SATSO Başkanı Akgün Altuğ; “SAMİB'le başladığımız kümeleşme yolculuğunun mobilya, inşaat gibi lokomotif sektörlerde de hayata geçmesini diliyoruz.''
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası üyeleriyle paylaşım içinde bulunma ve gelişmeleri aktarma amacıyla yayınladığı SAKARYA EKONOMİ DERGİSİ' nin 66'ncı sayısını yayınladı. Dergi www.satso.org.tr'den okunabiliyor
Dergi, ana konusu olarak Sakarya'nın ekonomik anlamda gelişimine yol açacak ‘'Kümelenme''yi belirledi. Kümelenmenin yaygınlaşması amacıyla tanıtımına yer veren SATSO, yeni kümelenmelere de destek olacak.
Dergide geniş yer alan konuyla ilgili olarak SATSO Başkanı Akgün Altuğ şunları söyledi;
“Bizler şehrimizin gerek kültürel birikimi gerek coğrafi ve stratejik konumu gerekse insan zenginliği açısından çok daha iyi yerlerde olması gerektiğine inanıyoruz.
İçerisinde barındırdığı farklı kültürlerin mozaiğini yansıtan çalışkan insanları, kara, hava, deniz ve demir yollarına ulaşım rahatlığı, bereketli topraklarıyla Sakarya uluslar arası bir üretim merkezi olmaya adaydır.
Şehrimizin bereketli toprakları modern tarım ve hayvancılık teknikleriyle daha da verimli hale gelerek bölge ekonomisi için katma değerini arttıracak potansiyele sahiptir.Tüm bunlar Sakarya için hep söylenegelen değerlerin birkaçı fakat bu değerleri pasif tutmak hem bugün hem yarın için büyük kayıplar demektir.
Yine şehir ekonomisinde önemli yer tutan ve gerek istihdam gerekse ihracat alanında katma değer oluşturan makine imalatçıları bilgi ve tecrübelerini paylaşarak kolektif kalkınma sağlayacak bir birlikteliğe imza attılar. SAMİB, makine, makine aksamları ve makine yedek parçası, takım tezgahları, marangoz, mobilya, ahşap ve orman ürünleri, mermer, seramik makineleri, gıda hayvancılık, ziraat, tıbbi, milli savunma, gemi ve otomotiv endüstrisinde, raylı ve askeri taşıtlarda, istifleme ve yükleme yapan ve her türlü makine ve makine aksamları üreticilerinin bir araya gelerek üyeleri ile üretim, işbirliği, güç birliği, ortaklık ve entelektüel sermaye kültürünü paylaşmayı hedefliyor. Ortak Ar-Ge departmanı ve ortak satın alma havuzu oluşturmak, ortak dış ticaret, ortak fuar katılımı ve düzenlenmesi, küçük, orta ve büyük işletmelere yakın, lojistik altyapısı, sosyal tesisleri olan, KOBİ ölçeklerine uygun işyerleri, iş siteleri kurmak SAMİB' in hedefleri arasında çoktan yerini aldı.
SAMİB'le başladığımız kümelenme yolculuğunun mobilya, inşaat gibi lokomotif sektörlerde de hayata geçmesini diliyoruz. Peki kümelenme konusunu bu kadar önemli kılan nedir? Kümelenme yöntemi uluslararası rekabetçiliği elde etmek için kullanılır. Rekabetçiliğin altında ise verimlilik ve inovasyon yatar. Yani, istisnalar hariç, ancak verimlilik ve inovasyonu temel alan bir düşünce ile hareket edersek rekabetçi olabiliriz. Kümelenme yaklaşımı verimlilik ve inovasyon ile birlikte işlem maliyetlerini (transaction cost) de düşürür. Çok genel bir tanım olarak, eğer bir ürün veya hizmeti ihraç edebiliyorsanız, o üründe rekabet edebiliyorsunuz, yani, rekabet avantajına sahipsiniz demektir ve ancak rekabet avantajını elde etmiş olan bir KOBİ ihracat yapabilir. Rekabet avantajı elde etmek için ise düşük fiyat ve yüksek kalite adı verilen iki temel koşul ön plana çıkmaktadır. İşte bu noktada kümelenme çalışmaları devreye girmektedir. Kümelenme içinde kurulmuş olan KOBİ'lerin üretkenliği artarak, gelecekte verimliliği yükselmekte ve yeni ürünlerin oluşmasını sağlamakta, aynı zamanda, inovasyonu yönlendirerek, sektörün kendisini genişleten ve güçlendiren yeni iş alanlarının ortaya çıkmasını teşvik ederek rekabet avantajı elde etmeye katkıda bulunmaktadır. Öte yandan, bu KOBİ'ler, girdilere sahip olmada; bilgiye, teknolojiye ve gerekli kurumlara erişmede; ilişkili şirketleri koordine etmede, gelişimi ölçmede ve teşvik etmede daha verimli çalışmaktadır.
İşte tüm bu nedenleri düşündüğümüzde, kümelenme yerel kalkınmanın atar damarıdır.''
SATSO Ekonomi 66'ncı sayısı www.satso.org.tr ‘dan indirilerek de okunabiliyor..
Haber Tarihi : 11/11/2010