OSD Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer: "Sakarya Otomotiv Sektörü İçerisinde Kendisini Çok İyi Konumlandıracaktır"
Kösemusul: "Biz Sakarya İçin Dev Bir Otomotiv Üssü Vizyonu Çiziyoruz"
Sakarya'nın otomotiv endüstrisinde katma değeri yüksek ürün ve hizmetler üretebilmesi, ülkemizin şimdiki önceliği olan girdi-tedarik stratejisiyle uyumlu konularda çalışma ve yatırımların bölgede sürdürülebilir şekilde yapılmasının gereklerini özetleyen Otomotiv Şehri Sakarya Çalıştayı'nın ikinci etabı da tamamlandı.
Çalıştaya ayrıca Ülke ekonomisi ve istihdamında önemli bir paya sahip olan otomotiv ana ve yan sanayindeki payın arttırılması ve dünya rekabetinde ön sıralarda yer alabilmek adına Sakarya merkezli başlatılan söz konusu Çalıştay'ın ikinci etabına ülkemiz ve ilimizdeki ilgili kurum ve kuruluşlar, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve sektör temsilcileri ile ilgili bürokratlar ve bakanlıklardan da yoğun ilgi gösterildi.
Ev sahipliğini SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'un yaptığı "Otomotiv Şehri Sakarya Çalıştayı"nın ikinci etap açılış toplantısına, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fevzi Çakır, Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas, MARKA Genel Sekreteri Erkan Ayan, Otomotiv Sanayii Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer, MÜSİAD Sakarya Şube Başkan Halit İnci, SAGİAD Başkanı Vecdi Çelebi, Sanayi Ticaret İl Müdürü Özcan Keskin iştirak etti.
İlimizdeki diğer sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Ulaştırma Bakanlığı, TÜBİTAK, Karayolları Genel Müdürlüğü, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyeleri, MARKA yetkilileri, Sakaryalı sektör temsilcileri ve firma sorumlularının katıldığı çalıştay, Tunç Çelik yönetiminde yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul şunları dile getirdi:
"İlimizin vizyonu "Stratejik konumu ve işbirliği ağlarından güç alan, çok yönlü ekonomik yapısı ile değer üreten, zengin beşeri potansiyeliyle geleceğe yön veren, yaşam kalitesi ile fark yaratan, insan ve bilgi odaklı, yeniliklere açık, küresel rekabette lider ve sürdürülebilir kalkınmada MARKA bölge olmak" tır.
Karadeniz'den dünyaya açılma vizyonuna sahip, valilik, belediye, üniversitemizve sivil toplum kuruluşları ile ortak kararları uygulayabilen bir Sakarya olarak hedefe yürüyelim istiyoruz. Tüm bürokrasisi ve ekonomi çevreleri olarak hedeflere kilitlendik. Gelecek nesiller 2012 yılına baktıklarında bu gayretin izlerini görecekler.
"İnanıyoruz ki; Otomotiv Şehri Sakarya ile kapılarımızı dünyaya açacağız."
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Sakarya ekonomisini dinamik süreçlere entegre etme mücadelesinde yeni kaynak arayışlarımızı da sürdürüyoruz. Kastımız sadece finans değil, yetişmiş insan kaynağı, üretim kültürü, bilinçli yöneticiler, yenilikçi fikirlerdir. Yeniliklerin peşinden koşan, üreten, çalışan insanlarla, kurumlarla, bunların önünü açacak onlara ışık olacak, destek olacak kurumları buluşturmak bizim temel hedefimizdir.
Biz Sakarya için dev bir otomotiv üssü vizyonu çiziyoruz. Doğu Marmara Kalkınma ajansı desteğiyle başlatmış olduğumuz 3 merhalede planlanan Otomotiv Şehri Sakarya Çalıştayı büyük bir vizyonun ilk adımı olmuştur. Altyapısı, iletişimi, gelecek yansımaları ve katkıları ile bütünlüklü olarak takip ettiğimiz bir projede yerli otomobil yatırımının yer alması en büyük dileğimizdir.
