3+1 SATSO MECLİSİNE TANITILDI

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.

Borazancıoğlu açılış konuşmasında, "SATSO sosyal hizmetler alanında ve sosyal sorumluluk anlamında Türkiye Kızılayı Sakarya Kan Bağışı Merkezi'nin ulusal Güvenli Kan Temini Proje kapsamındaki kan bağışı çalışmasında yer aldı ve meclis üyelerimiz kan verdi. Teşekkür ediyorum. Sosyal sorumluluk anlamında yine SATSO Türk Müziği Topluluğu'nun Zekai Tunca konserine 800'ün üzerinde davetlimiz katıldı katılan tüm meclis üyelerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Borazancıoğlu'nun konuşmasının ardından SAÜ ile sanayi üniversite işbirliği kapsamında oluşturulan"Üniversite- İşdünyası Omuz Omuza Projesi" tanıtımı yapıldı.

SAÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Arslan, SAÜ Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Mehmet Sarıbıyık, Akyazı Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yar. Doç. Dr. Hasan Küçük, Hendek Meslek Yüksekokulu Müdürü Yar. Doç Dr. İbrahim Yüksel ve Arifiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Halil İbrahim Aydınlı'dan oluşan heyet SATSO Meclis üyelerine proje hakkında bilgi verdi. 

Sunumu gerçekleştiren SAÜ Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Sarıbıyık şunları dile getirdi:

"SATSO ile yürütmek istediğimiz Üniversite – İş Dünyası Omuz Omuza Projesi işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü iş dünyası ile birlikte yetiştirmeyi hedefleyen önemli bir projedir.

Nitelikli insan yetiştirmek zorundayız, bu yüzden birlikte çalışıyoruz. Mesleki eğitime bakılırsa %60 oranını Sakarya'da meslek liseleri oluşturuyor. 40 farklı programda eğitime devam etmekteyiz. Ara eleman değil "nitelikli insan gücü yetiştirmek" diye bir ibareye hizmet etmeye çalışıyoruz. 20 bin öğrenci 220'ye yakın hocayla hizmet veriyoruz.

İşverenler sanayi sektöründe nitelikli eleman bulamıyor, mezunlar ise iş bulamıyor. Bu sorunları en aza indirmek için her iki tarafın da ihtiyacına yönelik olarak 3+1 Projesini ürettik. SATSO SAÜ arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Buna göre; öğrenciler, 3 dönem okulda bir dönem işletmelerde uygulamalı eğitim alacak. Stajdan ayrı bir uygulamadır. Hedefimiz işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanları işletme ile yetiştirmektir. Öncelikle nitelikli insan yetiştirilmesi sağlayacağız. Teknoloji sürekli değişiyor ve biz buna yetişemiyoruz bu proje ile bu adaptasyonuda sağlayacağımızı düşünüyoruz. Biz öğrenciye teorik ve pratik eğitimi zaten veriyoruz. Amacımız uygulamanın içinde olmalarıdır. Öğrenci hedeflerini şekillendirecek. İstihdam da açıklık varsa ya da nerede açık varsa oraya çözüm üretmeliyiz. 16 hafta süre içinde işletmeye göndereceğiz. 1.80 not ortalamasını sağlayamayan öğrenci işletmelere gönderilemeyecektir. Öğrencilerin sigortaları okul tarafından ödenecek. Projeye göre şu anda 3+1'e göre 40 program hazırlandı.Proje ile öğrenciler, teorik bilgileri uygulama ile bütünleştirerek ezberci bilgi yerine uygulamalı bilgi ve beceriye sahip olacaktır. Ayrıca üniversite ise öğrencilerini iş dünyasının içinde izleyeceği için iş dünyası ile daha rahat ilişki içine girebilecek ve iş dünyasının pratikte yaşadığı sorunlara kalıcı bilimsel çözümler getirecektir."dedi

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1073nolu meclis oturumuna ait tutanağın görüşülmesi ve tasvibi ile Aralık ayı kati mizan ve ekleri ile Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanlığının bütçe izleme raporunun müzakeresi ve tasdiki oy birliği ile kabul edildi.

