Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Nisan Ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu başkanlığında yapıldı.

Toplantıya geçmeden önce konuşan Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, " 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 92. Yılının kutluyor olmamız sebebiyle aramızda misafirler de var. Geleceğin neslini bugünden hazırlıyoruz ve onları her zaman önemsiyoruz" diyerek Işık Lisesi Erden Erdoğan, Talat Ayhan Okulu'ndan Betül Kiler, Yazlık Yunus Emre İÖ. Okulu'ndan Kadriye Özbek'i kürsüye davet etti.

Borazancıoğlu, SATSO Eski Başkanlarını da kürsüye davet ederek konuklara hediye takdiminde bulundular.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1074 nolu meclis oturumuna ait tutanağın görüşülmesi ve tasvibi ile Mart ayı kati mizan ve ekleri ile Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanlığının bütçe izleme raporunun müzakeresi ve tasdiki oy birliği ile kabul edildi.

Hesapları inceleme Komisyonu Başkanı Necmi İbil'in bütçe izleme raporunu sunumunun ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kösemusul konuşmasında şunları dile getirdi:

"Geçen hafta 23 Nisan Ulusal Egemenlik Haftası'nı kutladık. TBMM'nin kuruluşunun 92. Yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm ulusumuz adına büyük bir gündür. Bağımsızlık ve egemenlik vazgeçilmez değerlerimizdir.

Her zaman dile getirdiğimiz gibi yenidünya düzeninde bağımsızlık ve özgürlük temelinde bilim, sanayi ve ekonomi alanında verilen savaşlarla elde ediliyor. Bilgiye ve ekonomiye hükmeden dünyaya da hükmediyor. Biz de dünya üzerinde rekabet edebilmek için ulus olarak Atalarımızdan miras kalan bir ruhla ilerlemeliyiz.

23 Nisan kutlamaları ilimizde oldukça görkemliydi. Kutlamalar kapsamında 8'inci Uluslararası Halk Oyunları Şöleni delegasyon yetkililerini SATSO'da ağırlarken oldukça etkilendik. Şu anda konuğumuz olan çocuklarımız nezdinde bir kere daha ulusal egemenlik bayramı kutlu olsun diyorum.

"Yeni Teşvik Yasası'sından Sakarya Maksimum Seviye Yararlanmasını ümit ediyoruz"

Ülkemizde ihracatın, dış ticaretin ve uluslar arası arenada ekonomimizin gelişimi açısından her türlü enstrümanı en iyi şekilde kullanmak ve fırsatları görerek çok iyi değerlendirmek gerekiyor. Türkiye'nin uzun vadeli ve sürdürülebilir bir büyüme ortaya koyması, cari açık sıkıntısını bertaraf edebilmesi şart. İş dünyamızın uzun zamandan beri beklediği ve eksikleri gidereceğine inandığı teşvik paketi Başbakanımız tarafından açıklandı. Özellikle genel teşvik uygulamaları, bölgesel teşvik uygulamaları, büyük ölçekli yatırımların teşviki ve Stratejik yatırımlara yönelik ana bileşenlerden oluşan ve duruma göre şekillenecek olan teşvik paketinin genel hatları ile olumlu karşılandığına inanıyorum. 2023 Sektörel İhracat Hedeflerine ulaşabilmesi için yeni teşvik paketi son derece önemlidir. İthalatın yüzde 70′inin gerçekleştirildiği demir çelik, otomotiv, makine, tekstil, kimya, tarım ve gıda sektörlerinde uygulanacak stratejik teşvikler büyük ölçekli yatırımları özendirecektir.

İş dünyasının önceki teşvik paketlerinde rahatsızlığını hissettiği bölgesel teşviklerden ziyade bu yeni pakette il bazlı teşviklere yer verilmesi özellikle yararlı olacağına inandığımız bir nokta. Sakarya 2nci bölgede ancak, Stratejik yatırımlar adı altındaki sektörlere, eğitime, yük ve yolcu taşımacılığına, madenciliğe ve bazı turizm bölgelerine yapılan yatırımlar nerede olursa olsun 5'inci bölge gibi desteklerden yararlanabilecek. Bu madde Sakarya'da oluşmasını istediğimiz yatırımlar için önemli teşvik olacak.