Türkiye'de otomotiv sektörünün temsil ettiği büyük ekonomik ve sosyal gücün dile getirileceği 'Otomotiv Şehri Sakarya Çalıştayı' için en büyük ilham kaynağı, Sakarya'nın potansiyeli ve sektörün sahip olduğu büyük enerji ve büyüme rakamlarıdır. Günümüzde otomotiv "anahtar" sektör rolündedir. İnanıyoruz ki; Otomotiv Şehri Sakarya ile kapılarımızı dünyaya açacağız.
"Değişimin takipçisi olursak kazanacağız"
Sakarya'nın otomotiv şehri olması için ilimizin bütün dinamiklerine büyük bir sinerji oluşturan Otomotiv Şehri Sakarya Çalıştayı'nın teknik düzeyde yapılan ilk programının sonuçlarını Yönetmenimiz Tunç Çelik raporlayacaklardır. Ancak ilk çalıştay; sanayi firmalarının rekabet öncesi işbirliği yapmaları gerektiğini, üniversite-sanayi işbirliğinin önemini, Sakarya'nın çok kültürlü ve uluslararası bir niteliğe bürünmesinin gerektiğini, şehrin ihtiyaç duyduğu büyümenin şehir çapında liderlik potansiyelinin harekete geçirilmesi gerektirdiğini de öne çıkarmıştır.
Oda olarak ilimizin planlı ve uzun vadede sürdürülebilir gelişimi için diğer çalışmalarımızı da sürdürüyoruz.
Üyelerimiz için de SAİGEP ihracatı geliştirme projesi, AR- GE çalıştayı ve sonrası eğitim çalışmalarını yürütüyoruz. İyi bir iş fikri olduğu halde fikrini hayata geçirmeye cesaret edemeyen ancak şehrimize katkısı olacağını düşündüğümüz çok kıymetli beyinleri Sakarya Üniversitesi ve Teknokent işbirliğiyle destekliyoruz. Sakarya Üniversitesi ile "Üniversite - İş dünyası Omuz Omuza 3+1" adlı bir programını başlattık. Diyaloğun önemine inanıyoruz. Değişimin takipçisi olursak kazanacağız.
Bakınız otelimizin girişinde Sakarya Üniversitesi ileri Teknoloji Topluluğu'nun Türkiye'nin en iyi derecesini yapmış arabası var. SATSO olarak destekleyen kurumlardan biri olmaktan gurur duyuyoruz. Elektrikli araçlar geleceğimizdir. Öğrenciler bilgilerini enerjilerini bir araya getirip Avrupa 7'ncisi oldu. Daha da başarılı olabilirler. Kültürümüzün özünde güzeli işaret ederken yaptığımız şu hareketi hak ediyorlar. Bu hareket ne güzel ifade ediyor beşi de ayrı olan parmakların bir araya geldiğinde güzeli yansıtabileceğini. Çünkü her birinin ayrı özelliği bir araya geldiğinde güzeli meydana getirebiliyor. Biz ilimizde de Valilik belediye üniversite, diğer kurumlar güzeli yaratmak için ortak akıl güç birliği çerçevesinde güçlü bir sinerji ile çalışıyoruz.
Her alanda gelişime açık bir il olan Sakarya, artık Marmara bölgesinin yeni yatırım alanı olarak önem kazanmış olup, oda olarak bu gelişimin planlı ve sürdürülebilir olması için bundan sonraki süreçlerde de çalışmalarımız devam edecektir. Kendimizi, İstanbul-Ankara arasında sıkışmış değil; konumunu değerlendirmiş ve Karadeniz'den dünyaya açılan bir Sakarya'ya hazırlıyoruz. Çalıştay'ın en önemli kısmı olan Sakarya otomotiv sektörü bölgesel inovasyon stratejilerine yönelik tanıtım ve sunum toplantısı, Haziran ayı 3ncü haftasında geniş katılımla yapılacak" dedi.
Kösemusul'un ardından konuşan MARKA Genel Sekreteri Erkan Ayan, çalıştayın MARKA'nın doğrudan faaliyet desteği ile düzenlendiğine dikkat çekerek;
"Sakarya'nın tarım, turizm ve sanayi kapasitesinin yüksek oluşu ve bu üç sağanın da denge içinde gelişme potansiyeli, Sakarya'nın daha hassa bir şekilde ele alınmasını gerektirmektedir. Bunu da şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz ve desteklediğimiz çalışma ve çalıştaylarla gösterdiğimizi düşünüyoruz. Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinden oluşan Doğu Marmara bölgesinin ağırlık merkezi Sakarya'dır.
