Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu başkanlığında yapıldı.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1073nolu meclis oturumuna ait tutanağın görüşülmesi ve tasvibi ile Aralık ayı kati mizan ve ekleri ile Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanlığının bütçe izleme raporunun müzakeresi ve tasdiki oy birliği ile kabul edildi.

Hesapları inceleme Komisyonu Başkanı Necmi İbil'in bütçe izleme raporunu sunumunun ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kösemusul; "Yılın ilk üç ayını geride bıraktık. Bahar aylarına girdik. Ülke gündemi de havalar gibi ısınmaya başladı. Ve hatta söylemesi zor geliyor ama bazı gelişmeler ülkeyi biraz terletecek gibi duruyor. Umutları kırmak istemiyoruz, hep ileri bakıyoruz ama birileri de hep ufkumuza siyah bir çizgi çekmek istiyor. Geçtiğimiz günlerde Afganistan'da ve Lice'de şehit düşen askerlerimizi ve polislerimizi rahmetle anıyoruz.

Geçen ay, 2012 yılı hızlı başladı demiştik. Bu hız grafiğini giderek yükseltiyor. Hem Türkiye'nin, hem Sakarya'nın hem de SATSO'nun yoğun temposu bizi adeta motive ediyor.

Bilhassa Mart ayı bizim için verimli geçti. Hem SATSO içi faaliyetler hem de Sakarya'ya dair hareketlilik bizi hem şaşırtıyor hem de mutlu ediyor.Organizasyonunu heyecanla takip ettiğimiz Otomotiv Çalıştayı'nın çalışmaları hızla sürüyor. Altyapısı, iletişimi, gelecek yansımaları ve katkıları ile bütünlüklü olarak takip ettiğimiz bir proje bu. Büyük bir vizyonun ilk adımı olacak.

Yerli otomobil yatırımı bu vizyonda yer almasını dilediğimiz bir parçadır ama yegâne hedefimiz bu değildir. Enerjimizin ve zihnimizin asıl hedefi dünya otomotiv devlerini Sakarya'nın avantajlarıyla uzun soluklu olarak tanıştırmak. Bunun için de sistemli bir şekilde çalışıyoruz. 

 

Tarihi yaklaşmakta olan otomotiv çalıştayı ile Sakarya'nın yakın geleceğine ve ufkuna SATSO olarak el birliği ile parlak bir imza atacağız inşallah.

 

OSB'lerde son durum

Sakarya'nın anadamarları ve dolaşım sistemi olan mevcut OSB'lerde tahsisler tamamlanma yolunda hızla ilerliyor. Kaynarca ve Ferizli'de yeni ihtisas OSB'leri da aynı hızla tamamlanma yolundadır. Sanayi yatırımlarının çevre dostu OSB'lere yönlendirilmesini ciddiyetle takip ediyoruz. Mobilya ihtisas OSB'si gibi Makine İmalatçıları Birliği de ihtisas OSB'si kurulması konusunda mesafe kat ettiler. Kaynarca'da planlanan SAMİB ve çevre illerdeki makine imalatçıları dabölgede ihtiyaca cevap verecek arazi arayışındalar.

Sakarya adeta bir OSB'ler konfederasyonu olma yolunda ilerliyor. Belki de ileride başka şehirlere OSB konsepti ihraç eder konuma geleceğiz. Hızımız ve yaklaşımımız bunu gösteriyor

Tarımda da yüzlerimiz gülüyor

Geçtiğimiz günlerde ilimizi ziyaret eden Tarım Bakanı Bakan Eker, politika belirleme, organize etme ve yönlendirme faaliyetlerininodalar eliyle yapılmasını istedikleriniaçıkladı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu misyonu önemsiyoruz..Bu bereketli toprakların hakkını vermek, bu topraktaki hakkımızı almak istiyoruz. Allah'ın bize verdiği bu nimetleri en rasyonel, en çevreci şekilde değerlendirmek de tarım sektörüne yönelik Ar-Ge çalışmaları ile olacak. SATSO da şehrin tarımsal potansiyelinin farkında ve bu bilinçle ile tarım konularında aktif rol alacağız.

Sakarya'da tarım sektöründenlayıkıyla faydalanmak için üç konu üzerinde çalışıyoruz:

1-    Dış mekân süs bitkiciliğinin geliştirilmesi içinorganize üretim bölgesinin Sakarya'da tesis edilmesi,

2-    Hayvancılıkla ilgili de organize bölge oluşturulması,

3-    Bir de tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi.

