Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2010 yılı “Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı”nın ilki yapıldı.
Ali Coşkun Konferans Salonunda, Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ'un başkanlığında ve meslek komitesi üyelerinin yoğun katılımı ile yapılan 2010 yılı ilk Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı”nda Komite Üyeleri Meslek Komitelerince yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundular.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ, müşterek meslek komiteleri toplantısının önemine değindi. Odamız üyelerinin yaşadığı sorunların meclis salonuna taşımasının üyelerimize daha kaliteli hizmetler sunulması ve rahatsızlıkların ilk ağızdan dinlenerek çözüm üretilmesi anlamında çok ciddi ve önemli olduğunu belirten Altuğ, Komiteler çalıştığında meclisin daha da verimli çalışacağını ifade etti.
16 Şubat 2009'dan günümüze meslek komitelerinin 169 toplantı yaptığını ve 583 karar aldıklarını, bu kararların 389'una istinaden ilgili kurumlara yazı yazıldığını buna karşılık 130 yazıya cevap alınarak ilgili komite üyelerine ulaştırıldığını belirtti.
Yönetim Kurulu olarak iletişime çok önem verdiklerini, her türlü duyuruyu e-mail aracılığıyla üyelere duyurduklarını ancak bir çok üyenin e-maillerini kontrol etmediğinden dolayı bu duyurulardan istifade edemediğini ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ, bundan sonraki süreçte de tüm duyuruların e-mail aracılığıyla yapılacağını belirterek bu konuda üyelerin hassasiyet göstermesini istedi.
Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ'un açılış konuşmasının ardından Meslek Komite Üyeleri komite çalışmaları ve mesleki sorunlar hakkında açıklamalarda bulundular.
MESLEK KOMİTELERİNİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ
1. MESLEK KOMİTESİ (TARIMSAL FAALİTELER)
TURGAY ÇELİK (SATSO 1. MESLEK KOMİTESİ ÜYESİ)
Tarımsal faaliyetlerin Sakarya'yı oldukça yakından ilgilendiren bir sektör olduğuna değinen Turgay Çelik sektörün şu andaki en büyük sorununun; miras yolu ya da diğer yollarla parçalanmış araziler olduğunu dile getirerek, yapılan arazi toplulaştırma çalışmalarını takip ettiklerini ve bu toplulaştırma çalışmalarının sektörün önemli bir sorununu ortadan kaldıracağını ifade etti. Bu büyük sorunun aynı zamanda perakende sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini belirten Çelik, sektörün örgütlenme sorunu da yaşadığını var olan örgütlerin de çiftçiye yeterince güven vermediğini geniş kapsamlı ve çözüm odaklı bir örgüte ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
2. MESLEK KOMİTESİ (ALT YAPI İNŞAAT FAALİYETLERİ, MADEN OCAKLARI VE MERMERCİLER)
BÜLENT YILMAZ (SATSO 2. MESLEK KOMİTESİ ÜYESİ)
Sakarya'da iş potansiyeli olarak sektörlerinin oldukça önemli yere sahip olduğunu dile getirerek sektörün gelişmesinin aynı zamanda ilimizin gelişmesine de önemli katkılar sağlayacağını dile getirerek hızlı trenin ilimiz sınırlarından geçmesinin de il ekonomisine ve sektöre büyük artı getireceğine inandıklarını dile getirdi. İş güvenliği ve iş sağlığı konusunda da sertifikalı bir eğitim seminerine de ihtiyaç duyduklarını belirterek SATSO'nun bu konuda desteklerini beklediklerini ifade etti. Bülent Yılmaz ayrıca, sektörel olarak meslektaşlarının Agrega ve CE Belgesi almaları gerektiğini ve almak istediklerini belirterek bu konu ile ilgili çalışma yaptıklarını ve henüz sonuçlanmadığını dile getirdi. Ocak kamyonlarının aşırı yüklenmesi ile ilgili cezalar konusunda bir takım sıkıntılar yaşandığını ifade ederek yürürlüğe giren kısıtlama ile ilgili ceza uygulamasının agregacılara geç iletilmesinden dolayı “ağır tonaj” sebebiyle yüklü cezalar ödediklerini ve bu konuda ilgili makamlarla irtibata geçilmesini talep etti.