2023 yılında yaşam kalitesiyle yaşamaktan mutluluk duyduğumuz ve gelecek kuşaklara gururla devretmek için gayretle çalıştığımız Sakarya için Sakarya'nın vites yükselttiği ve sürdürülebilir kalkınmasına hız katacak böylesi bir çalışmaya Yönetim Kurulumuzun kararıyla doğrudan faaliyet mali destek programımız kapsamında mali destek vermekten mutluluk duyuyoruz.
Durup düşündüğümüzde Türkiye'de hiçbir şehre nasip olmayacak stratejik konumu ve güçlü alt yapısıyla konuştuğumuz konuları bir dış bakışla tekrar üzerinden geçmek isterim. Bugün yol haritası oluşturduğumuz Otomotiv şehri projesi, 150 milyonluk yatırımla otomotiv testi ve test laboratuarları, Viking ve balo projeleriyle lojistik merkezi, çok yıldızlı turizm yatırımlarıyla önemli kongrelerin merkezi, 700 milyon liralık yatırımla doğu Marmara makine ihtisas organize sanayi bölgesi, 550 milyon liralık yatırımla doğu Marmara mobilya ihtisas organize sanayi bölgesi, raylı sistemler ve raylı sistemler yan sanayi merkezi, her geçen gün artan ihracat kapasitesiyle ihracat merkezi. Sakarya her şeyin en iyisine layık gücü ve enerjisiyle dünya ekonomisine ve refahına değer katan vizyon şehrimiz. Sakarya güçlü yapısıyla gelişmeye mahkum bir şehrimiz.
Otomotiv sektörü, dünyanın en büyük yatırımlarının gerçekleştiği sektörlerden biridir. Sektörde, Ar-Ge ve üretim kapsamında 85 Milyar Euro'luk yatırım harcaması gerçekleştirmekte ve yatırım yapılan ülkelerde 433 Milyar Euro'nun üzerinde vergi geliri sağlanmaktadır. Otomotiv sektörünün 2 Trilyon Euro civarında cirosu bulunmaktadır. Bu veri dünyada ilk sıralarda yer alan sayılı büyüklükteki ülkeler arasında altıncı büyük ekonomiye karşılık gelmektedir.
Benzer yapı ülkemiz otomotiv sanayi içinde geçerlidir. Otomotiv sektörü, üretim içindeki payı ve ekonomik katkı oranı değerlendirildiğinde, imalat sanayi içinde önde gelen sektörler arasında yer almaktadır. Sektörün yurt içinde yaratmış olduğu değerler ( yurtiçi girdi kullanımı ve katma değer toplamı) ekonomide çok önemli bir yere sahiptir. Sektörün imalat sanayi toplam üretimi içindeki payı imalat sanayi sektörler ortalamasının üstündedir. Otomotiv Ana Sanayi ihracatı 20,4 milyar dolar değerine ulaşılmıştır.
Ülkemizde otomotiv ana sanayide yaklaşık 50 bin, yan sanayide 250 bin olmak üzere yaklaşık 300 Bin kişinin istihdam edildiği ve bu sayının dağıtım, pazarlama ve satış ağlarında çalışanları ile birlikte 400 Bin kişi olduğu tahmin edilmektedir.
"Çalıştayda zamanlama çok iyi"
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı hakkında da bilgi veren Ayan'ın ardından Türkiye Otomobil Sanayi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer'de Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde ki ihracat rakamlarının bugünün 4 katı olduğuna vurgu yaparak, "Otomotiv sanayisi 2023 yılı vizyonu çerçevesinde 4 katı büyümek zorunda. Bu hedef gerçekten çok heyecan verici. Otomotiv konusunda böyle önemli bir sürece girerken SATSO'nun düzenlediği bu çalıştayın zamanlamasının son derece iyi seçilerek, planlandığını söylemeliyim.
