Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın 6. Meslek Grubu (Tekstil ve Deri Ürünleri Ticareti) Üyeleri, Meslek Komitelerince düzenlenen kahvaltılı istişare toplantısında bir araya geldiler.
Elegante Restaurantta düzenlenen istişare toplantısı SATSO Meclis Başkanı Engin Özkoç, Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri, 6. Meslek Komitesi üyeleri ile meslek grubunda faaliyet gösteren çok sayıda üyenin katılımıyla gerçekleştirildi.
6.Meslek Komitesi Başkanı Sedat Özdrama tarafından komitenin çalışmaları ve bu güne kadar yapılanlar hakkında bilgiler verilen toplantıda meslek gurubu üyeleri de beklentilerini ve sorunlarını dile getirme fırsatı buldular.
Meslek Komitesi Başkanı Sedat Özdrama; Meslek gurubu üyelerinin SEDAŞ'a olan borçlarından dolayı elektrik kesintisi ile karşı karşıya kalmaları nedeniyle SEDAŞ'tan borçların taksitlendirmesi yönünde talepte bulunduklarını, vergi dairelerinin kriz ortamında borçlu mükelleflere kolaylıklar sağlanması gerektiği yönünde Defterdarlık nezdinde girişimler yaptıklarını, İlimizde kurulan Çarşamba ve Cumartesi Pazarlarında kayıt dışı çalışan, taklit mal satan, halkımızın ve üyelerimizin mağdur olmalarına neden olan satıcıların olduğu ve bu pazarlardaki satışların daha sıkı denetlenmesi ve hatta bu Pazar yerlerinin şehir dışına ivedilikte nakledilmesi konusunda Odamızca Sakarya Vergi Dairesi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanlıkları nezdinde girişimlerde bulunması için konuyu gündemde tuttuklarını, halkımızın şehrimizden alışveriş yapması konusunda bir bilinç oluşturmak için çalışmalar yaptıklarını, şehrin muhtelif yerlerinde seyyar satıcıların başıboş gezdiği ve bunlarla ilgili denetimlerin sıklaştırılması konusunda girişimlerde bulunulduğunu, Şehrime Sahip Çıkıyorum projesi kapsamında sıfır işgaliye uygulaması çerçevesinde dükkan önlerinde yer alan işgallerin kaldırılması uygulamasının meslektaşlarını mağdur ettiği, bu tür uygulama ve düzenlemelerde yeni bir yapılandırma yapılması gerektiği, önemli iş kollarından biri olan ayakkabı ve kavvafiye sektörüne ara elaman ihtiyacını karşılayan Erenler Yunus Çiloğlu Anadolu Lisesi'nde bulunan “Ayakkabı ve Kavvafiye İmalatı” bölümünün kapanmaması için İl Milli Eğitim Müdürlüğü nezdinde girişimlerde bulunulduğu, Şehrimizin önemli alışveriş bölgelerinden olan uzun çarşının fiziki şartlarının iyileştirilmesi gerektiği yönünde yerel idarelerden taleplerde bulunulduğunu, Milli Eğitim Bakanlığı'nca okullarda serbest kıyafet uygulamasının sektördeki üyeleri olumsuz etkileyeceği ve ayrıca çocuklar arasında statü farkı oluşturacağını, bu nedenle okul kıyafetlerinin serbest bırakılmaması gerektiği konusunda Odamızın TOBB nezdinde girişimlerde bulunduğunu belirtti.
“Gördüğünüz gibi seçildiğimiz günden itibaren temsil ettiğimiz grubumuzun sorunlarını gündeme taşımak ve bu sorunları çözmek için yoğun çaba sarf ettik.” diyen Komite Başkanı Sedat Özdrama, bu çalışmalarda kendilerini destekleyen Oda Meclisine ve Yönetim Kuruluna teşekkür etti.
