Odamızdan “K” yetki belgesi almış olan gerçek kişi (şahıs) ve tüzel kişilerin (şirket) Ulaştırma Bakanlığının yapmış olduğu ek süre uzatımından dolayı yetki belgesi ve taşıt kartlarının geçerlilik sürelerinin yenilenmesine ilişkin işlemler halen devam etmektedir. Yetki belgelerinin düzenlenme tarihlerine göre aşağıdaki belirtilen şekilde Ek Süre uzatım işlemleri yapılmaktadır.
Odamızdan ilk muafiyet kapsamında ( 27.02.2006 tarihinden önce başvuran veya yetki belgesi ücretini yatıranların, eksik evraklarını 15.04.2007 tarihine kadar tamamlayan başvuru sahiplerinin ilgili başvuruları 30.06.2007 tarihine kadar “K” yetki belgesi düzenlenmesi için yazılı başvuru tarihleri esas alınarak Odamız tarafından düzenlenmiştir.)
“K” Yetki belgesi üzerinde yazan “veriliş tarihi” 30.06.2006 tarihinden sonra düzenlenmiş olan “K” türü yetki belgelerinde ek süre uzatımı yapılmamıştır.
25/2/2004 tarihinde ilk defa yetki belgesi kapsamına alınan ve yetki belgesi alma süresi Bakanlıkça uzatılan faaliyetler için;
• 25/2/2004 – 28/2/2005 tarihleri arasında yetki belgesi alanların yetki belgelerinin geçerlilik süresine 2 yıl 6 ay,
• 1/3/2005 – 25/2/2006 tarihleri arasında yetki belgesi alanların yetki belgelerinin geçerlilik süresine 1 yıl 6 ay,
• 26/2/2006 – 30/6/2006 tarihleri arasında yetki belgesi alanların yetki belgelerinin geçerlilik süresine 1 yıl, ilave edilir.
30.06.2006 tarihinden sonra düzenlenmiş olan “K” türü yetki belgelerinde herhangi bir ek süre uzatımı olmamıştır. Bu tarihten sonra “K” türü yetki belgesi alanlar ve Ulaştırma Bakanlığının yapmış olduğu ek süre uzatımından faydalanarak yetki belgesi geçerlilik süreleri değişen firmalar 5 (beş) yıllık süre uzatım işlemleri için aşağıda Karayolu Taşıma Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde “K” yetki belgelerini yeniletmek üzere Odamıza başvurmaları gerekmektedir.
Yetki belgelerinin yenilenmesi süreci (Karayolu Taşıma Yönetmeliği Maddesi)
MADDE 18-
• (1) Yetki belgesi sahipleri, yetki belgelerinin yenilenmesi için; yetki belgesinin geçerlilik süresinin bitim tarihinin 60 gün öncesinden itibaren T.C. Ulaştırma Bakanlığı veya Odamıza yazılı olarak müracaat edebilirler. Yetki belgesi, yenileme ücretinin ödendiği tarih esas alınarak yenilenir. Yenileme ücretinin, yetki belgesinin bitim tarihinden önce ve ödeme tarihindeki geçerli yenileme ücreti olarak ödenmesi şarttır.
• (2) Yetki belgesi sahipleri tarafından yetki belgelerinin yenilenmesi için yetki belgesinin geçerlilik süresinin sona erdiği tarihten itibaren 30 gün içinde müracaat edilmesi halinde ise; yetki belgesi ücreti ödeme tarihindeki geçerli tam ücretin Yüzde 50'si olarak alınır ve bu ücretin ödendiği tarih esas alınarak yetki belgesi yenilenir. Yenileme ücretinin söz konusu 30 günlük süre içinde ödenmesi şarttır.