Yeni teşvik yasasından yararlanılarak Sakarya ve bölge ekonomisinin gelişimi, şehrin kalkınması, yatırıma dayalı istihdamın artırılmasının sağlanması adına bölgenin ve yatırımcının ihtiyaçlarını tespit etmek, buna dair çözüm önerilerini saptamak için toplantılar yaptık.

Söz konusu yeni teşvik paketi ile yatırımcı ve iş dünyasının önündeki belirsizliklerin imzalanması sonrası çözüleceğini düşünüyor ve bu teşviklerden Sakarya'nın maksimum seviyede yararlanmasını ümit ediyorum.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Bakan Ergün Yeni teşvik sisteminin otomotiv sektöründe büyük yatırımlar kapsamında ve stratejik sektör olarak çok geniş bir alanı etkilediğini belirtti.

Otomotiv Çalıştayı Çalışmalar Devam Ediyor

Bu arada uzun bir süredir Sakarya'nın otomotiv üssü olması ile ilgili yürüttüğümüz çalışmalar, çalıştayla hız kazanacak ve meyvesini verecek. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 2012 yılı mart dönemi doğrudan faaliyet desteği mali destek programı dahilinde Sakarya'da Otomotiv Kümeleşmesine Yönelik Potansiyelin Ortaya Çıkarılması adlı projemiz MARKA'dan destek aldı. Bu gelişme oldukça memnuniyet verici ve çalışmamızın devamlılığı ve ciddiyeti açısından büyük önem teşkil ettiğinden dolayı sizinle paylaşmak istedim.

"Raylı Sistemler Organize Sanayi Bölgesi Kurulması, Bölge İçin Önemli"

'Sakarya'da TÜVASAŞ ve Eurotem ilgili çalışmaları Ankara'da Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım ile birlikte Sakarya milletvekillerimiz, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, milletvekilimiz, kaymakamımız ve belediye başkanlarımız ile değerlendirdik. 

Burada önemli olan ülkemizin devletimizin milletimizin menfaatleridir. Sakarya'da Raylı Sistemler Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulması, bölge ve ülkenin sürdürülebilir kalkınmasında önemli katkı sağlayacaktır. Raylı sistemler ve raylı sistemler yan sanayinin yerlileştirilmesi, yenilikçi ve rekabetçi anlayışla ihtisas alanı olarak kümelenmesi Sakarya'ya ve ülkeye büyük kazanımlar getirecektir. Üretimin yüzde 50'sinin yerli olması şartının aranacak olması nedeniyle vagon, EMU ve DMU üretiminde Sakarya'nın en avantajlı il ve cazibe merkezi olarak ortaya çıkıyor

"Türk Ticaret Kanunu'nu İle İlgili Tedirginlikler Giderilmeli"

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili çalışmaları yakından takip etmekteyiz. Bu doğrultuda özellikle üzerinde durulması gereken konuşlardan biri de daha önce de belirttiğimiz gibi şirketlerin internet sitesi kurma zorunluluğu ve bu web sayfaları üzerinden rekabeti olumsuz etkileyecek şirketlere ait mahrem bilgilerin yayınlanması hususunda üyelerimizin tedirginliği idi.

Bu sitelerin kurulması yatırımcıların dikkatini çekmek ve ulusal ve uluslar arası pazarlama anlamında oldukça büyük önem teşkil ediyor. Ancak Gümrük ve Ticaret Bakanlığının kanunla ilgili ikinci adım çalışmaları içerisinde endişeye sebep olan, ticari sır kapsamında olan bilgilerin internet sitesinde yer alacağı hususu ve hangi bilgilerin web sitesinde yer alacağı daha net bir şekilde belirlenecek. Bu konudaki gelişmeler hususunda üyelerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Kanunda ayrıca; bir kişinin anonim şirket kurabilmesi,  bağımsız dış denetimin getirilmesi, sigorta poliçeleri, ticari sicil bankasının kurulması, holdinglere özel hükümler gibi avantajlı olduğu kadar sıkıntılı maddeler de bulunmaktadır.