Hesapları inceleme Komisyonu Başkanı Necmi İbil'in bütçe izleme raporunu sunumunun ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kösemusul "Yılın ilk iki ayını geride bıraktık. 2012, hem ekonomik hem de siyasal açıdan hızlı başladı. Baş döndürücü gündem, hem Türkiye hem Sakarya için son sürat devam ediyor. Biz de bu gelişmelere paralel bir süratle koşuyoruz. Bir an olsun soluklanmak bile, geri kalmak anlamına geliyor.

Şöyle izah edeyim:

Dünya için ekonomi son birkaç yılda adeta hayatî bir sınav haline geldi. Ekonominin küresel çaptaki kötü gidişatı artık yanlış adımlara karşı gösterilen hoşgörüyü azaltıyor.

Hataların telafisi giderek zorlaşıyor. Ben bunu Türkiye'ye başka bir şekilde tercüme etmek istiyorum. Ekonomimiz evet sağlam gidiyor çok şükür ama, burada da bu ekonomiye adapte olamayanlar, yenilik ve katma değer üretmeyenler için de bu sefer piyasanın görünmez kuralları işliyor. Piyasa affetmiyor. Bizim mücadelemiz Sakarya ekonomisini bu dinamik süreçlere entegre etme mücadelesi. Tulumbaya su vermeden su alamıyoruz biliyorsunuz, bu suyu sürekli kılmak için  yeni kaynak arayışımız sürüyor. Bu kaynaklardan kastımız sadece finans değil, yetişmiş insan kaynağı, üretim kültürü, bilinçli yöneticiler, yenilikçi fikirlerdir... Hepsi bizim için farklı kaynaklardır.

Şubat ayını işte bu kaynakların izini sürmekle geçirdik. Bölgemizde Ar-Ge Çalıştayı, Temiz Enerji Zirvesi oldu.

Buralarda şehrimizin sözünü söyledik. Çalıştayda özetle şu konulara değindik:

Üyelerimizin 2023 Stratejik Hedefleri kapsamında Ar-Ge ve İnovasyon Projelerinin hazırlanmasında psikolojik ve teknik engellerinin olduğunu tespit ettik.İyi bir iş fikri olduğu halde fikrini hayata geçirmeye cesaret edemeyen ancak şehrimize katkısı olacağını düşündüğümüz çok kıymetli beyinleri SAÜ ve Teknokent işbirliğiyle SATSO olarak destekleyeceğimizi belirttik..İnovasyon ve Ürün Geliştirme bilincinin yaygınlaştırılması için çalıştığımızı anlattık. Kentimizin kültürel zenginliklerinin ve farklı bakış açılarının doğal sonucu olarak adeta bir proje üretme fabrikası gibi çalıştığımızı vurguladık. Bu üretim anlayışımız doğru yönetilen bir hibe-destek-teşvik programıyla buluştukça daha da büyüyeceğiz dedik.

Temiz Enerji Zirvesinde farklı ve yenilenebilir enerji kaynaklarına önemine değindik.

Yatırım alanı olarak işaret ettik. Bu yenilenebilir enerji konusunu çok önemsiyoruz. Bizi dışa bağımlı olmaktan kurtaracak kaynaklara yönelmenin yollarını aramalıyız. Sakarya olarak çalışmalar yapıyoruz.

Güneş, rüzgâr, akarsu tabanlı sanayi tipi enerji üretme projelerimizi bir bir kamuoyu ile paylaşacağız. Evleri jeotermal kaynaklarla ısıtan şehirler var. Temiz hava, ucuz maliyet. Bütün bunları Sakarya'daki imkânlarını araştırıyoruz.

