz. Trafik sorunu için ufak birkaç değişiklik yapılırsa sorun çözülebilir. Örneğin; Yenicami önündeki bulvarı Karaağaçdibi'ndeki bulvara bağlanırsa oradaki trafik çözülür. Bosna Caddesindeki sıkışıklık da üst geçit ya da alt geçitle çözülebilir Serdivan'dan çıkışta ise lojmanların üstünden tek çıkışına bağlanabilir dedi.
"1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan Yeni Türk Ticaret Kanunu ile çok ciddi problemler gelecek. Herkes web sayfası yapacak. Şirketler, güncellemeler için bir çalışan ve denetçi bulunduracak" diyerek tüm özel bilgilerin şirketin web sitesinden yayınlanacağını belirtti. Şirketlerin rakiplerine şirket sırlarını yayınlaması gibi bir mantığın hiçbir Avrupa ülkesinde de olmadığını dile getiren Çıbuk, bu konuda herkesin hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.
Meclis Üyesi Neşet Peker ise, Kaynarca OSB'nin Mobilya İhtisas OSB olması için çalışmalarının devam ettiğini belirterek çok yakında müteşebbis heyetin yer tahsisine başlayacağını dile getirdi. Peker konuşmasının devamında "Bizim arzumuz Sakarya ekonomisinin gelişmesi ve istihdamının artmasında mobilya sektörünün lokomotif sektörlerden biri olmasıdır. Bunun için çalışıyoruz ve bu OSB' de yer tahsislerinde Sakaryalı arkadaşlarımızın yer almasını istiyoruz" dedi.
Meclis üyesi Hüsnü Elbek ise meslek grubunun yaşadığı bir sorunun belediye tarafından çözüldüğünü dile getirerek aynı zamanda ulaşım sektöründe oldukları için şehir merkezindeki trafik sıkışıklığı ile ilgili en çok sorunu kendilerinin yaşadığını ifade etti. Günde yaklaşık 1200 aracın servislerle öğrenci ya da çalışanları taşıdığını ve trafik sıkışıklığı sebebiyle bazen okula öğrenci yetiştirilemediğini ifade eden Elbek bu konuda bir komisyon kurularak bu sorunların iletilmesi gerektiğini belirtti.
Meclis Üyesi Fikri Keleş ise Yeni Türk Ticaret Kanunundaki değişikliklerle ilgili olarak bu konunun irdelenerek sanayici ve tüccar tarafından anlaşılacak bir şekilde özetlenmesini talep etti. Söz konusu kanunun hem yaptırımları hem de uygulanmasının sanayiciyi ve tüccarı oldukça etkileyeceğini ifade ederek bilgilenmeye ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.
Keleş ayrıca soykırımı inkar yasasının Fransa Parlamentosu'nun kabul etmesi ile ilgili olarak ekonomik yaptırımlarla değil siyasi yaptırımlarla tepki göstermek gerektiğini ifade etti. Keleş konuşmasında "Fransa'nın Türkiye ile iş hacmi 12 milyar dolar siz böyle bir ülkeye nasıl ekonomik yaptırım uygulayacaksınız. Fransa ekonomik olarak Almanya'dan sonra Türkiye'yi işgal etmiş ekonomisi güçlü bir ülke. Biz de Ortadoğu'nun en büyük ülkesiyiz. ve Fransa bizi yok sayıyor. Türkiye gibi bir ülkenin dış politikası yerlerde süründürülmemeli. Ama ekonomik yaptırım çok zor görünüyor ve bir netice vereceğini sanmıyorum. Siyasi yaptırım uygulamalıyız" dedi. İlimizdeki KOBİ niteliğindeki sanayicilerin çoğunun desteklerden ve gelişmelerden bilgisi olmadığını bu konuda SATSO'nun üzerine büyük görev düştüğünü ve bu KOBİ'lerin SATSO'nun desteğine ihtiyacı olduğunu ifade etti.
Keleş 2012 ekonomik beklentileri ile ilgili olarak ise; "2012 2013 yılı 2008 yılında başlayan krizin derinlik kazanmış halidir ekonomik olarak 2012 ve sonraki yılı soru işaretleri ile dolu. Devletin mevcut 1,3 milyon KOBİ'yi desteklemesi gerek yerli üretime ağırlık vermesi ve ithalatın önüne geçmesi gerekiyor. Arkasında üretim olan ülke batmaz, İspanya ve İtalya gibi ülkeler batmaz ama Yunanistan batabilir. Bu sebeple üretmemiz ve yerli üretime iç piyasanın desteklenmesi önemlidir dedi.
Meclis Üyesi Birol Öner ise Kaynarca OSB'nin Mobilya İhtisas OSB olması ile ilgili gelişmeleri olumlu bir gelişme olduğunu ifade ederek Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bu kanunu çıkması için 150 günlük bir süre kaldı. Bu konuda TOBB'un da görüşünün alındığını ve TOBB görüşüne rağmen mi bu kanunun çıkarılıp çıkarılmadığı konusunda bilgi almak istediğini ifade etti.
İşletme sırlarının web sayfasında yayınlatılması gibi dünyada benzeri olmayan hükümleri olan bu kanunun işletmeleri zor duruma düşürebileceği ihtimaline değinen Öner, "Şirketlerin tüm ayrıntılarını yayınladığı bir sistem yok. Bu konuda TOBB'un görüşüne rağmen mi bu kanunun çıkarıldığının öğrenilmesini istiyorum" dedi
Meclis Üyesi Öner, Gar Meydanı ile ilgili olarak ise Odamızın mahkemeye gitmeden bir anlaşma yoluna gidilmesi gerektiğini vurgulayarak bu konunun ortak noktada buluşarak çözülmesi gerektiğini ifade etti. Olayın dışında kalmak yerine yapıcı bir taraf olarak olayın içinde yer almak gerektiğini ifade etti.
Dilek ve Temenniler bölümünün ardından değerlendirme yapan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Çakar Gar Meydanı ile ilgili kararı yönetimin değil; SATSO meclisinin vereceğini belirtti. Çakar Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili Mart ayında bir konferans düzenleneceğini dile getirdi.
Fransa protesto olayına da değinen Çakar tarihi cinayetlerle ve kanlarla dolu bir ülkenin ülkemize tarih dersi vermeye kalkmasının anlamsız olduğunu ifade etti.


Haber Tarihi : 26/1/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::