3. MESLEK KOMİTESİ (GIDA MADDELERİ TİCARETİ)
RECEP SANDIKÇI (SATSO 3. MESLEK KOMTESİ BAŞKANI)
Ulusal alışveriş mağazaları zincirleri ile ilgili yasal düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizen Recep Sandıkçı, küçük ölçekli işletmelerin ulusal mağazalar zincirleri ile mücadele edemediklerini ve kepenk kapatma noktasına geldiklerini ifade etti. Sandıkçı ayrıca, ulusal marketlerin nüfusa göre kurulmaması, faaliyet gösterdikleri yerler ve çalışma saatleri konusunda bir düzenleme yapılmamasının birçok sorunu beraberinde getirdiğini dile getirerek bu konuda bir komisyon kurularak düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.
Bu büyük marketlerin aynı zamanda çevre kirliliği ve trafik sorununu da beraberinde getirdiğini belirten Recep Sandıkçı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bu konuda bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini ve üst birliğimiz TOBB aracılığı ile gerekli yerlere başvurulması konusunda talepte bulundu.
4. MESLEK KOMİTESİ (HAYVANSAL ÜRÜNLER İMALATÇILARI)
ADNAN ÇATALBAŞ (SATSO 4. MESLEK KOMİTESİ BAŞKANI)
Tarım ve hayvancılık sektöründe ilimizin bölge yapısı ve ender tarım alanlarından birisi olması sebebiyle çok büyük bir öneme sahip olduğunu ancak bu verimli tarım arazilerinin günden güne yok olmaya başladığını vurgulayan Adnan Çatalbaş, tarım alanlarındaki yapılaşma ve sanayileşmenin önüne geçilmesi tarım alanlarından sanayinin çıkarılması gerektiğini dile getirdi.
5. MESLEK KOMİTESİ (YİYECEK İÇECEK VE KONAKLAMA HİZMETLERİ)
YAVUZ KÖPRÜLÜOĞLU (SATSO 5. MESLEK KOMİTESİ ÜYESİ)
Yavuz Köprülüoğlu konuşmasında ilimizde kafe ve restaurantların bulunduğu bölgelerde güvenlik sorunlarının yaşandığını belirterek bu bölgelerde incelemelerde bulunduklarını ve endişe verici bir gruplaşma ile karşılaştıklarını ifade etti. Kafe ve restaurantların yoğun olduğu bölgelerde emniyet müdürlüğü ile görüşülerek bir emniyet birimi asayiş bürosu kurulabileceğini bunun güvenlik açısından oldukça önemli olduğunu dile getirdi.
6. MESLEK KOMİTESİ (TEKSTİL VE DERİ ÜRÜNLERİ TİCARETİ)
NEDİM PAKER (SATSO6. MESLEK KOMİTESİ ÜYESİ)
Şehir merkezinde kuruşlan pazarların haksız rekabete neden olduğunu belirten Nedim Paker, pazarların kurulduğu günlerde esnafların sıkıntı çektiğini ve haksız rekabet nedeniyle mağdur olduklarını ifade etti.
7. MESLEK KOMİTESİ (İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ VE SIHHİ TESİSATÇILAR)
ADEM BİLGEN (SATSO 7. MESLEK KOMİTESİ BAŞKANI )
Sektörel olarak “sorun yok engel var” diye konuşan Adem Bilgen sorunları engel olarak görüp onları ortadan kaldırarak yollarına devam ettiklerini ifade etti. Bilgen konuşmasının devamında birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekerek 7. Meslek komitesi olarak birlik ve bütünlük içinde üyelerine en iyi hizmeti verebilmek ve engelleri en aza indirmek için çalıştıkları belirtti. “Sakarya'da havalimanı kurulmasını, ikinci bir üniversitenin açılmasını, iş adamlarımızın da yeşil pasaport kullanabilmesini talep ediyoruz ve bunların oluşturulması konusunda da elimizden geleni yapmaya hazırız” diye konuştu. Birlik ve beraberlik için de çalışarak Sakarya'ya katma değer sağlamak gerektiğini ifade etti.
