Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 9. Meslek Komitesi (Dayanıklı Tüketim Malları Ticareti) Üyeleri, tüketicileri mağdur eden sahte ve yetkisiz servislere yönelik uyarılarda bulundu.

Komite Başkanı Samet Alaylı, Komiteden Meclis Üyeleri Yakup Yılmaz ve Sedat Aldemir ile Komite Üyesi Erdal Topal’ın katılımıyla gerçekleştirilen son toplantıda kamuoyunda sıklıkla gündeme gelen yetkisiz beyaz eşya servislerine karşı alınabilecek önlemler görüşüldü.

Komite Başkanı Samet Alaylı; “Yetkisiz ve sahte servisler, onların yol açtığı mağduriyet maalesef gündemden hiç düşmüyor. Özellikle bizim sektörümüzde başı çeken bu sorun neredeyse çoğu sektörde de tüketiciye mağduriyet yaşatmaya, işini hakkıyla yapan ve tüm ruhsat, belge, sertifikalara sahip olan yetkili servislere karşı da yanlış algı oluşmasına sebep olmaktadır.

Günümüzde ilk başvurulan yöntemlerin başında internet arama motorlarından yardım geliyor. Ancak arama yapıldığında en üst bölümünde yer alan reklam kısmında birçok servis reklamı çıkıyor ve yetkili ibaresi yer alıyor. Şu bilinmelidir ki; arama motorlarına reklam verilerek aramada üst sıraya yerleşmek mümkündür. Sosyal medya hesaplarından sponsorlu şekilde reklamlar da verilmektedir.  Hatta biraz daha ileriye gidilip tüketiciler 444-0850 gibi kurumsal telefonlarla aranıyor veya mesaj yoluyla ulaşarak ürünlerinin bakımları olduğuna yönelik kandırabiliyorlar. Tüm bunlar bu servislerin güvenilir ve yetkili olduğu anlamına gelmiyor.

Tüketicilerin evlerine gelerek sağlam olan ürünleri veya parçaları bozabiliyorlar, sağlam olduğu halde değiştirip arızalı olanı takabiliyorlar. Garantisi devam eden ürünleri yetkileri olmadığı halde açtıkları için ürünün garanti kapsamı dışına alınmasına neden oluyorlar.

SERBİS Platformu

Bu mağduriyetlerin yaşanmaması adına sektör temsilcileri olarak bizler yoğun uğraş veriyoruz. Tüketicilere tavsiyemiz internet üzerinden yaptıkları araştırmada ürünlerinin markasına ait olan resmi web sitelerinde bulunan yetkili servis listesinden arama yapmaları ya da Ticaret Bakanlığımızın yaklaşık 3 yıldan uzun süredir yürürlükte olan SERBİS Platformu var. Bu uygulama üzerinden de yetkili servisler kolaylıkla teyit edilebilmektedir. Tüketici ihtiyacı olduğu servisi ‘www.servis.gov.tr’ adresinden firma, marka, sektör, ürün, il veya ilçe bazında arama yaparak bulabilecektir.” dedi.  

Haber Tarihi : 10/8/2023
Paylaş