Türkiye İş Bankası'nın organize ettiği “İş'le Buluşmalar” toplantısının ilimizdeki programına Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ katıldı.
İş dünyasından çok sayıda davetlinin iştirak ettiği toplantının açılış konuşmasını Türkiye İş Bankası A.Ş.Genel Müdürü Ersin Özince yaptı.
Türkiye İş Bankası A.Ş.Genel Müdürü Ersin Özince'nin ardından, Sakarya'nın sosyo ekonomik durumu ve yatırım imkanları hakkında detaylı bilgiler veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:
“Türkiye'nin ilk özel bankası ve ülke ekonomisinin halihazırdaki önemli dinamosu olan İş Bankası'nın ticari gelişmeyi destekleyen bu geleneksel toplantılarının, günümüz ekonomisindeki bölgesel fırsatlar, yeni iş alanları ve sektörel gelişmeler noktasında çok ciddi katkılar yaratacağına inanıyorum.
Dünyanın değişen trendleri var. Bunları göz ardı edersek başarı şansımız azalır. Hızlı iletişim kurmak, farklıyı en uygun maliyetle ve maksimum kalitede üretip uygun fiyatla pazara sunmak gerekiyor.
Bunun için stratejik bir lokasyonda bulunmak, uluslararası pazarlara yakın olmak, ulaşım ağına sahip olmak, sanayi ve ticaret için altyapısı hazırlanmış bölgelerde bulunmak, ar- ge çalışmalarınızı kolaylıkla yürütebilecek ortam ve nitelikli insan gücü gerekiyor.
Temsilcisi olduğum Sakarya ekonomisi, işte tam bu noktada size büyük fırsatlar vaat ediyor.
- Sakarya'nın uluslararası kara, deniz ve demir yolları kavşaklarında yer alması.
- Türkiye'nin en gelişmiş endüstriyel bölgesi olan İstanbul ve Doğu Marmara sanayi potansiyeline olan coğrafi yakınlığı bu fırsatların başındadır.
Bu yakınlığı şöyle tarif edebiliriz:
Sakarya'yı merkeze yerleştirerek bir daire çizdiğinizde, iki saatlik araç yolcuğu ile, 20 milyon nüfusa, 3 saatlik uçak yolculuğu ile de 7 Trilyon Avro'luk bir pazara ulaşılabilmektedir.
Rakamsal verilere baktığımızda Sakarya, imalat sanayi gelişmişlik sıralamasında 22., sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 23., gayri safi milli hasıla bakımından da 24. Sırada yer almaktadır. Kişi başına düşen gayri safi milli hasıla ise 6300 $ ‘dır.
İhracat yapan sanayi kuruluşlarımızın oranı %47'dir ve takdir edersiniz ki bu oran dikkate değerdir. Bu oranla Sakarya Türkiye'nin en çok ihracat yapan ilk 10 ili arasında yer almaktadır. Hedefimiz ise yakın gelecekte ilk 5 ilden biri olmaktır.
Veriler üzerinden devam edelim.
İlimizde sanayi siciline kayıtlı KOBİ sayısı 815.
Yeni dönemde ekonominin büyük ölçekli şirketlerden ziyade KOBİ' lerin üzerinde yapılandığını düşündüğümüzde ilimizde faaliyet gösteren KOBİ' lerin desteklenmesi ve büyümeye teşvik edilmesi gereklidir. İl ekonomisini temsil eden Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası da üzerine düşen vazifeleri yerine getirmektedir. Örneğin, Türkiye ihracatında ilimizi ilk 5'e taşıyacak katalizör sektörlerden olan makine imalatçıları bundan bir süre önce odamız çatısı altında birleşerek güzel ve başarılı bir kümelenme örneği sergilemiş bulunmaktadır. Odamız diğer birçok sektörde de kümelenme çabalarını sonuna kadar desteklemekte ve organize etmektedir.
Öte yandan, ilimiz ekonomisinin büyük bir parçası olan tarım ve tarımsal ürünler pazarı, Marmara Bölgesi'nden %24 pay alır. İlimiz topraklarının %51'i tarımsal arazidir. Özellikle mısır ve fındık gibi Türkiye gıda pazarında hakim olan iki girdinin 5'te biri bölgemizden sağlanmaktadır. Türkiye'nin beyaz et ihtiyacının %19'u, şişelenmiş su ihtiyacının %35'i yine ilimizce karşılanmaktadır.