• (3) Yetki belgesi sahipleri tarafından yetki belgesinin geçerlilik süresinin sona erdiği tarihten itibaren, 30 gün içinde müracaat edilmemesi veya müracaat edildiği halde yetki belgesi yenilemenin şartlarının yerine getirilmemesi halinde yetki belgesi yenileme hakkı kaybedilir. Durum en geç 10 iş günü içinde ilgili kurumlara bir yazı ile bildirilir. Ayrıca bu yazının bir örneği de bilgi ve gereği için yetki belgesi sahibine gönderilir.
• (4) Bu maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan 30 günlük süre, sadece yetki belgesi yenileme hakkı olup; bu süre bu durumdaki kişilere faaliyette bulunma hakkı vermez.
Yetki Belgelerinin Değiştirilmesi (Karayolu Taşıma Yönetmeliği Maddesi)
MADDE 19- (1) Yetki belgesi sahipleri, sahip oldukları yetki belgesini bir başka yetki belgesiyle değiştirebilirler. Buna göre:
•
• a) Yetki belgesi sahiplerinin, sahip oldukları yetki belgesini, ücreti daha fazla olan bir yetki belgesi ile değiştirmek istemeleri halinde; talep edilen yetki belgesi için bu Yönetmelikte öngörülen şartları sağlamaları ve her iki yetki belgesinin değişiklik tarihindeki geçerli tam ücretleri arasındaki ücret farkını ödemeleri kaydıyla yetki belgeleri değiştirilir.
• b) Yetki belgesi sahiplerinin, sahip oldukları yetki belgesini, ücreti daha az olan bir yetki belgesi ile değiştirmek istemeleri halinde; talep edilen yetki belgesi için bu Yönetmelikte öngörülen şartları sağlamaları kaydıyla her iki yetki belgesi arasındaki ücret farkının iadesi yapılmaksızın yetki belgeleri değiştirilir.
• c) (a) ve (b) bentlerine göre yapılan belge değişikliklerinde yeni verilen yetki belgelerinin geçerlilik süresinin bitiş tarihi önceki yetki belgesinin bitiş tarihi olarak düzenlenir ve varsa önceki taşıt belgesine kayıtlı taşıtları için düzenlenen taşıt kartlarından ücret alınmaz.
(2) (Değişik: RG 31/12/2010-27802) Birinci fıkra kapsamında yetki belgesi değişikliğinin yapılabilmesi için değiştirilmek istenilen yetki belgesi üzerinde bulunan kalıcı hale gelmemiş tüm uyarmaların kaldırılması şarttır.
NOT: YETKİ BELGELERİNİN; BİTİM TARİHİNİN 60 GÜN ÖNCESİNDEN İTİBAREN YENİLENMESİNDE YETKİ BELGESİNİN TÜRÜNE GÖRE (K1-K1*-K2-K2*-K3) YETKİ BELGESİ ÜCRETİNİN %15' İ TAHSİL EDİLİR.
“K” Yetki Belgelerinin Yenilenmesi Esnasında Aşağıdaki Evraklar İstenecektir.
K1 Yetki Belgesi Yenilenmesi:
1- Tüzel Kişiler (Şirketler) : İlk Muafiyet Kapsamında K1 Yetki Belgesi almış olan şirketler yenileme (beş yıllık süre uzatım) işlemine gelirken Karayolu Taşıma Yönetmeliği hükümlerine uygun hale gelmek zorundalar. Yani, yetki belgesi yenileme işlemi öncesinde asgari yük taşıma kapasitelerini 75 Tona çıkarmaları gerekmektedir. 75 ton sağlanacak olan araçlarda (kamyonet, kamyon, çekici) 20 yaş sınırı uygulanmaktadır. K1 Yetki belgesi alıp Karayolu Taşıma Yönetmeliği hükümlerini yerine getiremeyen veya nakliye faaliyetini bırakan şirketler K1 yetki belgelerinin kendi beyanları doğrultusunda başka bir yetki belgesi ile değiştirilmesini talep edebilirler. (Örneğin: K1 Yetki Belgesini K2 yetki belgesine döşümü yapabilirler. K2 yetki belgelerinde bir birim araç şartı olup, asgari yük taşıma kapasite ve mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmamaktadır. K2 Yetki belgesi ile firmalar yalnız kendi esas iştigal konuları ile ilgili kendi yüklerini taşırlar. Nakliye faaliyetinde bulunamazlar.)
