Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör ve Birlik Yönetim Kurulu Üyeleri Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'u makamında ziyaret ettiler.
Söz konusu ziyarette arı yetiştiriciliği ve bal üretimi üzerine sektörel değerlendirmelerde bulunan Birlik Başkanı Mustafa Ör , sektörün Sakarya'daki durumu ile ilgili SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'a bilgi verdi.
"Yerli Arı Cinsini çoğaltmak için çalışıyoruz"
Mustafa Ör konuşmasında 2004 yılında kurulan Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliğinin faaliyetleri hakkında bilgi vererek Türkiye'nin hem koloni hem de bal üretimi bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer aldığını, Türkiye'de arı sayısı yoğunluğu bakımından Sakarya'nın önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Ör ayrıca Sakarya'da yetişen yerli arı ırkının çoğaltılması yönünde arıcıları bilgilendirmek amacıyla gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında da bilgi vererek arı yetiştiricilerinin arılı kovan ticareti yapmalarını sağlayarak katma değerli bir sektör haline gelebilmesi yönünde çalışmalar yaptıklarını ve bu doğrultuda 2011 yılında Sakarya'dan 7000 arı satıldığını, 2012'nin ilk yarısı itibariyle de bu sayının 12000'e ulaştığını belirtti. Ör bu konudaki hedeflerinin 40 bine ulaşmak olduğunu belirtti. Sakarya'dan İstanbul, Yalova, Bol, Zonguldak, Kastamonu, Çankırı, Ankara, Trabzon, Rize illerine arılı kovan satışı yaptıklarını dile getirdi. Ör bu özel balların toptan satışını gerçekleştirdiklerini ve Sakarya'nın yöresel ürünü olarak yerli ya da ulusal market zincirlerinde de satılması için Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'ndan destek beklediklerini belirtti. Mustafa Ör Sakarya'da 1 ton bal üretildiğini ve birliğe bağlı bir dolum tesisi olduğunu belirterek dolum tesisinin genişletilmesi halinde bal üretiminin daha da artacağına dikkat çekerek yöresel ürünler kategorisinde değerlendirilebileceğini de ifade etti.
"Bal ormanları için destek bekliyoruz"
Farklı coğrafi koşullar ve hava şartlarına adaptasyon sorunu yaşamayan bu özel arı ırkının dejenere olmadan çoğalması ve ırkın yok olmaması için gayret gösterdiklerini ifade eden Ör, Sakarya'daki ormanlarda mevcut olan ormangülü adı verilen bitkinin bu özel ırkı tutundurduğunu belirterek bu anlamda defne, akasya, ıhlamur ağaçlarının mevcut olduğu ve orman gülü bitkilerinin yoğunlukta bulunduğu bal ormanları oluşturulması ve Orman gülü balı yapma özelliği olan bu ırkı çoğaltmak doğrultusunda sivil toplum örgütleri ve ilgililerden destek beklediklerini ifade etti.
"Yöresel bal , ürün olarak yerel marketlerde satışı desteklenmeli"
Ör "Sakarya sulama ihtiyacı olmaması sebebiyle bal ormanlarının oluşturulması konusunda oldukça verimli bir bölge bu doğrultuda meralar, dere ve yol kenarlarındaki arazilerbal ormanı olarak değerlendirilebilir" diyerek ilgililerden destek taleplerini yineledi. Ada Birlik Bal markası ile Arıcılar Birliği çatısı altında markalaşmak istediklerini belirten Ör, üyelerinin de bu doğrultuda bilinçlenmesi ve doğal yöresel bal üretimi ve satımı konusunda eğitimlerle desteklenen faaliyetler gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Söz konusu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Sakarya'nın bal üretiminde Türkiye'de önemli bir yeri olduğunu dile getirerek edindiği bilgiler ışığında Sakarya'nın arı yetiştiriciliği konusunda desteklenmesi gerektiğini ve bir marka olarak yaygınlaştırılması yolunda gayret edilmesi gerektiğin ifade etti. Kösemusulyerel marketlerde yerli üretim Sakarya balının satışı konusunda ilgili meslek komiteleri ile görüşülebileceğini ve işbirliği çerçevesinde bir çalışma gerçekleştirebileceklerini belirtti.
Ziyaret , sektörel değerlendirmelerin ardından sona erdi.
Haber Tarihi : 12/6/2012