“Bu toplantıyı düzenlemekteki amacımız Komitemizce bugüne kadar yapmış olduğumuz faaliyetleri sizlere aktarmak, aynı zamanda da sizlerin görüş ve önerilerini almaktır. Sizlerden gelecek fikir ve öneriler, Komitenizin bundan sonra yapacak olduğu çalışmalara ivme kazandıracak, bizler için bir yol haritası olacaktır.” diyen Özdrama toplantıya katılan meslektaşlarına teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ yaptığı konuşmada ise komitenin yoğun çalışmalarından dolayı komite üyelerine teşekkür etti. Altuğ konuşmasının devamında “Odamıza bağlı 32 meslek komitemizle olabildiğince fazla bir araya gelerek mesleki sorunlarını tespit etmeye gayret ediyoruz. Dolayısıyla yaptığımız bu toplantılar sorunların tespit edilmesi açısından son derece verimli geçiyor. Bugünde 6. meslek grubu üyelerince dile getirilecek sorunları SATSO yönetim kurulu olarak kayda alıp çözüme kavuşturmak için çalışacağız. SATSO bu şehri en büyük meslek örgütüdür. 9.600 faal üyemiz bulunmaktadır. Bu üyelerimizin yanında çalışanlar ve dolaylı etkilediği nüfus göz önüne alındığında bu şehrin yarısından daha fazlasına hitap eden bir nüfus yoğunluğuna sahibiz. Dolayısıyla bu şehrin her sorununa Odamız müdahil olmak durumundadır. Sakarya ile ilgili her sorun Odamıza gelir ve Odamız bu sorunları çözüme kavuşturmak için çalışır. Bu günkü toplantımızın amacıda sizlerin sorunlarını tespit etmek ve çözümü hususunda ilgili kurumlar nezdinde takipçi olmaktır. Bu sadece mesleki sorunlarla ilgili değildir. Sakarya ile ilgili tüm sorunları tespit edip bunları ilgili kurumlara taşımak amacındayız.” dedi.
Toplantıda 6. Meslek Grubu üyeleri söz alarak mesleklerini sürdürürken karşılaştıkları ticari sorunları ve ilimizin genel sorunlarını dile getirdiler.
Toplantıda dile getirilen başlıca sorunlar;
- Kapatıyoruz ilanları ve tabelaları ile halkımızın kandırıldığı, bu faaliyetlerin haksız rekabete sebep olduğu için engellenmesi gerektiği,
- İlimizin muhtelif çarşılarında sayıları hızla artan seyyar satıcıların engellenmesi,
- Tarihi Uzun Çarşı'nın modernizasyon çalışmalarına bir an önce başlanması gerektiği,
- İndirim adı altında yapılan satışların inandırıcılıktan uzak olduğu ve halkı kandırdığı, bu konuda indirim günlerinin yasa ile belirlenmesi için çalışma yapılması gerektiği,
- Uzun Çarşı ve Çark Caddesi'ne doğal bir alışveriş merkezi hüviyeti kazandırılması için çalışma yapılması gerektiği
- Adapazarı'nda her geçen gün ticari ahlakta dejenerasyon yaşandığı, benim değil bizim kültürünü benimsetmek için planlı bir çalışma yapılması gerektiği,
- Özellikle Çark Caddesi'nde bunun yanı sıra Uzun Çarşı'da güvenlik zafiyeti olduğu ve ailelerin bu çarşılarda rahatlıkla gezemediği bunun için İl Emniyet Müdürlüğü'nün bir çalışma yapması gerektiği,
Konuları dile getirilen sorunların başlıcalarıydı.
SATSO Meclis ve 6.Meslek Komitesi Üyesi Nedim Paker, Odanın her hangi bir yaptırım gücü olmadığını ifade ederek sorunların ilgili mercilere iletilmesinde aracılık yaptığını bu problemlerin çözümünde Meslek Komiteleri olarak Yönetim Kurulu'nun yanında yer almalarının çözüme katkısı olacağını dile getirdi.
SATSO Meclis Başkanı Engin Özkoç, dünyada trendlerin hızla değiştiğini değişirken de farklılaştığını dile getirdi. “Ekonomide ya ilerlersiniz ya da gerilersiniz. Yerinde saymak diye bir şey söz konusu değildir. İlerlemek içinde farkındalık yaratmak gerekli. Odamızda, ilimizde farkındalık yaratabilmek için bir dizi eğitimler veriyor. Bu eğitimlere iştirak ederek kendimizi geliştirmeliyiz. Ticari arenada bizde varız diyebilmek için kendimizi yenilememiz gerekli. Yenilenen dünya ile rekabet edebilmek için farklı yaklaşımlarda bulunmalıyız. Yoksa yok olup gideriz. Ortaklık kültürünü, birlikte iş yapma kültürünü geliştirmeliyiz.” Diyen Özkoç dünyada ticaretin kurallarının değiştiğine dikkat çekti.
6. Meslek Komitesi (Tekstil ve Deri Ürünleri Ticareti) tarafından düzenlenen kahvaltılı istişare toplantısında bir araya gelen meslek grubu üyeleri toplantının kendileri açısından son derece faydalı geçtiğini ifade ederek toplantının düzenlenmesinde emeği olan komite üyelerine teşekkür ettiler.
Haber Tarihi : 28/6/2010