18.Meslek Grubu Üyeleri de İstihdamda Kolaylıklardan Yararlanacak
Türkiye'deki en önemli sorunların başında gelen işsizlik ve firmaların yetişmiş eleman ihtiyaçlarına çözüm getirmeyi amaçlayan; Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi(UMEM) diğer bir adıyla Beceri'10 projesi için Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü(MEB-ETÖGM),Türkiye Odalar Borsalar Birliği ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi(TOBB-ETÜ) desteğiyle sürdürülüyor.
Proje ile işsizlere beceri kazandırılarak meslek edindirilmesi, firmaların nitelikli, yetişmiş işgücü ihtiyacının karşılanması ve Ülkemizdeki işsizliğin azaltılması amaçlanmıştır. Kısaca UMEM projesi bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliğidir.
Proje Kapsamında SATSO'nun Görevi
Proje kapsamında SATSO'nun görevi, stajyer talep formu (niyet belgesi) aracılığı ile üyelerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyaçlarının hangi mesleklerde olduğunun tespiti ve ihtiyaç duyulabilecek stajyer sayılarının saptanmasıdır. SATSO Meslek Grupları için, inşaat teknolojisi kurs programı adı altında; ahşap kalıpçılık-alçı panel tavan ve bölme duvarcılığı-alçı sıva ve kartonpiyercilik-beton ve çimento laboratuvarı-betonarme demircilik-bilgisayar destekli mimari proje çizimi-dış cephe kaplamacılığı-ısı ve ses yalıtımı-inşaat boyacılığı-pvc doğrama imalat ve montajcılığı-seramik karo kaplamacılığı-sıvacılık-taş ve tuğla duvarcılık ve tünel kalıpçılık kursları verilecek olup, alınan geri bildirimler neticesinde daha başka kurslar da en kısa zamanda başlatılacaktır.
Kurslar, teorik ve pratik eğitim şeklinde iki aşamadan oluşmaktadır. Teorik ve temel uygulama eğitimleri, daha önceden belirlenen ve modernize edilen meslek liselerinde gerçekleştirilecektir. Pratik eğitimler(staj) ise daha evvel talep etmiş olan işyerlerinde gerçekleştirilecektir. Eğitim ve staj süresinin en az 5 ay sürmesi ve staj süresinin de 3-6 ay arasında olması planlanmaktadır. Teorik ve pratik eğitimler süresince İŞKUR tarafından, kursiyerlere günlük 15,00-TL ödeme yapılması ve ek olarak kursiyerlerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalarının yapılarak, prim giderlerinin ödenmesi ile eğitim maliyetlerinin karşılanması sağlanacaktır. Eğitim ve staj süresi içerisinde işverenlerin sigorta primleri dahil bir gideri söz konusu olmayacaktır. Diğer bir ifade ile işverenlerimizin istediği becerilerle donatılmış, işyerine adaptasyonu sağlanmış, yetişmiş sertifikalı işçi istihdam etmenin kolaylığından işverenlerimiz faydalandırılacağı gibi iş öğretme maliyetinden de kurtarılmış olunacaktır. Şirketler başarılı kursiyerleri istihdam ettikleri takdirde 3,5 yıla kadar varan süreyle ilgili çalışanın sosyal güvenlik primlerinin işveren payı kamu kaynaklarından karşılanacaktır. İlerleyen dönemde belgelendirmenin ulusal yeterlilikler çerçevesinde yapılması durumunda istihdam edilen personelin sosyal güvenlik primlerinin işveren payı 2 yıl süreyle kamu kaynaklarından karşılanacaktır. Ayrıca, işverenler eğitime alınmasını uygun gördüğü kişileri de İŞKUR'a kayıt yaptırarak projede yer almasını sağlayabileceklerdir. Bunun yanında, kursu başarı ile bitiren kursiyerlere, Milli Eğitim ve İŞKUR onaylı “Kurs Bitirme Sertifikası” verilecektir. Söz konusu belge, mesleğin niteliğine göre sertifika sahibinin 4857 Sayılı İş Kanunun 85'inci maddesi gereğince ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilmesine olanak sağlayacaktır.
Projeden faydalanmak isteyenlerin daha fazla bilgilendirilmesi adına toplantı düzenlenecektir. Sakarya İş Kurumu yetkililerinin katılımlarıyla 17 Mart 2011 Perşembe Günü Saat:14.00'de, SATSO Ali COŞKUN Konferans Salonu'nda bir toplantı yapılacaktır
Haber Tarihi : 14/3/2011