SATSO 7. Meslek komitesi Başkanı Adem Bilgen'in ardından komite üyesi Önol Taşöz bir sunum yaparak bir yıl içerisinde komite olarak gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında tüm meclis ve komite üyelerine bilgi verdi.
8. MESLEK KOMİTESİ (MOBİLYA VE EV DEKORASYON ÜRÜNLERİ TİCARETİ)
HALİL AHMET AYGÜN (SATSO 8. MESLEK KOMİTESİ ÜYESİ)
İlimizin mobilya sektöründe bir numara iken eski imajını ve değerini kaybettiğini belirten Ahmet Aygün irili ufaklı mağazalarda günün ihtiyaçlarını ve talebi karşılayamaz durumda olduklarını dile getirdi. “Küçük olsun benim olsun değil birleşerek pazardan daha fazla pay almayı tavsiye ediyoruz” diyerek mobilya sektöründe organize olmuş tek oluşumun ASEM olduğunu ve bazı mağazaların hala belli bir çizgiyi aşamamış olmasının sektörü zora soktuğunu ifade etti.
Aygün ayrıca konuşmasının devamında işyerlerinin büyütülmesinin önündeki en büyük engelin imar konusu olduğunu ve bu konuda organize mobilya satıcıları sitesi kurulmasını talep ettiklerini dile getirdi. Çok uzun vadeli borçlarla çalıştıklarını belirten Aygün ayrıca bankalardan daha uzun vadeli kredi açabildiklerini ve tahsilatın bu konuda çok önemli olduğunu dile getirerek müşterilere erişim açısından bir veritabanı sistemi kurulmasını da önerdi. Ayrıca kurulması planlanan mobilya ihtisas OSB kurulması planı ilimizin kaybolan sektörel imajını geri getireceğine inandıklarını ifade etti.
9. MESLEK KOMİTESİ (DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI)
SEDAT ALDEMİR (SATSO 9. MESLEK KOMİTESİ BAŞKANI)
Sedat Aldemir konuşmasında, Büyükşehir Belediyesinin uygulamaya koyduğu “Kentime Sahip çıkıyorum” sıfır işgaliye uygulamasında bazı ürünlerin (örneğin bisiklet gibi) satış ve teşhirinde yaşanılan güçlüklere karşılık, yayaların haklarına zarar vermeyecek yerlerdeki mağazaların teşhire işgaliye bedeli ödenmesi karşılığında izin verilmesi gerektiğini ve bu konuda yardım destek beklediklerini ifade etti.
10. MESLEK KOMİTESİ (ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MALZEMELERİ İMALAT VE TİCARETİ)
SERKAN ÖZÇİFTÇİ (SATSO 10. MESLEK KOMİTESİ ÜYESİ)
SATSO 10. Meslek Komitesi üyesi Serkan Özçiftçi, kayıtdışı işletmelere değinerek bu firmaların rekabet ortamını engellediğini ve kayıtdışılığın önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti. Bağ-Kur ve SSK primlerinin yapılandırılması konusunda girişimlerde bulunulması gerektiğini de sözlerine ekleyen Özçfitçi, küçük esnafa hukuksal destek ve fırsat eşitliği sağlanması gerektiğini vurguladı.
13. MESLEK KOMİTESİ (İNŞAAT MALZEMELERİ TOPTAN VE PERAKENDE TİCARETİ)
İBRAHİM UYSAL (SATSO 13. MESLEK KOMİTESİ ÜYESİ)
İlimizde inşaat sektörünün canlanması için yapılan çalışmalar birçok sektörü de olumlu yönde etkileyeceğini belirten İbrahim Uysal, bu konuda SATSO'nun desteklerini beklediklerini ifade etti.
