SATSO Kadın Girişimciler Kurulu, Sakarya'da sektörlerinde gelişim sağlayan kadınlarımızın başarı hikayelerini dinlemek ve katılımcıların birikimlerini paylaşmak adına “ FARKINDALIK YARATAN KADIN BULUŞMASI” düzenlendi.
Bayanların yoğun ilgi gösterdiği panele Sakarya Vali Yardımcısı Recep Uzal, Ak Parti Sakarya Milletvekili Adayı Ayşenur İslam, MHP Sakarya Milletvekili Adayı Oya Arapoğlu, CHP'yi temsilen de Avukat Reyhan Şahin, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'un eşi Filiz Kösemusul, Başkan Yardımcısı Yıldız Bezek, 1. OSB Derneği Başkanı Ahmet Çıbuk, SATSO Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri, Türk kadınlar Birliği Üyeleri ve çok sayıda davetli iştirak etti.
Panele konuşmacı olarak; SAÜ Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nurgül Keser, SAÜ Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Rana Özen Kutanis, Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tevhide Yağan, Aytaç Akyudum Meyve Suyu Fabrikası Müdürü Filiz Söylemez, Berrin Öztürk ve Zeliha İrez hazır bulundu. Söz konusu panelin açılış konuşmasını Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı İffet Hacıeyüpoğlu yaptı.
Hacıeyüpoğlu yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi ;
“Sizleri Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum. ‘ Farkındalık yaratan kadın buluşması' na hoş geldiniz.
Kadın girişimciliğini önemsiyoruz. Çünkü girişimciliği ve beraberinde getirdiği sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı önemsiyoruz. Son zamanlarda Sakarya'da farklı platformlarda farklı kadın projelerinin başarıyla sürdüğüne tanık olduk. Güçlü sesler, sürdürülebilir projeler, Kaynaşma ve bütünleşmeler birbiri ardına sıralanırken bu güçlü harekete kurul olarak bizde bu panelle katkıda bulunalım istedik.
Aramızda, akademisyenler de var, girişimciler de var, Sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de var. Aynı konuşmacı konuklarımız gibi… Panelimizin sonunda güçlü bir sinerji oluşacağına ve ardından Sakarya'mızda uygulanabilir güçlü projeler doğacağına inanıyoruz.
Kadın Girişimciler kurulumuz Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası koordinatörlüğünde kurulmuş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı bir istişare kuruludur. Ülke genelinde de 79 ilde konuşlanmıştır. Kadın girişimciliğini nitelik ve nicelik olarak artıracak faaliyetlerde bulunur ve bulunduğu illerde oda ve borsalara kayıtlı kadın girişimcilerimizi temsil eder. Sakarya'mızda kurulumuz 13 kişiden oluşuyor. Ancak Ankara'dan gelen haberler, önümüzdeki günlerde ülke genelinde sayıları hızla artan kadın girişimcilerimizi, illerimizde daha fazla sayıda kurul üyesiyle temsil edeceğimiz bir yapılanmanın olacağı doğrultusunda. Birikimlerini, sürdürülebilir kalıcı değerler ortaya koyabilen projelerle değerlendirmek, bizlerle beraber olmak isteyen kadın girişimcilerimiz, girişte bulunan kayıt formunu doldurabilirler.
Sayın konuklar, kadın girişimciliğinin arkasına aldığı olumlu rüzgarla ileri adımlar attığı bu günlerde rol-model olabilmenin önemine dikkat çekmek istiyorum. Çevresindeki, ailesindeki başarmış hanımlarımızı örnek alan, o başardıysa ben de yapabilirim diyen pek çok hanımımız, genç kızımız var. Yeni kadın girişimciler bu rol-modellerin ön plana çıkarılması ile artacaktır.