Ayrıca K1 yetki belgesi olan şirketlerde ODY ( Orta Düzey Mesleki Yeterlilik Belgesi) Belgesine sahip; şirket ortağı veya iş yerinde sigortalı olarak çalışan en az bir personel adına alınmış ODY Belgesi olmak zorundadır.
• Dilekçe (Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına yetki belgesi yenilenmesi ile ilgili)
• En son temsil ilzama yetkili kişi adına düzenlenmiş imza sirküleri aslı ya da noter onaylı örneği. (ıslak mühürlü asıl)
• En son sermaye, temsil ilzam, ve ortakları gösterir ticaret sicil gazetesi aslı ya da onaylı örneği. (Sermaye en az 10.000. TL. olacak)
• Yeni tarihli adres bilgileri güncellenmiş Ticaret Odası Faaliyet Belgesi Aslı.
• Firma ortak ve yöneticilerine ait Nüfus Cüzdan Fotokopisi ve Yeni tarihli Sabıka Kaydı Aslı.(A.Ş. ve Kooperatiflerde sadece yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile varsa dışarıdan atanmış yöneticilerin yeni tarihli adli sicil belgeleri ile T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdan fotokopisi)
• Yetki Belgesinde kayıt olan tüm araçların Muayeneli 4 yüzü bir sayfada ruhsat fotokopileri.
• Yetki belgesi – Taşıt kartları- Taşıt belgesinin aslı.
• Vergi sistemine kayıtlı olduğunu gösteren vergi dairesi faaliyet belgesi imzalı aslı
• Asgari kapasite şartını sağlayan araçlarınızın en fazla 20 yaşında, kapasitenizin ise en az 75 ton olması gerekmektedir.
2- Gerçek kişiler (Şahıslar) : İlk Muafiyet kapsamında K1 yetki belgesi almış olan şahıs firmaları yenileme (beş yıllık süre uzatım) işlemine gelirken yetki belgelerinde kayıtlı en az bir birim (kamyonet, kamyon, çekici-yarı römork) aracın yetki belgelerinde kayıtlı olması zorunludur.
• Dilekçe (Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Odası Başkanlığına yetki belgesi yenilenmesi ile ilgili)
• Şahsın yetki belgesinde kayıtlı olan adresinde bir değişiklik var ise bu değişikliğin hangi tarihte yapıldığını gösterir Nüfus Müdürlüğünden yazı ve/veya Muhtardan Adres değişikliği ile ilgili nakil ilmuhaberi ve/veya mevcut adres aynı olup, Belediyenin yapmış olduğu numarataj çalışmasından dolayı mahalle, sokak ismi veya numara değişikliği oldu ise bu değişikliğin ne zaman yapıldığına dair ilgili belediyenin numarataj servisinden yazı, şahsın ticaret siciline kaydı var ise ve yetki belgesinde İşyeri adresi olarak kullandığı adresten başka bir adrese taşındı ise değişiklik ile ilgili Ticaret Sicil Gazetesi Fotokopisi.
• Gerçek kişinin (şahısın) Nüfus Cüzdan Fotokopisi ve Yeni Tarihli Sabıka Kaydı Aslı.
• Yeni tarihli Ticaret ve Sanayi Odası veya Esnaf Odası faaliyet belgesi aslı.
• Değişiklik var ise ilgili Ticaret Sicil Gazetesi aslı yada onaylı örneği.
• Noter Onaylı İmza Beyannamesi Aslı.
• Yetki belgesi – Taşıt kartları- Taşıt belgesinin aslı.