14. MESLEK KOMİTESİ (BOYA NALBURİYE, MAKİNE, HIRDAVAT VE TEKNİK MALZEME TİCARETİ)
NADİR ÖZTÜRK (SATSO 14. MESLEK KOMİTESİ ÜYESİ)
SATSO 14. Meslek Komitesi üyesi Nadir Öztürk konuşmasında komite olarak bir yıl içerisinde yaptıkları çalışmalara değinerek iş sağlığı ve iş geliştirme konusunda bir eğitim çalışması planladıklarını ifade etti. Öztürk ayrıca, şeker fabrikasının kota sorunu ile ilgili olarak tüm sivil toplum kuruluşlarının ortak hareket ederek çözmesini temenni ettiklerini, kentsel dönüşüm sorununun da bir an evvel çözülmesi gerektiğini vurguladı.
15. MESLEK KOMİTESİ (SAĞLIK KURULUŞLARI, ECZANELER VE PARFÜMERİ TİCARETİ)
ÖZLEM AKALIN (SATSO 15. MESLEK KOMİTESİ ÜYESİ)
Sektörel sorunları hakkında meslek komite üyelerine bilgi veren SATSO 15. Meslek komitesi üyesi Özlem Akalın medikal firmaların öncelikli sorunlarına değinerek 4734-4735 kamu ihale kanunu standart tip sözleşme taslaklarında ihalenin uhdesinde kalan firmayla getirilen yükümlülüğün ihaleyi açan idareye de getirilip ödeme süresinin net olarak belirtilmesi gerektiğini belirtti. Özel hastanelerin de kamu hastaneleri gibi heyet raporu yazbilmesi gerektiğini vurgulayan Akalın ilaç raporu ilaç raporu yazıyorlar ancak işitme cihazı yazamıyorlar diyerek sorunları dile getirdi.
İlimizde kanser vakalarının her geçen gün artış gösterdiğini ifade ederek, “İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hastanesi ve Kocaeli Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatan hastaların büyük çoğunluğu Sakaryalı bunun nedeni araştırılmalı. Diğer taraftan kanser tedavisi devlet için büyük yük, bu nedenle erken teşhis önemli, halkımızın her yıl düzenli olarak sağlık taramasından geçmesi gerekmektedir” diye konuştu. Özlem Akalın ayrıca ilimizdeki sağlık turizminin de geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
16. MESLEK KOMİTESİ (FİNANSAL HİZMETLERVE SİGORTACILIK FAALİYETLERİ)
ARİF PIRILDAR (SATSO 16. MESLEK KOMİTESİ ÜYESİ)
SATSO 16. Meslek Komitesi Üyesi Arif Pırıldar konuşmasında bankalar ve esnaf kefaletin sigorta poliçesi kesme yetkilerinin olduğunu bunun sektörde haksız rekabete neden olduğunu dile getirerek sigorta kanunu gereğince acentelerin başka bir faaliyette bulunması yasakken bankaların bundan muaf olmasının rekabetin önünde bir engel teşkil ettiğini ifade etti. Sigortacılıkta kayıtdışılığın büyük bir sorun teşkil ettiğini de belirten Pırıldar, Trafik sigortalarındaki serbest tarife uygulamasının yerine eskiden olduğu gibi yine devlet tarafından belirlenmesinin doğru olacağını düşündüklerini dile getirdi. Pırıldar ayrıca ülkemizde sigorta açığının oldukça fazla olduğunu, zorunlu sigorta sayısının artırılması gerektiğini ve sigorta bilincinin halk arasında yaygınlaştırılması gerektiğini de dile getirerek sözlerine son verdi.