Kanunla ilgili olarak şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki; Yeni Türk Ticaret Kanunu iş dünyasına yönelik oldukça avantajlar sağlamakta ve ülkemizi 2023 yılı hedefleri doğrultusunda gelişmelerini amaçlamaktadır. Ancak mevcut şekli ile uygulanmada oldukça büyük sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Bu sebeple iş dünyasının tedirginliği göz önünde bulundurularak 01 Temmuz 2012 tarihinin de yaklaşması dikkate alınarak ivedilikle bir çalışma yapılmalıdır.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak iş dünyasını temsil etmenin sorumluluğu çerçevesinde Türk Ticaret Kanununun şekillenmeye başlamasından itibaren üyelerimize yönelik olarak bu konuda önemli bir paydaşımız olan SMMMO ile işbirliğinde üyelerimizi bilgilendirme seminerleri düzenledik. Kanun yapıcılarla kanun uygulayıcıları aynı platformda bir araya getirerek konunun önemine ve çok iyi anlaşılmasını, endişelerin ve uygulanabilirliğinin dile getirilmesini sağladık. MARKA ile müştereken "Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Getirdikleri" konulu bir seminer düzenledik.

SATSO Web sayfası üzerinden bir yönlendirme linki hazırlayarak TOBB tarafından hazırlanan bilgilendirme kılavuzu ve seminerlere üyelerimizin yönlendirilmesini sağladık. Meclis üyelerimiz için kanunun uygulanması konusunda detaylı bilgilenmeleri ve komite üyelerini bilgilendirmeleri amacıyla CD ortamında bir bilgilendirme kılavuzu hazırladık. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili Odamızın görüşlerinin yer aldığı bir rapor hazırlayarak TOBB'a ilettik. Çalışmalarımız sık aralıklarla ve çeşitli bilgilendirme etkinlikleri ile devam edecek. SATSO olarak Yeni Türk Ticaret Kanunundaki gelişmeleri yakından takip edip üyelerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz

Mesleki Eğitim Projesi'ne BUTGEM Örneği

SATSO, valilik, belediye,  üniversite,  olarak ilimizde mesleki eğitim anlamında yetişmiş insan gücü ihtiyacının da farkındayız. UMEM uygulaması dahil açılan kurslarda elde ettiğimiz veriler ihtiyacın hangi yönde olduğunu bizlerin önüne koymaktadır. Üniversite ile 3+1 gibi, UMEM gibi çalışmalar yürütüyoruz. Mevcut duruma çözüm ararken Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı BUTGEM'in hikayesi çeşitli ortamlarda gündeme geldi Türkiye'nin ilk ve tek eğitim kurumu özelliğine sahip olan okulun Sakarya için de doğru bir proje olduğunu düşünüyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımıza başladık. Umarız ki kalbimizdeki iyi niyet yerini bulur.

Sakarya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile SATSO Çevre Komisyonu tarafından öğrencileri çevre konusunda bilinçlendirecek yarışma düzenlendi.

"Ben bir mucidim" adını taşıyan yarışma,6,7,8 inci sınıf öğrencilerine yönelik geri dönüşüme uygun malzemelerden tasarım yapmayı özendirecek. 1 Nisan'da start alıp, 1 Haziran'da sonuçlanacak. Afişler İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara dağıtılacak. Ödül töreni 6 Haziran'da SATSO'da yapılacak.  Amacımız; gelecek nesillerin daha temiz bir dünyada yaşamalarını sağlamak amacıyla atık ve geri dönüştürülebilir malzemelerin etkin kullanılmasının sağlanması. Uygulama Türkiye'de bir ilk.

