Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nda “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği Proje Hazırlama Eğitimi” SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu'nda Vali Mustafa Büyük, SESOB Başkanı Hasan Alişan, Kent Konseyi Başkanı Arif Aruca, SATSO Yönetim Kurulu ve çok sayıda girişimci gencin katılımıyla yapıldı. Kayıtlarını yaptıran 250'yi aşkın genç salonu doldurdu. Sunuculuğunu Emrah Gültekin'in yaptığı programda söz alan SATSO Başkanı Akgün Altuğ şunları söyledi;
“SATSO Salonlarını dolu görmek çok hoş, çok güzel. Şahsen ben de bir girişimcilik hikâyesini bugünlere getirme mutluluğuna erişenlerden biriyim. Zamanında kimse bize gel şöyle yap, böyle yap demedi. Siz çok şanslısınız. Böyle çalışmalar, destekler var bugün. Devlet, girişimcileri ciddi anlamda destekliyor bu desteklerden faydalanabilmek için bilinçli hareket etmek gerekiyor, Teknogirişim Eğitimi bu anlamda çok önemli. Öğrenciler, fikirlerini belli bir sistem dahilinde projelendirmeli. Devletin verdiği desteklerden Sakarya yararlansın istiyoruz.
Girişimcilik ekonominin pilidir, aküsüdür. Değişen trendlerde en büyük değeri hak edenler, girişimcilerdir. Göz ardı edemeyeceğimiz bu realiteye dayanarak minimum maliyet -maksimum fayda ilişkisini başta Ar-Ge çalışmaları olmak üzere iş geliştirme mekanizmaları ile beslememiz ve pazardaki rekabetçi ortamda fark yaratmamız gerekiyor. SATSO olarak tüm projelerin en iyi şekilde sunumunun yapılması konusunda AR-GE birimimizle gereken her türlü desteği veriyoruz.
Eğitim alarak projesi kabul gören proje sahiplerine 100 bin TL hibe verilecek ancak, rutin imalatlar proje kapsamına girmiyor, yeni bir üretim ya da inovatif bir fikrin proje kapsamında yer alması gerek. Enformasyon, makine, elekronik malzemeleri, biyogroteknoloji, kimya, tıp olmak üzere toplam 100 projeye 100 bin TL hibe verilecek.
Bu hibe destek programı ile ülkemizde nitelikli girişimciliğin özendirilmesi bu girişimciler tarafından uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve süreçleri geliştirebilen işletmelerin oluşturulması hedeflenmektedir. Ayrıca bu destek ile ülkemizde bilgi yoğun ve yenilikçi girişimcilik konusundaki farkındalığın artırılmasının yanında yüksek eğitimli, nitelikli gençlerin iş hayatına kazandırılması da sağlanmaktadır.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde sizi destekleyecek 2 kurul daha var. Kadın Girişimcilerimiz ve Genç Girişimcilerimizin çalışmalarını heyecanla desteklerken, ilimizdeki mevcut ve potansiyel girişimcilerin güçlenmesine yardımcı olmak adına çalışmaya devam ediyoruz. KOSGEB, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Ar-Ge Proje Destek Birimi, ABİGEM ve KGF ile ilimizdeki mevcut girişimcilerimize iş geliştirme destekleri verebiliyor.
Gençlerimizin bu fırsatı değerlendirmelerini isterken, programa emeği geçen herkese teşekkür ediyor, eğitime katılan tüm arkadaşlarımıza şimdiden başarılar diliyor, saygılar sunuyorum.''
Gençlere desteğini her zaman dile getiren Vali Mustafa Büyük ise yaptığı konuşmada etkinliği düzenleyen SATSO yönetimini kutlayarak şöyle dedi;
“Sakarya'ya genelde baktığımızda sürekli göç alan bir kent olduğu göze çarpıyor ve göç edenlerin %40'ı genç nüfus. 860 bin nüfusun 50.000'i üniversite eğitimi alıyor. Her yıl da 10. 000'in üzerinde genç hayata atılıyor. Memleketine dönen de var ama Sakarya'da kalanlar da var. Ekonomik seviyeyi denk tutmak için yatırımı teşvik eden potansiyeli sağlamak gerek. SATSO bu görevi takdir edilecek biçimde yerine getiriyor. SATSO teşvik çalışmalarıyla aslında kendi üyelerini yetiştiriyor ve güçleniyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın bu projesi çok güzel. Ancak belirtildiği gibi iyi fikirler olmalı. Ancak toplum olarak yapmamız gereken bir şey var. proje alışkanlığını geliştiremedik. Henüz bir işe nasıl başlamalı, başarılı olup olmayacağı düşüncelerini geliştiremedik.Ben halen Marmara kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürüyorum. İyi proje mutlaka kazanır, eğer projeniz iyi ise yerel kaynakları da harekete geçiririz. Bu toplantıya emeği geçenlere teşekkür ediyorum''
Daha sonra söz alan SATSO AR-GE Birimi Danışmanı SAÜ Öğretim Görevlisi Çetin Karakaya girişimcilik nedir, proje nasıl hazırlanır konusunda katılımcılara detay bilgiler verdi. Eğitimde lisans son sınıf, yüksek lisans, doktora öğrencileri veya lisans, yüksek lisans veya doktora programlarından son 5 yıl içerisinden mezun olmuş kişiler katılabilecek. Düzenlenen eğitim de, girişimci bireylerin yenilik ve teknoloji odaklı projelerini hayat geçirebilmeleri, işletmelerini kurabilmeleri, ihtiyaç duydukları tüm alımları karşılıksız hibe şeklinde sağlayabilecekleri destek programlarının kapsamı, başvuru şartları, başvuru süreci ve başvuru formlarının hazırlanması ile ilgili bilgiler verildi.
Sanayi ve Ticaret bakanlığı tarafından onaylanan projeler arasında Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ar-Ge Proje Destek Biriminin destekleriyle Önder Gezgin tarafından hazırlanan “Atıl Enerji'nin Geri Kazanımı” konulu Projenin iş planı ve ilerleme süreçleri hakkında detaylı bilgiler verildi.
Önder Gezgin konuşmasında projesinin gelişim aşamaları ve bu süreçlerde SATSO'nun desteklerini dile getirdi. Söz konusu projenin son aşamasına kadar SATSO Ar-Ge Proje Destek Birimi'nin büyük destekleri olduğunu ve bundan sonraki süreçte de desteklerinin devam edeceğini belirterek teşekkürlerini sundu. Türkiye' de onaylanan 100 girişimci projesinden birinin SATSO desteği ile Sakarya'dan çıkmış olmasından dolayı da mutluluğu ifade etti.
Haber Tarihi : 19/10/2010