18. MESLEK KOMİTESİ (MİMARLIK MÜHENDİSLİK FAALİYETLERİ VE İNŞAAT TAAH. İŞLERİ)
ORHAN ÜNVER (SATSO 18. MESLEK KOMİTESİ ÜYESİ)
Kentin imarı üzerine çok fazla oynanmaması gerektiğini ilimizin deprem bölgesinde yer aldığı gerçeğini unutmamak gerektiğini belirten Orhan Ünver, binaları sağlam zeminlere kurmak gerektiğini dile getirdi.
Ayrıca tarım arazilerinin yok olmaması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğin ive kentsel dönüşümün gerçekleşmesi ile tarım alanlarının zarar göreceğini düşündüklerini ifade ederek ilimize tarım alanlarına zarar vermeyecek yeni yatırımların yönlendirilmesi gerektiğini, ikinci bir üniversite kurulmasına ihtiyaç olduğunu ve TOKİ uygulamalarının önüne geçilmesi gerektiğini belirten Ünver “mesleki olarak en büyük sorunumuz belediyenin aldığı harçlardır” diyerek potansiyel yatırımlar ve yatırımcıları kaçırmamak gerektiğini vurguladı.
20. MESLEK KOMİTESİ (PETROL ÜRÜNLERİ TOPTAN VE PERAKENDE TİCARETİ)
YILDIRAY ÇAKAR (SATSO 20. MESLEK KOMİTESİ ÜYESİ)
Sektörel anlamda bir çok sorun yaşadıklarını ifade eden 20. Meslek Komitesi üyesi Yıldıray Çakar birçok istasyonun yakıt satmadığını ve faal olmadığını dile getirerek ancak buna rağmen birer istasyon gibi çalışan yağ satıcılarının mevcut olduğunu sadece Dörtyol –Mekece arasında 48 tane yağ satış noktası olduğunu ve bu soruna EPDK'nın hiçbir şey yapamadığını ifade etti. Ayrıca istasyonlarda sorumlu müdür kimliği ile kimya mühendisi çalıştırma uygulamasının getirildiğini belirterek bu mühendislerin 5 ayrı istasyonda aynı zamanda sigortalı olarak çalıştırıldığını belirterek bunun akaryakıt istasyonu işletmelerini oldukça büyük bir sıkıntıya soktuğunu dile getirdi.
Çakar ayrıca, ADASU'nun da her istasyondan deşarj bedeli olarak 5-6 bin TL alıyor olmasının maddi açıdan büyük bir sıkıntı yarattığını da belirterek sözlerine son verdi.
21. MESLEK KOMİTESİ (MOTORLU TAŞITLAR VE YEDEK PARÇA TOPTAN VE PERAKENDE TİCARETİ
İBRAHİM ADAK (SATSO 21. MESLEK KOMİTESİ ÜYESİ)
Otomotiv galerilerinin taşınarak otomobil sitesine taşınması konusunu gündeme getiren Adak, içişleri bakanlığının bu konu ile ilgili talimatnamesi olduğunu belirterek galericiler sitesi için düşünülen iki ayrı bölge bulunduğunu bu bölgelerden birinin Bölge Trafik Müdürlüğü karşısındaki alan içinde bulunduğunu diğerinin ise Kızılay'a ait olduğunu dile getirdi. Adak, her iki alanın da sorunlu bölgeler olduğunu birinin kentsel dönüşüm projesinin gerçekleşeceği alan içinde yer aldığını, diğerinin ise imar sorunu olduğunu ifade ederek galericiler sitesinin kurulması için sorunsuz bir alanda kurulması için ortak bir çalışma yapılmasını talep ettiklerini dile getirdi.
22. MESLEK KOMİTESİ (OTOMOTİV VE OTOMOTİV YAN SANAYİ İMALATÇILARI)
HÜSEYİN ODABAŞ (SATSO 22. MESLEK KOMİTESİ BAŞKANI)
Hüseyin Odabaş konuşmasında, günümüzde otomotiv sektörünün dünya ekonomisinde ivme kazandıran önemli bir güç olduğunu ifade ederek “biz otomotiv sektörünün desteklenmesini istiyoruz. Geçtiğimiz yıl yapılan ÖTV indirimleri piyasaya hareket getirmişti. Diğer taraftan Euro4 motorlu araç üretim şartı, sektörü maliyet açısından sıkıntıya soktu. Hurda araçların trafikte yer alması ise sektörümüzü engelleyen diğer nedenlerden biridir” diye konuştu. ADASU'nun sanayi kuruluşları için uyguladığı ücret tarifesi ile ilgili yaşanan sıkıntıları da dile getiren Odabaş, bu sorunu çözdüklerini ifade etti.