Derdimiz temiz ve ucuz enerjiyle çevreyi kirletmeden, insana saygılı bir şekilde sanayide ve ekonomide çarklar çevirmek.

Yeni teşvik yasası geliyor

Bütün bunların stratejik bir plan çerçevesinde ve rasyonel yatırım destekleriyle çözülmesi gerekiyor. Ve bununla ilgili bir haberi daha paylaşmak istiyorum:

Bugün hükümetin ekonomi kurmaylarının hazırladığı yeni teşvik sistemi Başbakanımıza sunuluyor.   Uluslararası sermaye, kendine pazar ve yatırımcı arıyorken Türkiye cazip bir teklifle dünyaya mesaj vermeye hazırlanıyor. Başbakanımızın da onay vermesiyle teşvik sistemini kamuoyuna sunacaklar. Yakın tarihte inşallah gündemimizde bu yeni teşvik sistemi olacak. Yeni teşvik sisteminde hedef, bölgesel kalkınmışlık farklarını azaltmak, cari açığı azaltmak ve ülkenin kaynaklarının, doğru yatırım alanlarına tahsisini teşvik etmek olacak. Bu hedef SATSO'nunvizyonuyla da örtüşüyor. SATSO bu sürecin takipçisi olacaktır ve maksimum fayda için gerekli adımları atacaktır.

Sakarya Üniversitesi ile "Üniversite - İş dünyası Omuz Omuza" adlı bir programa başlıyoruz. Biliyorsunuz  Sanayi - ekonomi  çevrelerinin  üniversitemize  katkısı  çok  büyük.  Üniversitemiz de bu desteklerden maksimum fayda üretmesini bildi. Şimdi de mesleki eğitimde ihtiyaç duyduğumuz nitelikli elemanlar konusunda neler yapabiliriz bunu konuşacağız. Sessiz ama derinden ilerleyen müthiş bir işbirliği diyebiliriz buna. Öğrencilerimizin gerçekten dişe dokunur bir şekilde staj imkânıyla tanışmasını sağlayacağız.

Bir başka haberimiz daha var: SATSO - TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan orta ve uzun vadeli amaçlar, temel ilke ve politikalar, hedef ve öncelikler, performans ölçütleri, hedeflere ulaşmak için izlenecek yol ve yöntemler ile kaynak dağılımlarının belirlendiği stratejik planın 3.  değerlendirme çalışması  izmir'de yapılacak.

Şubat 2010 tarihinde Afyon'da yapılmış olan ilk Stratejik Plan toplantımızda Kurumsal Swot Analizi çalışması yapılmış ve SATSO'nun güçlü- zayıf yönlerini belirledik.

Antalya'da yapılan 2nci çalışmada Hizmet Kalitesini geliştirme konusu ele alınmış, SATSO'nun hizmet kalitesini etkileyen destekleyici ve engelleyici güçleri Performans Güçleri Analizi yöntemiyle çıkarılmıştır.

3ncü çalışmamız İzmir'de yapılacak olup, Üyelerin gelişimi ve memnuniyeti konusu ele alınacaktır.

Birkaç gün önce de yeni milli eğitim müdürümüzü ziyaret ettik. İlimizdeki mevcut ve yapılacak yatırımlar için kalifiye eleman ihtiyacını karşılayabilmek adına meslek lisesi ihtiyacımızı ilettik. Kendisi de özgüveni yüksek, bir işte başarılı olmayı hedefleyen nesiller için çalıştıklarını söylediler. Ortak birçok çalışma içinde olacağız..

SATSO'da "Ekseni Kaymış Dünya Ekonomisi'nde,  Türkiye'deki Şirketlerde Yeni Yönetim Anlayışı" konulu bir eğitim seminerimiz olacak.

2015 yılında Türkiye G-20'ler zirvesine ev sahipliği yapacak. Türk şirketleri dünya ekonomisindeki daha çok yer alacak. Biz bu eğitimlerle başarıyı sürekli kılmayı hedefliyoruz.

