‘'GELİN HİBELERDEN YARARLANIN ‘'
MARKA, “KOBİ'lerin Rekabet Gücünün Artırılması Mali Destek Programı” Açılış Toplantısı kapsamında düzenleyeceği bilgilendirme toplantılarından ikincisini 12 Ekim 2010 Salı günü saat 10.00'da Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Toplantıya Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Sakarya Valisi Sn. Mustafa Büyük, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Arifiye Kaymakamı Birol Kurubal, Sakarya'da buluna kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Sakarya'da faaliyet gösteren esnaf ve sanatlar yöneticileri ve çalışanları katıldı.
Yoğun katılımın olduğu bilgilendirme toplantısında ilk konuşmayı yapan Sakarya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı A. Akgün Altuğ, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) “KOBİ'lerin Rekabet Gücünün Artırılması” Mali Destek Programı' nın hayırlı olmasını dileyerek konuşmasına başladı. Kalkınma KOBİ'lerden olur üretmeliyiz aynı zamanda satabilmeliyiz, üretir ve satarsak bu bölgeyi ve topyekûn Türkiye'yi kalkındırırız. Basın mensuplarına, MARKA'nın Mali Destek programının duyurulmasını konusunda duyarlı olmasını söyleyerek konuşmasını bitirdi.
Ajanslar Arasında Mali Desteğe Çıkan İlk Biz Olduk
Altuğ' dan sonra, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Sakarya Valisi Mustafa Büyük, MARKA ile aynı zamanda kurulan 16 Kalkınma Ajansı arasından İlk mali desteğe çıkan Ajansın kendilerinin olduğunu belirti. Bu nedenle Ajans Çalışanlarına teşekkür ederek konuşmasına başladı. Kaynakların yerinde kullanılması dengesizliklerin ortadan kalkması Ajansların basarili olması için insanların katkı vermesi gerekmekte olduğunu belirtti. Ajansın yapacağı İlk Mali Desteğin KOBİ'lere verilmesini istediklerini belirten Büyük, Bölgemizde ve ilimizde Faaliyet gösteren bütün KOBİ'lerin Mali desteğe başvurmasını istedi. İller arasında bir kota koymadık. Proje yazmada sıkıntı yaşayan KOBİ'lerimiz Ajans uzmanları tarafından bilgi alacağını belirti. Konuşmasını “KOBİ'lerin Rekabet Gücünün Artırılması” Mali Destek Programı'nın hayırlı olmasını dileyerek bitirdi.
Büyük'ten sonra söz alan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Proje Uygulama Biriminde çalışan Şevket Kırıcı, sunumuna Kalkınma Ajansları hakkında genel bilgilendirme yaparak başladı ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansının yapısını tanıttı. Sayın Kırıcı, Mali Destek Programı kapsamında, sırasıyla programın amacı, kapsamı ve öncelikleri, Mali destek programı konuları ve faaliyet türleri, kimlerin başvurabileceği ve uygunluk kriterleri, başvuru ve değerlendirme süreci hakkında detaylı bilgi verdi. Son olarak Proje Hazırlama Eğitim takvimini hatırlattı ve katılımın başvuru sürecini rahatlatacağına değindi.
“Bu protokolle bölgesel kalkınmaya ve KOBİ'lerin rekabet güçlerini arttırmaya yönelik çalışmalar daha hızlı ve etkin yapılacak. Başarılı bulunan projelerin uygun maaliyetinin % 50 si asgari 30 bin TL azami 300 bin mali hibe desteği verilecek. . Buradan yaptığımız çağrıyla, bölgedeki tüm KOBİ'lerimizi mali destek programımızdan yararlanmaya davet ediyoruz
Program hakkında genel bilgiler:
·Uygulama süresi 12 ayı aşmayan projeleri kabul edilecektir.
·Program için ayrılan toplam kaynak 15 milyon TL'dir.Ancak % 50'si hibe alacağı için yatırımın da 30 milyon tl olacağı aşikardır.
·Bir projeye verilecek mali destek tutarı 30 bin TL'den az, 300 bin TL'den fazla olamaz.
·Proje başına verilecek destek tutarı, projenin toplam uygun maliyetini ifade eden proje bütçesinin %50'sinden fazla olamaz.
·Proje bütçesinin en az %50'si proje başvuru sahibi ve/veya proje ortakları tarafından karşılanmalıdır.
·Doğu Marmara Kalkınma Ajansı hizmet binası veya internet sitesinden ‘www.marka.org.tr) edinilebilecek Başvuru Rehberi'nde belirtilen koşullara uygun olarak hazırlanan başvurular 31.12.2010, Saat 17.00' ye kadar kabul edilecektir.
Örnek Proje Konuları:
•Üretim kapasitesini artırmaya veya üretim süreçlerinde verimlilik artışı/ maliyet tasarrufu ya da iyileştirme sağlamaya yönelik makine teçhizat alımı içeren projeler,
•Ürün iyileştirme/çeşitlendirme, süreç iyileştirme, katma değeri ve rekabet gücü yüksek ürünlere yönelme amaçlı üretim hattını dönüştürme projeleri,
•Yeni pazarlama teknikleri/kanallarının benimsenmesi ve uygulanmasına yönelik bilişim altyapısı kurma ya da geliştirme, kurumsal kapasite oluşturma projeleri,
•E-ticaret uygulamaları ve bu uygulamaların geliştirilmesine yönelik projeler,
• Yönetim bilgi sistemlerinin kurulması/ iyileştirilmesi/geliştirilmesine yönelik projeler,
•Otel, pansiyon gibi turistik tesislerin tanıtım, hizmet kalitesi ve kapasite artırımına yönelik projeleri.
•Ar-Ge altyapısının kurulması (analiz ve test amaçlı laboratuar/atölye gibi üniteler) veya mevcut altyapının iyileştirilmesi ve Ar-Ge alanındaki insan kaynakları kapasitesinin geliştirilmesine yönelik projeler,
•Ar-Ge faaliyeti prototip aşamasına kadar gelmiş ürünlerin ticarileştirilmesine yönelik projeler,
•Teknoloji transferi ve bilgi teknolojisi ile ilgili yatırımlar.
•İşletmelerin mevcut üretim teknolojilerinin yol açtığı negatif çevresel etkilerin ortadan kaldırılmasına/azaltılmasına yönelik yeni üretim yöntemleri ve teknoloji yatırımları (Atık önleme, atık azaltma, geri dönüşüm ve emisyon azatlımı vb),
•İşletmelerde enerji verimliliğinin sağlanması ve temiz enerji kullanımına yönelik altyapı ve teknoloji yatırımları.
KOBİ'lerde hangi şartlar aranıyor?
·KOBİ tanımına uyması(250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve bilanço büyüklüğü ya da yıllık net satış hasılatı 25 milyon TL'yi aşmayan işletmeler)
·Sermayesinin ya da oy haklarının %25'inden fazlasının KOBİ kapsamında olmayan bir işletmeye ait olmaması
·2009 mali yılsonu itibari ile vergi dairesince onaylanmış mali tablolarını sunabiliyor olmaları,
·MARKA'nın kapsadığı Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova illerinden birisinde kayıtlı olmaları veya merkez ya da yasal şubelerinin bu illerde bulunması.
Haber Tarihi : 12/10/2010