"Karasu Limanı bir otoport limanı olarak düşünülmelidir"
Eminim ki Sakarya otomotiv sektörü içerisinde kendisini çok iyi konumlandıracaktır. Karasu limanı bu açıdan önemli bir nokta. Çünkü otomotiv endüstrisinde lojistik konusunun hayati önemi var. Karasu Limanı bir Otoport Limanı olarak düşünülmelidir. Bununla birlikte bizim pazarlarımız olan Rusya, Ukrayna, Romanya gibi ülkelerin limanlarına da; otomobillerin depolanması için gerekli tesislerin yapılması gerekir. Bu da karşılıklı işbirliği anlaşmaları ile mümkün olacaktır. Türkiye'nin otomobilde potansiyel pazarlara uzak bir bölgede yer alıyor. Bu açıdan Sakarya'nın diğer pazarlara yakınlığı ve lojistik imkanları Sakarya'yı üretim yapılacak bir yer haline getiriyor" dedi.
SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise, sanayi ve üniversite işbirliğinin önemine değinerek, "Üniversitelerde artık küresel rekabete hazır öğrenci yetiştirmek büyük önem kazandı. Öğrencilerin küresel rollerinin farkında olmaları gerekiyor. Biz bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Sakarya'nın otomobil üssü olması konusunda sanayi-üniversite işbirliğinin öneminin farkındayız ve çalışmalarımızı bu doğrultuda yapıyoruz" diye konuştu.
Toplantının açılış bölümünün son konuşmasını yapan Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise, çalıştayın Sakarya'da otomobil endüstrisinin gelişmesinin büyük önem arz ettiğini dile getirerek; burada ele alınan konuların sektörün dikkatinin çekilmesi açısından da dikkate değer olduğunu söyledi. Büyük konuşmasının devamında Kalkınma Bakanlığının yaptığı araştırmalara göre Sakarya'nın sosyo gelişmişlik alanında 18. sırada olduğunu belirterek "Sakarya'da birçok altyapı yatırımları kamu eliyle yapılıyor ve bu anlamda sanayi sektöründe de önemli gelişmeler kaydediliyor. Otomotiv sektörü de bunlardan birisidir. SATSO'nun çalışması söz konusu çerçevede önemlidir" dedi. Aynı zamanda turizm yatırımlarına da değinen Vali Mustafa Büyük kentin gelişmesi açısından dışarıdan algılanmaları olumlu etkileyen ve kalkınmayı tetikleyen sektörlerin önemsendiğini belirterek otomotiv ana ve yan sanayi ve OSB'ler bünyesinde kümelenme çalışmalarını da desteklediklerini dile getirdi.
İlk çalıştaydan alınan sonuçlar dahilinde uygulamaya ve ihtiyaca yönelik kaynakların belirlenerek yol haritasının kimlerle ve hangi kurum kuruluşlarla izleneceği belirlenen ikinci etap çalıştayda, Çalışma gruplarının katılımı ile ilk çalıştayın devamı olarak 8 başlık çerçevesinde gerçekleştirildi.
İkinci Çalıştayın içeriği şöyle belirlendi:
*Kritik ve öncelikli konularla (KÖK) ilgili tarafların ve asli sorumlulukların belirlenmesi
* Zaman perspektifi ile birlikte 1. Taslak master planın oluşturulması
* KÖK'lerle ilgili kaynak ihtiyacının ve hedeflerin belirlenmesi
* Projenin bütünün başarılmasını olumsuz etkileyebilecek faktörler üzerinde düşünülmesi
*Projenin başarısını kolaylaştırabilecek faktörler üzerinden düşünülmesi
* Başarısızlığa neden olabilecek konularla ilgili önlem başarıyı kolaylaştırabilecek faktörlerle ilgili eylem önerilerinin üretilmesi
*Proje ile ilgili başarının ölçütü olabilecek hedeflerin belirlenmesi
*Sakarya'da motor, elektronik ve yazılım, aktarma organlarına yönelik, mühendislik tabanlı bir kümelenme olası mı? Nasıl?
Çalışma Grupları gün boyu yukarıdaki başlıklar çerçevesinde çalışmalar yaparak yol haritası ile ilgili detayları oluşturdular.
Haber Tarihi : 5/6/2012