Mobilya Sektöründe Kayıtdışılık Büyük Sorun

Sakarya Ticaret ve Sanayi odası bünyesinde faaliyet gösteren ve çoğunluğunu mobilya ev dekorasyonu ürünleri ticareti ve ahşap ürünler imalatı ile iştigal eden üyelerin oluşturduğu 8. ve 26. Meslek Komiteleri müşterek bir panel düzenledi.

Mobilya Sanayisinin Türkiye’deki Geleceği ve Dünyadaki Yeri konulu panele Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Doğtaş ve Kelebek Mobilya Firması Sahibi İsmail Doğan panelist olarak iştirak etti.

Sektör temsilcilerinden çok sayıda üyenin katıldığı panelin divanında SATSO Meclis Başkan Yardımcısı Neşet Peker ve Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Tever yer aldı.

Toplantının açılış Konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Neşet Peker mobilya sektörünün ilimiz ticaretindeki yeri ve önemine değinerek sektörün hak ettiği seviyelere gelebilmesi için gayret ve çalışmaların devam ettiğini ifade ederek söz konusu panelin sektör ve ilin ekonomisi için faydalı olmasını diledi.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan 1987 yılında 100 metrekare bir alanda kanepe üreticiliği ile işe başladıklarını ifade ederek “Bugün üç markayı yönetiyoruz. Bir evin tüm ihtiyaçlarına yönelik üretim yapıyoruz. Markalaşmak ve ürettiğiniz ürünleri satabilmek için fuarlar çok önemlidir. Biz fuarları çok önemsiyoruz. Sektör olarak yaklaşık üç milyar dolar ihracat iç hacmimiz var. Sektörün perakende pazar payı yaklaşık 10 milyar dolar bunun 6,5 milyarı üretimden satıştır. Sektörde İtalya çok iyi seviyelerde ürettiğimiz ürünlerde İtalyan tasarımı fiyatları değiştiriyor. Sürekli değerin artmasının sebebi tasarım ve ülke imajıdır. Bu çok önemli. Dernek olarak da önemsiyoruz. Biz bu arada dünyada sektörü takip etmeliyiz. Uluslararası federasyonlar ve dernekleri bunlar aracılığı ile daha rahat takip etme fırsatı buluyoruz. Dernek olarak sürekli araştırmalar yapıyoruz, istihdam, ürün grupları bölgelere göre dağılım dünya üzerinde sektör olarak yerimiz konusunda araştırmalar yapıyoruz. Pazar araştırmaları ile tüketici alışkanlıklarını ölçüyoruz. Örneğin tüketici 12 taksitten fazlasını istemiyor. Oturma alanlarına ürün tasarımlarının hacmi ve kullanışlı olmasını da bu araştırmalara göre ayarlıyoruz. Yaşamın her alanında ihtiyaç duyulan ve yaşayan bir sektör bunun için avantajlı bir sektör. Sektör olarak 25 milyar dolarlık iş hacmine doğru gidiyoruz. Genel anlamda hareketli ve dinamik ürünler tercih ediliyor bugün. Türkiye’deki mobilya sektörüne baktığımızda 65 bin üretici var dünyada böyle bir rakam yok. Dünyada otomotiv sektörü gibi mobilya sektörü her parçası için uzmanlaşma farklıdır. Kayıt dışı çok büyük bir sorundur. Globalleşmek gidip pazara yerinde hakim olmak demektir. Mobilya sektöründe ilerlemek için gelişmeleri yerinde görmek ve yerinde pazarlamak gerekiyor. Marka yaratmak çok zor bir iştir. 15 yıldır Türkiye’de yeni oluşmuş bir marka yok. Birleşerek büyük markalar oluşturulabilir. Zor ve ithalata dayalı olmayan bir sektör. Girdilerinin yüzde 1-2’si ithalata dayalı. Bu da bir avantaj. Cari açık da vermeyen bir sektör olduğu için sahip çıkılması gerekiyor, istihdam el emeği olduğu için 500 bin kişi istihdam ediyoruz. Bu konuda devlet sektörü desteklemeli.” diye konuştu.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Doğtaş ve Kelebek Mobilya Firması Sahibi İsmail Doğan’ın konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladılar

Haber Tarihi : 3/6/2016
Haber Medya
Paylaş