SATSO Komisyonları olduğu gibi Kurulları da başarılı çalışmalarına devam ediyor.  SATSO Kadın Girişimciler Kurulu 'nun davetlisi olarak seminer vermek üzere geçtiğimiz haftalarda Eski Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz'ı, bugün de 2012 yılı dünya ve Türkiye ekonomisini doğru anlamak ve değerlendirmek amacıyla SATSO Genç Girişimciler Kurulu'nca düzenlenen konferansta Prof. Dr. Kerem Alkin'i ağırladık. Konuklarımıza öncelikle teşekkür ediyorum. Yararlı her iki etkinliği düzenleyen kurul başkanlarımızı buradan kutluyorum. İlimizde son günlerde konuşulan Çimento Fabrikası'nın kurulması ile ilgili olarak SATSO Çevre Komisyonu Başkanı Önol Taşöz de bir açıklamada bulunacaktır" dedi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'un ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Üyesi ve Çevre Komisyonu Başkanı M.Önol Taşöz ilimizde kurulması planlanan Çimento Fabrikası ile ilgili olarak Çevre Komisyonu adına değerlendirmelerde bulundu. Taşöz,  "Hiçbir şey için geç kalınmış değildir" diyerek Daha önce Geyve'de kurulması düşünülen çimento fabrikası ile ilgili 2010 yılından beri görüşmelerin devam ettiğini ve daha sonar vazgeçildiğini ifade etti.

Son zamanlarda farklı bir firma tarafından Darı Çayırı'nda kurulması planlanan Çimento Fabrikası'nı yetkilileri ile de geçtiğimiz yıldan itibaren çeşitli defalar toplantılar düzenlendiğini ancak Çevre Komisyonu olarak fabrikanın çevreye zarar vermeyeceği konusunda ikna olmadıklarını belirten Taşöz " Biz bu süreci bir yıldır takip ediyoruz. İlgili firma yetkilileri ile yapılan görüşmelerde kendileri, Sakarya'nın yılda 850 bin ton çimento tükettiği ve bu ihtiyacı il dışından karşılaması sebebiyle iktisadi bir çıktı oluştuğunu ifade ettiler. Yetkililer ayrıca İstanbul gibi büyük bir pazara yakınlığı itibariyle çok önemli bir konumda bulunduğunu dile getirdiler. İstanbul'un ilgili ürün ihtiyacının %60'ının dışarıdan karşılanması sebebiyle Sakarya için büyük bir Pazar olacağı ve 250 kişilik bir istihdamın oluşacağı ifade edildi. Ancak verilen bilgiler ve işleyiş şemasına göre otomasyona dayalı bir fabrika olması sebebiyle 250 kişilik bir istihdam çok da gerekli değil. Ayrıca Sakarya merkez alınırsa 200 km'lik alanda 5 adet çimento fabrikası yer alıyor. Bu açıdan çok rantable değildir ve çevre konusunda çekinceler mevcuttur. Türkiye'de çimento üretimi konusunda üretim fazlası vardır. Ülkemizde şu anda 44 çimento fabrikası var. Enerji maliyeti sebebiyle kömür yakarak ihtiyaç karşılanacak ve Sakarya'nın toprak yapısı üretim maliyetlerini oldukça düşüren bir unsurdur. 110 kilo kömür yakmak zorundalar bir günde. Bunun için tehlike atık ve bertaraf tesisi kurmaları gerekirken kurmayacakları bilgisini de edindik. Bu da çevreye oldukça ciddi zararlar vermektedir.

Taşöz Çimento Fabrikası'nın ilimizde kurulmasının oldukça zarar vereceğini dile getirerek konu ile ilgili meclis üyelerine detaylı bilgi vererek "Kirli sanayi Avrupa'dan Doğu'ya doğru giderek itilmektedir. Türkiye, Marmara, Sakarya'nın bir karbbon potası olacak. Bu konu hakkında SATSO'nun ve Çevre Komisyonu'nun görüşleri böyledir" dedi.

Önol Taşöz'ün konuşmasının ardından Yönetim Kurulu'nun faaliyetleri çerçevesinde görüşlerini bildirmek üzere kürsüye gelen Meclis Üyesi Bülent Yılmaz, çimento sanayinin önemine değinerek "çimento fabrikası rantable bir yatırımdır ve günümüzde son teknoloji ile faaliyet gösteriyor. Çimento Fabrikası zararlı ise de bir formulü olması lazım bazı çözümler önerilebilir" dedi. Yılmaz, Enerji santrallerine örnek vererek çevreye zarar verdiğini ancak teknoloji açısından gerekli olduğunu ifade etti.