 

Özel sektörün devraldığı Zirai Donatım Fabrikası ve Türk Traktör'ün yatırımları dikkatleri Sakarya'ya çekti. Teşvik yasası veAr-Ge çalışmalarıyla da desteklenecek yeni yatırımların adresi Sakarya olacaktır. Bu konuda da olumlu gelişmelerin olduğunu söyleyebilirim. SATSO olarak bakanımızın belirttiği bu 3 konuda da bakanlık ile ortak yürüttüğümüz çalışmalar var.

TİGEM'e yeni ihalede de talibiz. Projemiz Sakarya'nın bu konuda öne geçmesi ve örnek olması yönündedir. Geçen hafta süs bitkicileriyle oldukça yararlı istişare toplantısı yaptık.Son Ankara ziyaretimizde de Bakanlık yetkilileriyle temasta bulunduk gelecek vizyonu olarak almamız gereken notları kaydettik

"Mükemmellik sertifikamız artık künyemize kazındı"

Bir güzel olayı da Ankara'da yaşadık.Odalara özel akreditasyon mükemmellik sertifikasını Sayın Hisarcıklıoğlu'ndan aldık. 7 dönemdir devam eden akreditasyon uygulamalarında SATSO olarak ilk akredite olan 10 Oda arasındaki yerimizi aldık.

SnHisarcıklıoğlu'nun deyimiyle artık 5 yıldızlıyız. Geçmiş yöneticilerimize de emekleri için bir daha teşekkür ediyorum.

 

TOBB tarafından Türk Oda Sisteminin Avrupa Oda sistemi ile entegrasyonunu sağlamak amacıyla geliştirilen "Oda Akreditasyon Modeli" kapsamında denetlenmiş olan SATSO, A mükemmel seviyesinde puan almıştı. Bu belge şu anlama geliyor: Personelimiz hizmet kalitesini sürekli geliştiriyor ve bu gelişimi sürekli kılıyor. İşte bu kurumsal bir gücün ifadesidir, zaferidir. Sakarya sanayi ve ticaret erbabı ve Sakarya ahalisi SATSO ile ne kadar gurur duysa azdır. Bizi yani SATSO üyelerini bu noktaya Sakarya'ya hizmet etme aktimize olan sadakatimiz ve personelimizin samimi azmi getirmiştir.

Sertifika töreninde TOBB Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu'nun anlattıklarını kısaca özetlemek isterim:

"Hedefimiz, Oda ve borsalarımızın hizmet kalitesini artırmak, en üst seviyede standart bir hizmet sağlamak, üyeleri ile odalarımızın bağlarını kuvvetlendirmekti. Bunları başarıyoruz.

Önümüzdeki dönemde iki işi daha yapılacak: Birincisi, Oda ve Borsa Meclis Başkanları, Yönetim Kurulu Başkanları, Genel Sekreterleri ve yönetici personel için Oda Akademisi kurulacak. İkinci olarak da Oda-Borsalarımızın yerel ve ulusal politika oluşturma kapasitelerini geliştirmek için her ildeki akademisyenler Oda/Borsa sistemine eklemlenecek..."

 

Biz de SATSO olarak bu kalite çizgisini daha da yukarı çekmek için eğitimlere devam ediyoruz. Eğitimlerimiz malumunuz günümüz ekonomisine uyumda takip edilmesi gereken konuları içeriyor. Devletin ekonomi politikaları ve mevzuatları kurumsallaştıkça, taşlar yerine oturdukça gelinen yer aşamanın eğitimini vermek ve güncel değişimleri eş zamanlı takip etmek istiyoruz.

 

Bu kapsamda:Patron musunuz? Yönetici misiniz? Lider misiniz?ve "Ekseni Kaymış Dünya Ekonomisinde Türkiye'de Şirketlerde Yeni Yönetim Anlayışı eğitimleri yapıldı.29 Mart'tayani yarın "Satış ve Satın Alma Müzakereleri", "Stratejik Düşünce ve Liderlik"ve benzeri konularda eğitimlerimiz olacak.

 

8 Mart Dünya Kadınlar gününde aldığımız kararla KOSGEB hibelerinden yararlanarak kadınlarımızın iş kurmasına yardımcı olmak amacıyla kurs açma kararı aldık. Kadın Girişimciler Kurulu'nun önerisiyle yaptığımız başvuru üzerine mayıs ayında 30 kişilik kurs başlayacak.

"Yeni Ticaret Kanununu anlattık"

2012 ile birlikte Ticaret Kanunu'nda değişiklikler oldu. Biz de bu temel değişikliklerhakkında bir seminerler düzenledik. Konunun önemine bakınca seminere katılım bana yeterli görünmedi.Ancak kanunda mühim noktalar var. Bunları avantaja çevirmek için kanunu hatmetmekte fayda vardır. Bu anlamda yüksek katılımlı yeni çalışmalar yapmalıyız.