23. MESLEK KOMİTESİ (METAL İMALATÇILARI)
ORHAN YILGENCİ (SATSO 23. MESLEK KOMİTESİ ÜYESİ)
Orhan Yılgenci bir yıl içerisinde komite olarak gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında komite üyelerine detaylı bilgi verdi. “Odamızın imalat sanayine kalifiye eleman yetiştiren meslek okulları ile daha sıkı işbirliği içinde olması gerektiğini düşünmekteyiz. Yaptığımız görüşmeler neticesinde okullarımızın ortak sorunlarını tespit ettik. Bunlar arasında; okulların öğrenci sayısı 2500 öğrenci sayısı çok fazla olduğu için eğitim kalitesi düşmektedir. Bu okullarımızın eğitim yükü hafifletilmelidir. Serdivan bölgesinde 1000 öğrenci kapasiteli bir okul bu yükü biraz hafifletir ve eğitim kalitesini yükseltir diye düşünüyoruz ve bu önerimizin değerlendirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu. Ayrıca okulların fiziki şartlarının da yetersiz olduğunu ve öğrencilerin 300 saatlik yaz tatili stajı ve beceri eğitimlerinin okudukları alanlardan farklı alanlarda almalarının da olumsuz bir çerçeve çizdiğini belirtti. İhtisas Osb'lerinin kurulmasının sektörü oldukça rahatlatacağını ifade eden Yılgenci daha modern sanayi siteleri kurulmasını da talep ettiklerini belirtti.
24. MESLEK KOMİTESİ (KONFEKSİYON, TEKSTİL VE DERİ ÜRÜNLERİ İMALATÇILARI )ŞERAFETTİN KESKİN (SATSO 24. MESLEK KOMİTESİ BAŞKAN YARDIMCISI)
Meslek komitelerinin bir yıllık faaliyetleri hakkında bilgi veren Keskin verimli bir yıl geçirdiklerini dile getirdi. Sektörel sorunları hakkında da bilgi veren Şerafettin Keskin teşvik sorunun tekstil sektöründe fırsat eşitsizliğine sebep olduğunu belirterek buna rağmen Sakarya'nın önde olduğunu belirtti. Keskin, teşviklerin bölgesel değil sektörel olması gerektiğini ve vergilerin vadeli olarak tahsil edilmesi gerektiğini ifade etti.
25.MESLEK KOMİTESİ (ORMAN ÜRÜNLERİ İMALTÇILARI VE KERESTECİLER)
HALİS AYGÜN (SATSO 25. MESLEK KOMİTESİ ÜYESİ)
İlimizde 160 civarında keresteci olduğunu belirten Halis Aygün diğer illerdeki keresteci sayısının bu sayının altında olmasına rağmen İstanbul gibi büyük illerin ihtiyaçlarını karşıladığını ancak Sakarya'nın yetersiz olduğunu ve bunun sebebinin de firmaların çok ufak olduğunu ve birleşip büyüyemediklerini dile getirdi.
27.MESLEK KOMİTESİ (GIDA MADDELERİ İMALATÇILARI)
NİYAZİ BÖLÜKBAŞI (SATSO 27. MESLEK KOMİTESİ ÜYESİ)
Mesleki anlamda yaşanan sorunların tüm sektörleri etkilediğini dolayısıyla etkileri ve sonuçlarının ortak olduğunu ifade eden Bölükbaşı, mesleki kalitenin sağlanabilmesi için belli bir standardın olması gerektiğini aynı ürünlerin farklı fiyatlarla satılmasının standardı bozduğunu belirterek ekmek satış fiyatlarını örnek verdi ve “standardın olmadığı yerde haksız kazanç oluşuyor” diye konuştu.
