SATSO'da gerçekleştirilen "Türkiye'de Kadın Girişimciliğinde Rol Model Olmanın Önemi ”konulu konferansın açılış konuşmasını Sakarya İl Kadın Girşimciler Kurulu Başkanı İffet Hacıeyüboğlu yaptı.
Hacıeyipoğlu konuşmasında şunları dile getirdi:
"29 Ekim 2007'de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde kurulan Kadın Girişimciler Kurulu daha sonra iller ve ilçeler bazında konuşlanmasını sürdürmüştür. Bugün, bu kurullar Türkiye'nin 74 ilinde Kadın Girişimcilik potansiyelini nicelik ve nitelik bakımından geliştirmek adına çalışmalarını sürdürüyor.
Kadın Girişimciler Kurulu geçtiğimiz Mart ayında ülke genelinde gerçekleşen oda ve borsa seçimlerinde müthiş bir ivme ile grafik çıkış göstermiştir. 1 meclis başkanı ve 25 yönetim kurulu başkanının da aralarında bulunduğu 149 meclis üyesiyle kadınlarımız, bir önceki dönemle kıyaslandığında meclislerdeki sayılarını üç misline katlamışlardır. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasına kurulduğu günden beri -84 yıldır- hiç kadın meclis üyesi seçilememişti. Bu dönem, içinde bulunduğumuz bu meclis salonunda, içlerinden biri yönetim kurulu üyesi olmak üzere 3 kadın meclis üyesi görev yapmaktadır. 5 Aralık 2009'da 75. yıldönümü olan Türk Kadınına Seçme ve Seçilme hakkının verilişini, bu vesile ile bir kez daha kutlamak istiyorum.
Girişimciliği önemsemediğimiz için kadın girişimciliğini de önemsemiyoruz. Çünkü girişimcilik sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı da beraberinde getirir. (Ülkemizde 1955'te kadınların işgücüne katılımı %72 gibi yüksek orandaydı. Bugün bu oran %23,8. Kırsalda üretici olan kadın makineleşme, sanayileşme ve büyük kentlere göçle beraber evlere çekiliyor.)
Kriz zamanları muhasebe muhasebe yapma zamanlarıdır. 2003-2006 yılları arasında ortalama %7,5 ekonomik büyüme hızını yakalayan ülkemiz, dünyayı saran bu ekonomik krizle küçülmektedir. Oysa ülke olarak büyümek için güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasiye ihtiyaç duyarız. Güçlü ekonomi için de daha çok girişimciye. Her yıl çalışabilir nüfusa 700 bin gencimiz katılırken ve işsizlik oranları yıllardır olmadığı seviyeleri gösterirken istihdam yaratmak, bugün ülkemize en büyük faydayı sağlayacaktır.
Genç nüfusa sahip bir ülkeyiz. Kurul olarak da gençlerimize güveniyoruz. Bundan önceki sunumumuzda üniversite sıralarındaki genç kızlarımıza seslenmiştik. “Mezun olduğumda nasıl iyi bir iş bulabilirim” in yanında nasıl iyi bir iş kurabilirim”i de düşünün diye. İşte bu sesimizi duyan genç arkadaşlarımızdan bazıları bu salonda aramızda. Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu ile Sakarya Üniversitesi iktisadi ve İdari bilimler fakültesinin ortaklaşa kurguladığı proje kapsamında girişimci olmak adına yola çıktılar.
Kadın girişimciliğinin arkasına aldığı olumlu rüzgarla ileri adımlar attığı bugünlerde rol-model olabilmenin önemine dikkat çekmek istiyorum. Çevresindeki, ailesindeki başarmış hanımlarımızı örnek alan “o başardıysa ben de yapabilirim” diyen pek çok hanımımız, genç kızımız var. İşte kurulumuz yeni kadın girişimciler yaratabilmenin bu rol-modellerin ön plana çıkarılması ile mümkün olabileceğini düşünüyorum.
Kararlıyız ve inanıyoruz ki genç, dinamik Türkiye Cumhuriyet ve ekonomisi Dünya konjonktüründe kısa zamanda hak ettiği yeri alacaktır. Türk İnsanının tüm dünyada başarma ve ilerleme azmini temsil eden girişimcilerimize başarılar diliyorum” diye konuştu.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ yaptığı konuşmada ise girişimciliğin önemine değinde.
Altuğ konuşmasında;