SATSO Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız ise Çevre Komisyonu'na çalışmalarından dolayı teşekkür ederek "Akova Akova'lıktan çıktı. Birileri yatırım yapacak diye zararlarını görmezden gelemeyiz. Avrupa çimento üretmiyor diye Türkiye, Sakarya çöplük mü olacak. Yatırım gelecek diye her şeye göz yummamalıyız. Tarım üretimine zarar veririz. Kapıdaki çöplüğü göremezsek boğuluruz. Bu fabrika her yerde kurulabilir ama her yerde tarım yapılamaz" dedi.

SATSO Meclis Üyesi Eyüp Turan fabrikanın kurulabileceği konusuna değinerek "Çimento fabrikası sürecini birebir yaşadım. İyi bir teknoloji kullanılır, denetimler düzenli ve doğru yapılırsa, iyi bir filter kullanılırsa bir sıkıntı yaşanmaz" dedi.

SATSO Meclis Üyesi Orhan Ünver ise İlimizde bir çimento fabrikası kurulması konusunda SATSO'nun meclis gündemine almasını önererek Çevre Komisyonu'nun da net bir kararı olması gerektiğini vurguladı.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak "Şehir ne yapmak istediğine, ne olacağına karar vermeil" diyerek sanayi şehri mi turizm şehri mi tarım şehrimi olacağının net olmadığını ifade etti.

Meclis Üyesi ve Çevre Komisyonu Başkanı Necmi İbil "Önemli olan bu konunun gündeme getirilip tartışılmasıdır. SATSO bunu yapıyor Çevre Komisyonu olarak bir yılı aşkın bir süredir çalışmalar ve değerlendirmeler yapıyoruz. Sonuç olarak çimento fabrikasına olumsuz bakıyoruz. Şahsi olarak değil şehrimizi düşünmeliyiz.." dedi.

Meclis Üyesi İffet Hacıeyüpoğlu, su ve havanın yaşam kaynağı olduğunu vurgulayarak "Bu şehirde ticaret, sanayi, turizm olmasa da olur ama ben nefes almak ve su içmek istiyorum. Sapanca Gölü havzasının kimyasallardan korunması gerekiyor" dedi.

Meclis Üyesi Ahmet Aygün ise "şehrimiz sanayileşsin istiyoruz hem de teknolojiye karşı çıkıyoruz.  Tedbiri mutlaka alınmıştır bu yatırımlar gerekli" diyerek tarım alanlarının imara açılması konusunun da ciddi bir konu olduğunu şehre aynı zararı verdiğini dile getirdi. Aygün teknolojiye karşı çıkmayalım, çimento fabrikasının ciddi maliyetli bir yatırım olması sebebiyle çevreye zararlı etkilerini ortadan kaldıracak tedbirlerin de ortadan kaldırılacağını dile getirdi.

 Meclis Üyesi Mehmet Yılmaz da, Darı Çayırında yapılması planlanan arazinin TİGEM arazisi ile çok yakın mesafede olduğunu belirterek "bu fabrika buradaki tarım alanını ne kadar önlem alınırsa alınsın etkileyecek" dedi. Yılmaz SATSO önderliğinde bu konunun tekrar ele alınarak gündeme getirilmesi ve bir netice alınması gerektiğini ifade etti.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul SATSO olarak meclis üyelerinin görüşlerini almadan hiç bir konuda bir karara varmadığını ve sağlıklı bir ortamda tüm meclis üyelerinin görüşlerini belirtmesinin doğal olduğunu dile getirdi. Kösemusul ". Çevre Komisyonunun hazırladığı bir raporu kimseyi kırmadan meclis üyelerine sunduk. Bu konuda olduğu gibi her konuda  aynı metotları uyguladık. Konuyu olgunlaştırıp meclis üyelerinin fikirlerini almadan hareket etmiyoruz. Bu konuyu da görüşler doğrultusunda daha sonra karara bağlayacağız" dedi

Konu yeterince müzakere edildikten sonra Kaynarca OSB Müteşebbis Heyeti'ne seçilen adaylar oylanarak kabul edildi.

