85. Kuruluş Yıldönümü ve Ödül Törenini izlemek için lütfen tıklayınız...
Odamızın 85. Kuruluş Yıldönümü ve Ödül Töreninde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarckıklıoğlu sistemin yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu vurgularken, Siyasi Partiler ve Seçim Yasası'nın değişmesini istedi.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu “Suçu hemen vekillerde arıyoruz. Sen de vekil olsan, sen de aynısı olursun. Şikâyet ettiğin insandan hiç farklı olmazsın. Sen kendi vekilini seçmede söz sahibi misin ?” diye sordu.
Hisarcıklıoğlu konuşmasında, sistemi eleştirerek şunları söyledi; “Böyle bir sistem olmaz. Önce kayıtlı ekonomiye geçmemiz lazım. Türkiye Cumhuriyeti'nde en fazla kayıtlı ekonomiye geçmeyi isteyen benim. Yani sizleri temsil ettiğim için istiyorum. Ben hesabımı vermek istiyorum. Hesabımı verirken de hesap sorabilmek istiyorum. Hesap veremeyen hesap soramaz. Katılımcı demokraside bir kişinin hakkı her şeyden önce. Kültürümüzde de o var.”
Birey hakkının önemine değinen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Biz yüzyıllar önce bir kişinin hakkını ön plana almışız. AB'de onu diyor. Kendi kültürümüzü bilsek zaten AB normlarına gerek yok. Bireyin hakkı esastır. Meclisimiz sağ olsun yasayı çıkardı. Bilgi edinme yasası. İstediğin kamu idaresine hesap sor. 15 gün içinde sana cevap vermek zorunda. Bu sistemi yeniden yapılandırmamız lazım. Güçlü ekonomi için, lider ülke Türkiye olacaksak, bu işin birinci ana noktası kayıtlı ekonomiden geçiyor.” dedi.
-“Sistem kavga üretiyor”
Mevcut sistemin kavga ürettiğine değinen Hisarcıklıoğlu, sistemin ürettiklerinden de hiç kimsenin memnun olmadığını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, “Hepimizin de istediği, mutabakat ve sevgiye ihtiyacımız var. Birlikte, ortak akla ihtiyacımız var. Birlikte hareket etme kültürünü geliştiriyor olmamız gerekir. Bu sistemi yeniden ele alabilmek için ne yapmak lazım? Yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. 72 milyonun mutabakat sözleşmesi anayasa. Hepimizin ortak değerlerini kapsıyor olması önemlidir. Anayasamız 82'de kabul edildi. Yüzde 92 reyle kabul oldu. O gün için iyi bir anayasaydı. Dünyada o günkü kalkınma modeli, devletler özel sektör ve devlet eliyle kalkınır şeklindeydi. 90'da bu anlayış yıkıldı. Artık kalkınma ve gelişme özel sektör eliyle olacak. Ama bizim Anayasa ne diyor? Kalkınma kamu ve özel sektör eliyle olur. İşte bu anlayışla gidebilmemiz mümkün değil.”diye konuştu.
-“Kendi vekilini kendin seçebilmelisin”
Siyasi Partiler ve Seçim Yasası'nı eleştiren M. Rifat Hisarcıklıoğlu, suçun hemen vekillerde arandığını, oysa ki aksaklığın sistemden geldiğini bildirdi. Hisarcıklıoğlu şunları belirtti: “ Sende vekil olsan sende aynısı olursun. Şikayet ettiğin insandan hiç farklı olmazsın. Çünkü sen kendi vekilini seçmede söz sahibi misin? Kim seçiyor. O zaman niye sana selam versin, hizmet etsin? Hatayı sistem de ara. Sistem diyor ki listeyi kim yapıyorsa ona selam verilecek. Sende olsan, sen de ona selam verirsin. Listeyi yapma yetkisini al. Bak bakalım o zaman nasıl sana selam veriyor. O zaman Ankara'da senin sesin nasıl oluyor? Onun için Siyasi Partiler ve Seçim Yasası muhakkak ele alınmalı.”
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bizim kendimize bir hedef almamız gerekiyor. Yeni dönemde Türkiye'nin yüzde 7 büyümesinin altındaki büyüme başarısızlıktır. Bizim birinci konumuz ekonomi olmalı.” dedi. “Türkiye'nin 3 saatlik uçuş mesafesinde tam 9.4 trilyon dolarlık bir pazar var. Ne olur buraya odaklanalım.” diye konuştu.
Türkiye'nin doğru ekonomik modelle 2002-2007 yılları arasında yüzde 7'lik bir büyüme yakaladığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ''Ancak 2005'te rehavete kapıldık. 2007'de de işin sırrı çözüldü. Birbirimize düştük. Siyasi istikrarsızlık, parti kapatma davası, başörtü konusu... Ekonomiyi bıraktık. Kardeş kavgasına düştük ve işin bereketi kaçtı ve işin sihrini bozduk'' diye konuştu.
Kriz döneminde Türkiye'de bankaların önemli derecede kar ettiğine de vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, ''Hem bankalar olarak kar patlaması yaşayacaksın, diğer taraftan da KOBİ'lere destek olmayacaksın. Bunu anlamak mümkün değil'' ifadelerini kullandı.
Krize rağmen Türkiye'de tünelin ucundaki ışığın göründüğüne dair emarelerin bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ''Bunu nereden anlıyoruz? Protestolu senet sayasısında azalma var. Yine karşılıksız çek sayısında da azalma var. Ayrıca, sanayi üretiminde Ekim ayından bu yana artış söz konusu. Önümüzdeki dönemde umutlu olmamız açısından bunlar önemli'' dedi.
Türkiye'nin en önemli sorununun işsizlik olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: ''Bizim kendimize bir hedef almamız gerekiyor. Yeni dönemde Türkiye'nin yüzde 7 büyümenin altındaki büyüme başarısızlıktır. Bizim birinci konumuz ekonomi olmalıdır. Ayrıca yeni bir anayasadan başlayarak partiler yasası ve kamu reformunu mutlaka gerçekleştirmeliyiz
Türkiye'nin önümüzdeki dönemde milletlerarası zenginleşmeye odaklanması gerektiği belirten Hisarcıklıoğlu, “Türkiye'nin 3 saatlik uçuş mesafesinde tam 9.4 trilyon dolarlık bir pazarı var. Ne olur buraya odaklanalım. Para burda. Müthiş bir pazar var ve hepsi bizi bekliyor. İçerdeki kavga-dövüş moralimizi bozmasın. Biz aslında müthiş bir gücüz. Biz zengin olacağız ama tek isteğimiz ayağımıza zincir takmayın gerisini biz yaparız'' diye konuştu.
85. Kuruluş Yıldönümü ve Ödül Törenini izlemek için lütfen tıklayınız...
Haber Tarihi : 19/3/2010