ABİGEM Eğitmeni Serap AYDAR: “İşler büyüdükçe belirli bir sistematiğe olan ihtiyaç ortaya çıkar. Bu ihtiyaçlar kurumsallaşma ile birlikte karşılanırsa başarıya ulaşılır.”

Avrupa ve Türkiye'de kutlanan KOBİ Haftası etkinlikleri çerçevesinde SATSO tarafından 03.Haziran.2010 Perşembe günü 10.00 ile 17.00 saatleri arasında Ali Coşkun Konferans salonunda düzenlenen “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma” ve “KOBİ'lerde Kurumsal Yapılanma” konulu eğitim semineri sona erdi.

Eğitimin, Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma konulu bölümü ABİGEM Eğitmeni Serap AYDER gözetiminde yapıldı.

Ayder katılımcılara;

  • Aile Şirketleri ve Temel Karakteristikleri
  • Aile Şirketi Olmanın Avantajları ve Dezavantajları
  • Aile Şirketlerinde Yaşanan Yönetim Sorunları
  • Patron Hataları
  • Kurumsallaşma Nedir? Ne Değildir?
  • Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma
  • Kurumsallaşmada Aile Anayasası

Konularında detaylı bilgiler verdi.

“Aile şirketlerinde, insan kaynakları yönetiminde işe alma, ücretlendirme, kariyer planlama, performans değerlendirme gibi fonksiyonların hedeflere bağlı olarak değil, şirket patronunun kişisel değerlendirmesine göre yapılması yaygın bir uygulamadır.” diyen Ayder, bu uygulamanın aslında kurulsallaşamamadan kaynaklı olduğunu ifade etti.  

 

“Dünyanın her tarafında aile şirketlerinin devamlılığı, yeni kuşaklara devri ve başarısızlığa uğramaları tartışılıyor. Bu konuda onlarca da kitap yazılıyor. Herkesin ortak amacı, işlerini geleceğe taşımak isteyen şirketlere yol göstermek, kalıcılık ve strateji için ışık tutmak” diyen Ayder, aile şirketinden kurumsallaşmaya doğru gidilen yolun zorlu bir süreç olduğunun altını çizdi.

 

“İşler büyüdükçe belirli bir sistematiğe olan ihtiyaç ortaya çıkar. Bu ihtiyaçlar kurumsallaşma ile birlikte karşılanırsa başarıya ulaşılır.” diyen ABİGEM Eğitmeni Serap Ayder, aile şirketlerinde kurumsallaşmanın iki aşamada görüldüğünü bu aşamalardan birinin “Ailenin, işin içindeki yeri ve konumu ile ilgili kurumsallaşma” diğerinin ise “Kurumun işleyişi, işin kendi akışı ile ilgili kurumsallaşma” ile ilgili olduğunu ifade etti.  

 

Kurumsallaşmayı; “şirketin, kişilerden bağımsız olarak kurallara, standartlara, prosedürlere sahip olması; değişen çevre koşullarını takip eden sistemleri kurması ve gelişmelere uygun olarak organizasyonel yapısını oluşturması” şeklinde  tanımlayan Ayder, kurumsallaşma sürecinde öncelikli olarak;

•      Ailenin vizyon ve hedeflerinin saptanması

•      Aile / şirket anayasasının oluşturulması,

•      Yönetsel yapının oluşturulması

•      İş süreçlerinin / bilgi sistemlerinin bütünselleştirilmesi,

•      İnsan kaynakları politikalarının belirlenmesi / sistemin oluşturulmasının

büyük önem taşıdığını belirtti.

Eğitimin ikinci bölümü olan “KOBİ'lerde Kurumsal Yapılanma” konusunda  ABİGEM Müdürü Mehmet TURABİ tarafından verilen eğitimde: öncelikle ABİGEM tarafından aile şirketlerine verilen hizmetler anlatıldı. KOBİ'lerde kurumsal yapılanmayı sağlamak için; doğru yönün saptanması, misyon, vizyon, SWOT analizi, stratejik yönetim ve strateji tespiti, kurumsal hedefler ve performans göstergeleri, organizasyon şemaları kurulması konularında katılımcılara detaylı bilgiler veren Turabi işletmelerini geleceğe taşımak isteyen aile şirketlerin mutlaka kurumsallaşması gerektiğini belirtti.  

Haber Tarihi : 3/6/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::