Destek ve katkılarını esirgemeyen yönetim kurulu başkanımız Sayın Mahmut Kösemusul'a, Yönetim kurulumuza, başından beri bizlerle beraber olan başkan yardımcımız Sayın Yıldız Bezek'e, Meclis başkanımız Sayın Adnan Borazancıoğlu'na kurul olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ben de bu panelin düzenlenmesinde emeği geçen ve kendiişlerinin yanında kurulumuzun projelerinde eksilmeyen bir heves ve şevkle çalışan kurulumuza teşekkür etmek istiyorum. Üniversite sıralarındaki genç kızlarımıza sesleniyoruz! Mezun olduğumda nasıl iyi bir iş bulabilirimin yanında nasıl iyi bir iş kurabilirimi de düşününüz. Eğitim almış ve evlerinde oturan hanımlarımıza sesleniyoruz! Haydi istihdam yaratmaya, değer katmaya…Hatta emekli olmuş hanımlarımıza sesleniyoruz! Türkiye Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sayın Aynur Bektaş'ın hayatında da göreceğimiz gibi hiçbir şey için geç kalınmış değil… Aksine bilginizin, tecrübenizin değerlenebileceği günler bu günler…
Değerli dinleyenler, konuşmamın başında da ifade ettiğim gibi Sakarya da kadınlarımız farklı alanlarda çeşitli ve kalıcı projelerler üretiyorlar. Birbirimizden haberimiz olursa beslenebiliriz. Geleceği şekillendiren ortak kararlar alınabilir, projeler destekle güçlenebilir, hızlı adımlar atılabilir. Dileğimiz bu panel başlangıç olsun, bu gün bu salondan güçlü bir sinerji yayılsın… Kararlıyız ve inanıyoruz. Ülkemiz dünya, Sakaryamız ülke konjoktüründe hak ettiği yeri kısa zamanda alacaktır. Şimdi yılmadan ve yorulmadan çalışmanın, yeni değerler yaratmanın zamanıdır. Türk insanının tüm dünyada başarma ve ilerleme azmini ve müteşebbis ruhunu temsil eden girişimcilerimize kadın erkek demeden başarılar diliyor, beni sabırla dinlediğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Bu duygularla sevgi ve saygılarımı sunarım…
SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Yıldız Bezek ise şunları söyledi; “Fark Yaratan Kadınlar Buluşması'na hoş geldiniz. SATSO olarak kadın girişimcilerimize her zaman destek olmaya kararlıyız. Hatta bu konuda SATSO yönetiminin aldığı kararla üye giriş aidatında %50 indirim yapılıyor. Türkiye'de örnek bir uygulama. TOBB nezdinde yapılan toplantılarda da takdir gören çalışmalar var. Nasıl iş bulurum'dan ziyade, nasıl iş kurarım zihniyetiyle yetişen kadınların Türkiye'sinin çok daha güzel olacağı açık. Sakarya'da bu konuda gündem yaratacağına inandığım toplantımızda çok değerli yöneticilerimiz var. Merakla anlatımlarını dinleyeceğim.
Bu arada girişimcilik ve inovasyon alanında değerli paylaşımları bulunan Prof. Dr Arman Kırım'ın vefatından duyduğum üzüntüyü sizlerle paylaşmak istiyorum.
Panelde ilk söz alan SAÜ Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof Dr. Nurgül Keser araştırma merkezin misyonu ve vizyonu anlattı. Keser;” İnsan haklarının ayrılmaz bir parçası olan kadın hakları konusuyla ilgili olarak Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları çerçevesinde ve tüm paydaşlarla işbirliği içerisinde kadına yönelik her tür ayrımcılığın önlenmesi; sağlık, hukuk, siyaset, eğitim ve toplum alanında sahip olmaları gereken bütün hakları, letafet ilkeleri çerçevesinde elde edip konumlarını yükseltebilmesi amacına yönelik kaliteli düşünce, politika ve strateji üretmektir. Vizyonumuz ise; Kadının toplumsal statüsünün iyileştirilmesinin temelinde yer alan eğitim düzeylerinin yükseltilmesine yönelik strateji oluşturmak, sağlıklı ve güçlü kadınların sağlıklı nesiller yetiştirebileceği inancıyla kadın sağlığının korunması ve iyileştirilmesine yönelik eğitim ve araştırma hizmetlerinde bulunmaktır.”
Panelde konuşan diğer konuşmacılar iş yaşamındaki başarı öykülerini, karşılaştıkları zorlukları ve yeni başlayacak olan girişimcilere önerilerini dile getirdiler. Yöneltilen sorular detaylarıyla cevaplandırıldı. Sivil Toplum Kuruluşu ve siyasi partilerde kadın kollarının ayrımcılığa yol açtığı için eleştirildi.
Toplantının ardından panelistlere günün anlam ve önemine ithafen plaket takdim edildi.
Haber Tarihi : 28/4/2011