Gündem maddeleri arasında yer alan SATSO tarafından vakıf kurulması ile ilgili bilgi verildi. Sakarya'da kurulması planlanan ve Bursa'da modeli yapılmış olan mesleki eğitim merkezi ile ilgili açıklama yapana Kösemusul vakfın kurulması ile ilgili detaylı çalışmaların hazırlıkların yapılmasının ardından sonraki meclis toplantısında mecliste görüşülerek yetki isteneceğini ifade etti.

Konu ile ilgili Bursa modelini anlatan filmin izlenmesinin ardından gündem maddesi ile ilgili söz alan Kenan Taçyıldız, Birol Öner, Mustafa Kösemusul projenin çok heyecan verici ve olumlu olduğu üzerine değerlendirmelerde bulundular.

Meclis Üyesi Mustafa Kösemusul 1. OSB adına yaptıkları incelemeler ve projenin detayları ile ilgili bilgi vererek sektörel kalifiye eleman sıkıntısının ortadan kaldırılması amacıyla hayata geçirilmesi planlanan bu çalışma için yetkililerin de hem fikir olduğunu ve hızlı hareket etmek gerektiğini vurguladı. Kösemusul konuşmasının devamında "Sakarya bunu başarabilir biz petrol olan bir ülke değiliz zengin olma şansımız yok ancak çalışarak geçinebiliriz, Bu eğitim merkezi yılda 2000 mezun veriyor. Makineleri üretiyoruz, satın alıyoruz ama kullanacak çalışan olmadıktan sonra işe yaramıyor. Şehrimizde sanayi sektörünü daha yukarılara taşıyabiliriz" dedi.

Meclis Üyesi Birol Öner ise "zaman akıp gidiyor bir an önce çalışmak harekete geçmek gerekiyor. Vakfı dernekten ayıran en önemli özelliği bir şeyin vakfedilmesidir. Bu işler kurulduğunda herkes çok heyecanlı oluyor. Ama bu heyecan yıllar sonra kaybolursa sorun olabilir" diyerek kurulması planlanan vakfın maddi temeli hakkında bilgi istedi.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesinde konuşan 18.Meslek Komitesi Üyesi Orhan Ünver Çimento fabrikası konusunda SATSO'nun netleşmesi gerektiğini ifade etti.

27. Meslek Komitesi Üyesi Niyazi Bölükbaşı Sektörel açıdan orantısız cezalandırmalar sebebiyle yaşanan sıkıntılara değinerek ruhsatlandırma uygulamalarında yapılan değişikliğin de mesleki açıdan karmaşaya neden olduğunu dile getirdi.  .

7. Meslek Komitesi Üyesi Önol Taşöz Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladığı tabela vergileri konusundaki sıkıntıları dile getirerek tabela vergileri sebebiyle belediyenin ticaret erbabının bankadaki hesaplarına haciz koyduğunu belirterek Uluslara arası uygulanan Basel 2 Kriterlerine göre bu haciz uygulamalarının firma yetkililerinin puantajını düşüreceğini ve şu anda yaklaşık 1300 firmanın banka hesabı üzerinde haciz olması sebebiyle zor duruma düştüğünü belirtti.

Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan Meclis Üyesi Neşet Peker Ticaret ve Sanayi Odalarına daha fazla yetki verilmesi gerektiğini ifade ederek "Ticaret ve Sanayi Odası'nın üyelerinin menfaatini gözetmek amaçsa, hazırlık çalışmaları devam eden yeni anayasada TSO yönetimine daha fazla yetki verilmesi gerekir. TSO yetkileri arttırılmasını temenni ediyorum" dedi.