Dün akşam 19 ncu meslek komitesinin SATSO'da '' etkili iletişim '' eğitimi vardı. Yoğun katılımla gerçekleşen eğitimin devamı da gelecek. Şoförlerimizin eğitimi bu mecliste bir kaç kere gündeme gelmişti. 19ncu meslek komitesini ve Meclis üyelerimizi tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum.

Eğitim meselesi görüyorsunuz,  sanayicinin de SATSO'nun da hep gündeminde... Bütün bu projelerin, diyalogların altındaki imzamızın amacı malum: Sakarya'nın potansiyellerini harekete geçirmek, atıl değerlerimizi yürüyen sisteme entegre etmek... İşsizliğin milli, ekonomik, psikolojik bütün faturalarından azade olmak. Sakarya'yı bir istihdam şehri haline getirmek.

2012'ye girerken bu yıl yoğun geçecek demiştik, iş grafiğimiz hakikaten artarak ilerliyor. Hem Türkiye'nin, hem Sakarya'nın hem de SATSO'nun bu yoğun temposu, bize şevk ve güç veriyor.

Merkezinde Sakarya olan gelişmeler bizi şaşırtacak noktada.  Bütün bunlara SATSO'nun oluşturduğu ve peşine düştüğü projeler de eklenince yükümüz iyice ağırlaştı. Lakin biz de tam da böyle bir göreve talip olmuştuk, şikâyetçi değil hevesliyiz.

Mevcutlarla yetinmiyoruz. Neler yapabiliriz sorusunu her gün bu kapıdan girerken kendimize soruyoruz.

Zorlu kış şartları giderayak kendini yine gösterdi ama önümüz bahar. Her mevsimin kendine özgü bir iş yoğunluğu olacak. Baharla gelecek imkânları da şimdiden envantere dökmeye başladık, yaz gündeminde neler olacak onun da jimnastiğini yapmaya başladık.

Eskiler Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır demişler. Biz de bismillah dedik ve ekonominin kazma küreğini sırtımıza vurduk. Allah hepimizin işini rast getirsin" dedi.

 

Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'un aylık faaliyetler ile ilgili açıklamalarının ardından meclis üyeleri faaliyetlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Meclis Üyesi Necmi İbil, Ar-Ge Çalıştayı'nın oldukça verimli ve seviyeli bir toplantı olduğunu dile getirerek bu tür çalışmaların devamını beklediklerini dile getirdi. İbil ayrıca dünyanın hiçbir yerinde olmayan kesintisiz eğitim uygulaması sanayideki ara eleman ihtiyacını artırmıştır ve nitelikli eleman sıkıntısının yaşanmasına neden olmuştur. Yapılan yeni anayasa çalışmalarında bunun düzenlenmesine yönelik çalışmalar olduğunu görüyorum emeği geçenlere teşekkür ederim" diyerek Milli Eğitim müfredatı ile ilgili yeni düzenlemeleri desteklediğini belirtti.

Meclis Üyesi Birol Öner Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak TOBB'un yeni TTK'daki hangi maddelerin değişmesini istediği ile ilgili bilgi almak istediğini dile getirdi.

Meclis Üyesi Muzaffer Güneş ise yeni Çek düzenlemesinde yapılan çalışmaları yanlış bulduğunu belirterek "Bizim alacaklarımızla ilgili mahkemede takip ettiğimiz davalar ve haklarımız çıkarılan bir yasa ile darp edilemez. Devletin en azından zararımızı giderecek bir uygulama da yapılmalı" dedi. Güneş TOBB'dan alacaklı olanların haklarını savunmasını talep ettiklerini ve bu yasanın geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Meclis Üyesi Kenan Taçyıldızda Çek yasası ile ilgili "Devlet SSK'sını birgün sonra ödeyen insanlardan para alıyor" diyerek Çek Yasasının yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Bülent Yılmazise Çek Yasası ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak "Birçok banka bilançolarını gazetelerde yayınlıyor. Bize çekleri veren bankalardır. Çek defteri için bankaya başvurduğumuzda önceki ödemeler göz önüne alınarak çek defteri vermeliler. Hükümet ile bankalar işbirliği ile hareket etse çözüme ulaşabilirler" diyerek TOBB'a görüş bildirmek gerektiğini vurguladı.