Oda olarak üzerinde ısrarla durduğumuz konulardan biri de dış mekan süs bitkiciliğidir. İtalya bu işin en iyi yapıldığı yerlerden biridir. Fakat İtalya'da beş yılda istenen seviyeye ulaşan bir ürün, Sakarya'da üç buçuk senede aynı noktaya ulaşmaktadır. Sakarya'nın verimli toprakları 14.000 dekarda faaliyet gösteren 650 firma ve istihdam ettiği 10 000 kişi ile bu sektörde Türkiye üretiminde ilk sırayı almış olmanın haklı gururunu bizlere yaşatmaktadır.
Bu rakamlar ışığında dış mekan süs bitkiciliği şehrimizin ihracat kapasitesini arttırmakta ve ihracatta çeşitlenme sağlamaktadır.
İlimizdeki fırsatlardan biri olarak rahatlıkla adlandırabileceğimiz bir diğer unsur da devam eden Karasu Limanı Projesi' dir. Kuru yük limanı olarak konumlanan Karasu Limanı, tamamlandığında 150.000 tonluk gemilerin giriş çıkış yapabileceği çok önemli bir merkeze dönüşecektir. Özellikle ihracat gücü ve çeşitliliği artmış bir Sakarya için bu liman bulunmaz bir fırsat olacaktır.
Elimizde, yatırımcıları cezbedecek bir diğer güç de Organize Sanayi Bölgeleri' mizdir. Şu anda faaliyette olan üç OSB'nin yanında, yeni kurulan Karasu, Ferizli ve Kaynarca OSB'leri ve kurulma çalışmaları devam eden iki yeni OSB ise başlı başına çekim merkezleridir.
Diğer yandan Sapanca Gölü, tarihi ve kültürel dokusunun benzersizliği ile Taraklı ve Karadeniz kıyılarında sahip olduğumuz yaklaşık 60 km.lik sahil şeridi ise bölgemizin turizm yatırımları için ne denli uygun olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir.
Sakarya, tüm bu yatırım avantajlarının yanı sıra, bu avantajların fırsata ve daha da önemlisi gerçeğe dönüşmesinde büyük öneme sahip olan işgücü unsurunda ise Sakarya Üniversitesi gibi çok güçlü bir paydaşa sahiptir. Sakarya Üniversitesi bugün, 55 bin öğrencisi ve kısa süre önce aldığı Avrupa'da ve Dünya'daki en prestijli ödüllerden biri olan Ulusal Kalite Büyük Ödülü ile Sakarya' da faaliyet gösteren ve yatırım yapmayı planlayan firmalar için yoğun ve kaliteli iş gücü kaynağı güvencesidir.
Bizim bir misyonumuz var: Sakarya'nın ve Sakaryalı' nın sosyo-ekonomik çıtasını yükseltmek.
Önümüze koyduğumuz reel hedeflerle bu misyonu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Özellikle yeni yatırımlar konusunda, yatırımların gelip bizi bulmasını beklemeden, sadece yurt içinde değil, yurt dışında da gerekli temasları sağlıyor, ilimizi, ilimizin yatırım avantajlarını tanıtıyor ve potansiyel yatırımcıları ilimize kazandırmak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Çünkü şu bir gerçek ki, yeni megatrendler doğrultusunda ülkemize gelecek yabancı yatırımlar sadece büyük ölçekli kurumlara değil, KOBİ'lere de yönelik olacaktır. Bu gerçeği ilimiz adına fırsata çevirmek için SATSO olarak üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Bunun yanında bir diğer ve büyük önceliğimiz de ilimizdeki girişimci sayısını arttırmaktır. Bunun için de gerek Yönetim Kurulumuz gerek Genç ve kadın Girişimcilerimiz çalışmalarına devam ediyor. Ancak unutmamamız gereken bir gerçek var ki, bizler yani Türk sanayicileri, Türk girişimciler üretmek, ürettiğimizi dünyaya satmak ve buna teşvik edilmek zorundayız.
Üretimin dört parametresinde yani insan kaynaklarında, hammaddede, enerjide ve finansmanda dünyadaki rakiplerimizle aynı kulvarda yarışabileceğimiz bir sistemin içinde olmalıyız. Özellikle üyelerimizin geçmişte yaptıkları finansal hataların gölgesinde kalmadan bankalar nezdinde yeniden değerlendirilmeleri gerektiğine ve bunun girişimciliğe, rekabete yapacağı büyük katkıya inanıyorum.
‘Değişen Rotalar ve Yeni Ufuklar' konseptine uygun olarak Sakarya'yı incelediğinizde yatırım için en doğru rota olduğunu göreceksiniz
İş'le Buluşmalar Toplantısının moderatörü Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ'un konuşmasının ardından “Altuğ rotayı Sakarya'ya çizdi” diyerek konuşmanın içeriğini betimledi.
Haber Tarihi : 13/7/2010