Niyazi bölükbaşı ayrıca, gıda imalatçılarının merdiven altı imalatlarla ve tezgah açanlarla mücadele etmek zorunda kaldıklarını bu sorunların çözümünde destek beklediklerini ifade etti. Trafik sorununun ilimizin en büyük sorunu olduğunu da dile getirerek sözlerine son verdi.
28. MESLEK KOMİTESİ (TEMİZLİK, GÜVENLİK, MÜŞAVİRLİK VE DANIŞMANLIK FAALİYETLERİ)
HÜSEYİN BALTA (SATSO 28. MESLEK KOMİTESİ ÜYESİ)
İşverenlerin kayıtları düzgün tutmadığı için sorunlar yaşanabildiğini belirterek özlük dosyalarının disiplin altına alınmaması sebebiyle iş mahkemesi ile sorunlar yaşanabildiğine dikkat çekerek evrak kayıtlarının disiplin altına alınmasının önemine değindi. İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda da eğitim ihtiyaçlarının talep edildiği takdirde ilgili makamlar tarafından verildiğini ifade etti. İlimizde nüfusa göre işyeri açılması gerektiğini belirtirken organize olmuş bölgelerde işyeri başına 90 müşteri düşerken ilimizde bu sayının 20 olduğunu bunun sebebinin de organize olmayan sistemden kaynaklı olduğunu dile getirdi. Sorunların başlangıç erlerine yoğunlaşarak her şeyi belediye ya da odadan beklememek biraz çaba göstermek gerektiğini belirten Hüseyin Balta, ilimizin hem üreticiler hem de tüketiciler açısından değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
29. MESLEK KOMİTESİ (EĞİTİM FAALİYETLERİ)
AHMET ÇIBUK (SATSO 29. MESLEK KOMİTESİ BAŞKANI)
Sürücü kursları ile ilgili sorunlarımızın çözümüne yönelik olarak çalışmalar yaptıklarını belirterek bir yıl içerisinde gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında da meslek komitesi üyelerine bilgi verdi. Meslek edindirme kursları ile ilgili belediye ile görüşmeler yaptıklarını ve eğitim programları belirlenirken kendi meslektaşlarının da fikirlerinin alınacağını ifade etti. Eğitimlerin 29. Meslek grubunun koordinasyonluğunda gerçekleştirilmesini talep ettiklerini dile getirdi. Çıbuk konuşmasının devamında, çevre denetçiliği ile ilgili çıkan yasaya göre OSB'lerin 3'er tane belediyelerin birer tane çevre denetçisi bulundurması zorunluluğu gerektiğini belirterek bu konuda itirazlarda bulunduklarını ve gerekli düzenlemenin yapılacağını ifade etti. İş sağlığı iş güvenliği uzmanlığı şeklinde özelleştirilerek yapılmaya başladığını ifade etti.
Atıklar konusuna da değinen Çıbuk, ilimizin atık bertaraf tesisine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
32. MESLEK KOMİTESİ(KAUÇUK VE PLASTİK İMALATÇILARI)
MEHMET KELEŞ (SATSO 32. MESLEK KOMİTESİ ÜYESİ)
Talaşlı imalat yaptıklarını artan talaşların belediye tarafından toplanmadığını ve aynı şekilde cam atıklarının da kabul edilmediğini belirterek bu sorunun çözümü için arazi kiralamak ve çöplerini bu alana dökme yöntemi ile kısmen de olsa kendi çabaları ile çözmeye gayret ettiklerini, belli bir tonaja para ödeyerek çözdüklerini dile getirdi. Bu sorunun hat safhada olduğunu ve kalıcı bir çözüm üretilmesi konusunda destek beklediklerini ifade etti.
Haber Tarihi : 14/4/2010