Çünkü değişimin takipçisi olursak kazanacağız. Kendimizi, İstanbul-Ankara arasında sıkışmış değil; konumunu değerlendirmiş ve Karadeniz'den dünyaya açılmış bir Sakarya'ya hazırlamalıyız demiştik. SATSO'nun oluşturduğu ve peşine düştüğü projeler bu hazırlıkların birer parçası... Yorucu adımlar atılıyor lakin şikâyetçi değiliz.

Eğitimde girişimler sürüyor

İlgimizin olduğu ve temas ettiğimiz alanlarla yetinmiyoruz. Sakarya için başka neler yapabiliriz sorusunu her gün bu kapıdan girerken kendimize soruyoruz. Eğitim de bunlardan biri...

Bölgemizde bulunan eğitim kurumları ve kamu kurumları düzenli olarak devlet ve AB destekli, mesleki eğitim programları gerçekleşiyor. Bu faaliyetler mevcut ve yeni gelecek yatırımcılardan gelen taleplere göre şekilleniyor.Kalifiye eleman temini yatırımcı için başka yerde büyük sorun olurken bölgemizde cazibe unsuru olmuştur.

 

Bu tablodan ilhamla, 1-2 yıl içindeSakarya Ticaret ve Sanayi Odasıolarak bir meslek okulu veya meslek atölyesi açma projemiz var. Gerekli girişimleri veyazışmaları sürdürüyoruz.

 

İkinci üniversite konusu da Sakarya'nın gündemindedir. Sakarya'nın tüm imkânları yani konumu, akademik birikimi, kent dokusu, halkın yaklaşımı adeta ikinci bir üniversiteyi işaret etmektedir. İnşallah bir gün bu hedefimiz gerçekleşecektir.

Geleceğe nasıl bakıyoruz, gelecekten ne bekliyoruz? Bu geleceğe yetişmek için kendimizi hem bireysel hem kurumsal olarak geliştiriyoruz. Her gün bir adım daha atarak geldiğimiz noktadan memnun muyuz? Bütün bu soruların cevabı SATSO'nun geleceği, Sakarya'nın geleceği için atılmış birer adım olacak. Meclis üyelerimiz ve Yönetim Kurulumuz İzmir'de oldukça yararlı bir çalışma süreci geçirdi. Üye memnuniyeti ve hizmet kalitemizi artırmak için yapabildiklerimizi ve eksiklerimizi de gözden geçirdiğimiz 3ncü toplantıda gelecek adına da hedeflerimizi belirledik

Nisan ayı geldi. Bahar gücünü gösterecek ve ısınan havalar yaz mevsimini müjdeleyecek. Değişen mevsimin getirdiği hareket işlerimize yansısın inşallah" dedi.

 Başkan Kösemusul'un sunumunun ardından Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili söz alan Meclis Üyesi Bülent Yılmaz İzmir'de gerçekleştirilen Stratejik Plan toplantısının oldukça verimli geçtiğini belirterek teşekkürlerini sundu.

 Meclis Üyesi Birol Öner ise yeni çıkacak olan teşvik yasası ile ilgili Odamızdan görüş alınıp alınmadığı ya da Odamız tarafından görüş bildirilip bildirilmediği konusunda bilgi istedi.

 Toplantının dilek ve temenniler bölümünde ise Orhan Ünver Darıçayırı'nda kurulması planlanan çimento fabrikası konusuna değinerek çevre komisyonunun bu konuda ne tür çalışma yaptığı konusunda bilgi istedi. Ünver Ben SATSO Çevre Komisyonunun aktif bir şekilde çalıştığını biliyorum. Sakarya'nın ve Kanserder'in gündeminde bu konu var. Sakaryalı feryat içerisinde" diyerek konunun SATSO ile de ilintili olduğunu ifade etti.

Yönetim Kurulu üyesi ve Çevre Komisyonu Başkanı M. ÖnolTaşöz, Çevre Komisyonu'nu çalışmalarını tavsiye niteliğinde sunmak ve sonuçlarını görmektedir. Sadece çimento fabrikası değil Acarlar Longozu üzerindeki dezanformasyon, sapanca gölü ve havzası geleceğin yol haritası çalıştayı konularında muhatap olduk. Daha önce de Geyve'de yapılaması planlanan çimento fabrikası ile ilgili sert tepkiler vererek çimento fabrikası kurulmasından vazgeçilmesine sebep olundu" diyen Taşöz bu konuda Odamızın somut görüşünün olması benim öncelikli talebimdir" dedi.

Haber Tarihi : 29/3/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::