Meclis Üyesi Birol Öner ise diğer illerinde başladığı 2023 hedefleri ile ilgili olarak "Sakarya'nın 2023 Hedefleri adı altında uzun soluklu bir çalışma yapılması gerektiğini tavsiye ederek 2023 yılında Sakarya'nın turizm, sanayi, ihracat, ,istihdamda, OSB'lerde hangi durumda olacağının vizyonunun çizilmesi gerektiğini belirtti.

Öner ayrıca, çimento fabrikası kadar nükleer santral ile ilgili tartışmaların da gündemde mevcut olduğunu dile getirerek "Nükleer santrale değil çevreye zararına karşı çıkmak gerekir. Çimento fabrikası içinde dikkatli karar vermemiz gerekir" dedi.

Meclis Üyesi İffet Hacıeyüpoğlu, Kadın Girişimciler Kurulu olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'i ziyaretleri hakkında bilgi vererek "Bakanımızla görüşmede Kadın Girişimciler olarak talep ve beklentilerimizi ortaya koyabildik.

Özellikle KOSGEB'den girişimcilik kursları neticesinde hibe ve kredi hakkı kazanan ancak geç ödemeler dolayısıyla projesini hayata geçiremeyen aday Kadın girişimcilerimize bir Devlet bankasından destek istedik.  Bununla ilgili de bizim özel bir katılım bankasıyla olan sözleşmemizi ve uygulamalarımızı sunduk. Umarım çiftçiyi vb gibi destekleyen Devlet Bankaları kadınımız için de bir destek projesi üretebilirler. Başlangıç sermayesinde zorlanan, kirasını bile KOSGEB' den parası gelmediği için 6 ay ödeyemeyen kadınımıza bu projenin cansuyu olmasını diliyoruz.

Son teşvik yasasında Kadın girişimcimize tanınan hak ve ayrıcalıklar olmadığından, belki 6. Bölge değil ama 5. Bölge haklarının kadın girişimciye tanınabileceğinden söz ettik.  Sayın Bakanımız da bu fikri beğendi ve Teşvik yasasının hazırlanan başka bir bölümünün daha olduğundan ve bu bölüm için önereceklerinden söz etti.

Yine kadınımızın istihdam ve girişimciliğinin önündeki en önemli engel olan hasta ve çocuk bakımı ile ilgili çözüm üretebilecek bir kulvarda kadın girişimcimize Teşvik istedik. Kreş, bakımevi açmak isteyen kadın girişimcimiz ülkenin neresinde olursa olsun bu Teşvik yasasından faydalansın. Ayrıca  (aile büyüklerinin adına yapılan okullar gibi ) kampanyalarla halkımız bu bakım evlerini açmaya teşvik edilsin

İşyeri ev olan ve sosyal güvencesi olmayan kadınlarımızın kayıt altına alınabilmesi için İŞKUR desteklerinin evde çalışan kadınlara da uygulanmasını istedik." dedi.

Önol Taşöz "Arılar yok olduktan sonra insanlıkta yok olacaktır" diyerek Çevre Komisyonu olarak her yatırıma karşı olmadıklarını bazı yatırımlarda olumlu, bazılarında olumsuz görüş bildirdiklerini ve ütopik bir hayat beklentisinde olmadıklarını ifade etti.

Son olarak değerlendirmelerde bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Neşet Peker'in TSO'ların yetkilerinin artırılması konusunda "ben de size katılıyorum" diyerek TOBB'un anayasa hazırlık çalışmaları için görüş bildireceklerini dile getirdi.

Kösemusul ayrıca "Ceza istiap haddi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Sakarya'nın 2023 hedefleri ile ilgili kentteki yetkili erklerle bir vizyon çalışması başlatabilir ve bu konuda istişare yapabiliriz. Çimento Fabrikası konusunda çevreye karşı duyarlılığı her zaman ön planda tuttuklarını belirten Kösemusul "Meclis üyelerine danışmadan bu konuda görüş bildirmedik. Hep birlikte SATSO'nun bir beyanat vermesi gerekirse sonraki meclis toplantısında görüşülerek kamuoyuna sunulabilir" dedi.

Haber Tarihi : 26/4/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::