Meclis toplantısında"SATSOİştirakleri Arasında Bulunan Doğu Marmara Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) A.Ş.'ne Ait A Grubu 25.500-TL Değerdeki 51 Adet Hissemizin Kocaeli Sanayi Odası'na DevredilmesiHususunun Görüşülmesi", maddesinde açıklama yapan Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Vahap Gün2004 yılında ABİGEM'e ortak olunurken bakanıktan izin alınmadığını ve prosedür gereği hisselerin Kocaeli Sanayi Odası'na devredileceğini belirtti. Gün, "Devir işlemi gerçekleştirildikten sonra bakanlıktan gerekli izin alınacak ve akabinde hisseler tekrar geri alınacak. ABİGEM'e ortak olunduğu dönemde eş zamanlı olarak bakanlıktan izin alınması gerektiği kanunu da çıktı. O dönemde bu izin alınamadığı için  geçtiğimiz yıllardaki denetimlerde izin alınmadığı ortaya çıkarak bakanlığın bu şekilde bir uygulama yapılabileceğine yönelik tavsiyesi oldu. Şimdi hisselerimiz geçici olarak Kocaeli Sanayi Odası'na devredilerek izin işlemlerinden sonra tekrar hisseler tarafımıza alınacak

İlgili madde yeterince müzakere edildikten sonra oylanarak oybirliği ile kabul edildi.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesinde konuşan 28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ekrem Seçginkomitelerinin emlak, danışmanlık, müşavirlik, temizlik gibi bölümlerden oluştuğunu belirterek temizlik ürünleri ile ilgili meslek grubu üyeleri ile istişare toplantıları düzenledikleriniifade etti. Seçgin konu ile ilgili olarak "Temizlik sektörü ikiye ayrılıyor: temizlik hizmet sektörü ve temizlik malzeme alım satım sektörü. Alım satım sektörü ile bir toplantı yaptık güzel sonuçlar çıktı. Müşterilerin mal alımlarının şehrimizden yapmaları ile ilgili kamuoyu oluşturduk.  Daha sonra temizlik hizmeti yapan firmalarla da bir toplantı gerçekleştirdik. Bu sektör de kalifiye eleman sıkıntısı yaşadıklarının bilgisini aldık. Umem Projesi'nden yararlanarak kalifiye eleman ihtiyaçlarını sağlamaya yönelik çalışmalar yapmayı planlıyoruz" dedi.

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Çıbuk ise "Biz hep 'Sakaryalılık ruhu oluşturalım' 'Sakaryalı firmalardan alışveriş yapalım' diyoruz ancak bazı firmalar teklif dosyası nasıl oluşturulur bilmiyorlar, antetli kağıdı bile yok" diyerek profesyonel çalışmanın önemine değindi.

Türk Ticaret Kanunun çıkma sebeplerinden bir tanesi AB normalarına göre Türkiye'de 300 bin şirket olması gerekirken 800 bin şirket var. Bu anlamda gerçek şirketlerin ayakta kalması hedefleniyor. 10 madde üzerinde de değişiklikler yapılması söz konusu. Uygulamaya girdiğinde uygulama kademeleri olacak. Ayrıca Kredi kartı aidatları ile ilgili bir karar çıktığını belirten Çıbuk, Tüketici Hakları dernekleri ile bununla ilgili bilgi alınabileceğini ve başvuru yapılabileceğini ifade etti.

4. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Muzaffer Güneş geçtiğimiz günlerde UHT ve pastörize süt tüketimi konusunda çıkan haberlerle ilgili sektörel değerlendirmelerde bulunarak "Antibiyotikli süt denilen sütlerin peynir ve yoğurt yapımında kullanılmadığını UHT sütlerde kullanıldığını ancak çok az karşılaşılan bir oran olduğunu ifade etti.

Güneş hasta hayvandan elde edilen sütte oluşan bir durum olduğunu dile getirerek "10 bin de bir oluşan bir durum insanlara ne kadar zarar verir tartışılır" dedi. UHT süt ve pastorize süt üretimi hakkında da bilgi veren ve çıkan Muzaffer Güneş ceza uygulamalarında esnaf ve sanayici şeklinde ayrımlarla yapılması gerektiğini kapasite raporlarına göre cezai müeyyidelerin uygulanması gerektiğini vurguladı.

 

8. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Neşet Peker ise mobilya ticareti ile uğraşan firmaların evlere mobilya taşımak için kullandıkları kamyonlar için karayollarının 3,5 tonluk istiap haddi  uygulandığını belirterek kamyonların kendi ağılığının 3 tona yakın olduğunu ve 5 kilo ile eşya taşımak durumunda kaldıklarını ifade etti. Peker gişelerde kantarlada ölçerek 5 bin TL ceza uyguladıklarını belirterek daha büyük kamyonlarla taşıdığımız zaman İstanbul gibi şehirlerde şehir içine o büyük kamyonların girmesi yasak zor durumda kalıyoruz" dedi.

Peker büyük mağaza bayiliklerinin mobilya sektörüne de sirayet edeceğini belirterek bunun önüne geçebilmek ve baş edebilmek için küçük işletmeleri bırakıp birleşerek büyük firmalar ve markalar oluşturulabileceğini dile getirdi.

24. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Mustafa Kösemusulise kamyonlara uygulanan istiap haddi konusunda değerlendirmelerde bulunarak"Bizde işlerimiz konusunda bir hayli cezalar yedik. Fakat bu işi araştırırken biraz daha derine inmek lazımmış. Arabalarımızı değiştirdik kurtulduk. Kamyonetlerin aynı ölçülerde kamyon versiyonu var."dedi.

27. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Niyazi Bölükbaşı "Kanun çıkmadan önce kimsenin sesi çıkmıyor. Ne zaman canımız yansa o zaman bağırıyoruz" diyerek cezai uygulamaların firma kapasitelerine göre düzenlenmesi gerektiği konusuna değindi. Kanunlar çıkmadan önce her türlü çabayı göstererek sonra oluşacak mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini vurguladı.  Kendi sektörleri ile ilgili olarak TOBB ya da diğer kurumlar nezdinde yaptıkları yazışmaların yavaş işleyen bürokrasi sebebiyle sonuçsuz kaldığını ve zaman aldığını dile getirdi.

30. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Erol KayaTürkiye fidancılığında Sakarya'nın önemli bir yerde olduğunu belirterek bir Organize Sanayi Bölgesi kurulmasının sektörün gelişmesi açısından büyük önem arzettiğini dile getirdi. Kaya ayrıca DEİK aracılığı ile gerçekleştirdiği yurtdışı gezilerinden örnekler vererek Sakaryalı ihracat yapmak isteyen firmaların da bu yolla ticaret hacmini yükseltebileceklerini ifade etti.

9. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Birol Öner Yaklaşık bir ya da bir buçuk yıl önce beyaz eşya sektöründe zincir marketlerin uygulamaları sebebiyle yaşanan haksız rekabet ile ilgili rahatsızlığı dile getirdiklerini hatırlatarak "Biz bu sıkıntıyı TOBB'a yazdık TOBB rekabet Kurumuna yazdı, Rekabet Kurumu cevap verdi. Konu kapandı.Yönetim olarak biz neden geri cevap vermedik. Odalar Birliği haklı olduğumuz bu konuda yanımızda değil" dedi. Öner ayrıca,Yeni TTKile ilgili olarak TOBB'un net görüş bildirmesi gerektiğini de dile getirdi.

25. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Halis Aygün Çek kanunu ve Türk Ticaret Kanunu ile ilgili "İktidar elini kaldırınca biz indiriyoruz. Ya da biz kaldırınca onlar indiriyor" diyerek değerlendirmelerde bulundu.

 

Meclis Başkanlık divanına Meclis Başkan Yardımcısı Arif Pırıldar'ın refakati ile kürsüye gelen 10. Meslek Komitesinden Meclis Başkanı olan Adnan Borazancıoğlu SATSO TV aracılığı ile meclis toplantılarının artık çok geniş kitlelere ulaştığını belirterek Çek Kanunu ve Yeni Türk Ticaret kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu ile ilgili bilgi verdi.

Borazancıoğlu mali müşavirinden detaylı bilgi aldığını belirterek "Kuralsız toplumdan kurallı topluma geçişteki sıkıntıları yaşıyoruz. Biz şirketlerin sahipleriydik oysa şirketler ekonomilerin birer parçası. Bu kurallı topluma geçişteki sıkıntıları hep birlikte yaşayacağız.

Eğitim sektöründe yapılan değişikliklere de değinerek "biz katılımcı demokrasinin gereğini yerine getirmezsek sonra hayıflanırız" dedi. Borazancıoğlu"TOBB eğitim sisteminden büyük değişiklikler içeren 222 sayılı ilköğretim ve eğitim kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması ile ilgili kanun teklifi ile ilgili TOBB'un görüşüne esas olacak bir çalışma yapmak istiyor. Ve WEB sayfasında buna yönelik bir anket hazırladı. Ordan görüşlerinizi belirtebilirsiniz" dedi.

SEDAŞ'ın özelleştikten sonraki durumunu da değerlendiren Borazancıoğlu, SEDAŞ elektrik teminini yapan bir şirket. sabitelektrik fiyatlarından pazarlama teknikleri ortaya çıkan avantajları toptan ve perakende satan şirketler ticaret erbabı ve sanayiciden oluşan serbest tüketicilere vermeye başladı. İşin tek fiyatı var. Ama bu şirketler bu piyasa içinde yaptıkları hareketlerden kazandıklarını size kullandırıyor. Daha sonra bu tek taraflı satış sözleşmeleri ve anlaşmalar fesh ediliyor. Şimdi geldiğimiz noktada 4700 sanayici ve tüccara yazdığı yazıda indirimden vazgeçtiğini belirtti. Bu konu ile ilgili biz de SEDAŞ'a bir yazı yazacağız. Pazarlamayı yapan şirketlerle bankalarla yaptığımız anlaşma gibi anlaşmalar yaparak avantaj sağlayabiliriz.

Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız,ilimizde bir ikinci üniversite kurulması çalışmaları olduğunu ve ikinci üniversitenin kurulmasını desteklediğini ve SATSO'nun da gereken desteği vermesi gerektiğini ifade etti. Taçyıldız ayrıca Hafif Raylı Sistem konusuna da değinerek Yenikent'e kadar uzanan raylı sistem çalışmalarının hızla tamamlanmasını ümit ettiklerini dile getirdi.

Yönetim Kurulu Üyesi M.Önol Taşöz ise Çevre Komisyonunun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

SATSO Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısının ardından değerlendirmelerde bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut KösemusulYeni TTK ile ilgili olarak TOBB'un Nisana kadar tüm Odaların görüşlerini alacağını ve daha sonra uygulamaya geçileceğini belirterek"Bu bizim hepimizin ortak sorunudur. TTK ile ilgili seminere katılım ne kadar olursa o kadar sorunlarımız iyi anlaşılır" dedi.

 

 

 


Haber Tarihi : 1/3/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::