• Vergi sistemine kayıtlı olduğunu gösteren vergi dairesi faaliyet belgesi imzalı aslı
• Yetki Belgesinde kayıt olan tüm araçların Muayeneli, 4 yüzü bir sayfada Ruhsat fotokopisi.
K2 Yetki Belgesi Yenilenmesi:
1- Tüzel Kişiler (Şirketler) : İlk muafiyet dönemi veya sonrasında K2 yetki belgesi almış olan tüzel kişilerin (şirket) yetki belgelerinin geçerlilik durumlarını devam ettirmeleri için yetki belgelerinde kayıtlı bir birim araç (kamyonet, kamyon, çekici-yarı römork) bulundurmak zorundadırlar. K2 yetki belgesine sahip olanların kullandıkları araçları kamyonetse ve kamyon sınıfında bir araca ihtiyaç duyulmayacaksa almış oldukları K2 yetki belgelerini kendi beyanları doğrultusunda kamyonet sınıfı araçlara verilen K2* (yıldızlı belge) yetki belgesi ile değişimini isteyip, yıldızlı belge ücretinin yüzde onbeşini (%15) yatırarak süre uzatımı yapabilirler. Daha sonra yetki belgelerine kamyon eklemek istemeleri halinde iki belge arasındaki belge ücret farkını yatırmak zorunda kalırlar.
• Dilekçe (Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına yetki belgesi yenilenmesi ile ilgili)
• En son temsil ilzama yetkili kişi adına düzenlenmiş imza sirküleri aslı ya da noter onaylı örneği. (ıslak mühürlü asıl)
• Firma ortak ve yöneticileri değişmiş ise değişen ortak ve yöneticilere ait T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdan fotokopisi.
• Yetki Belgesinde kayıt olan tüm araçların Muayeneli, 4 yüzü bir sayfada Ruhsat Fotokopisi.
• En son sermaye, temsil ilzam, ve ortakları gösterir ticaret sicil gazetesi aslı ya da onaylı örneği.
• Yetki belgesi – Taşıt kartları- Taşıt belgesinin aslı.
• Vergi sistemine kayıtlı olduğunu gösteren vergi dairesi faaliyet belgesi imzalı aslı
• Yeni tarihli Ticaret ve Sanayi Odası veya Esnaf Odası faaliyet belgesi aslı.
2- Gerçek Kişiler (Şahıslar) : İlk muafiyet dönemi veya sonrasında K2 yetki belgesi almış olan tüzel kişilerin (şirket) yetki belgelerinin geçerlilik durumlarını devam ettirmeleri için yetki belgelerinde kayıtlı bir birim araç (kamyonet, kamyon, çekici-yarı römork) bulundurmak zorundadırlar. K2 yetki belgesine sahip olanların kullandıkları araçları kamyonetse ve kamyon sınıfında bir araca ihtiyaç duyulmayacaksa almış oldukları K2 yetki belgelerini kendi beyanları doğrultusunda kamyonet sınıfı araçlara verilen K2* (yıldızlı belge) yetki belgesine dönüşüm isteyip, yıldızlı belge ücretinin yüzde onbeşini (%15) yatırarak süre uzatımı yapabilirler. Daha sonra yetki belgelerine kamyon eklemek istemeleri halinde iki belge arasındaki belge ücret farkını yatırmak zorunda kalırlar.
• Dilekçe (Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına yetki belgesi yenilenmesi ile ilgili)
• Şahsın yetki belgesinde kayıtlı olan adresinde bir değişiklik var ise bu değişikliğin hangi tarihte yapıldığını gösterir Nüfus Müdürlüğünden yazı ve/veya Muhtardan Adres değişikliği ile ilgili nakil ilmuhaberi ve/veya mevcut adres aynı olup, Belediyenin yapmış olduğu numarataj çalışmasından dolayı mahalle, sokak ismi veya numara değişikliği oldu ise bu değişikliğin ne zaman yapıldığına dair ilgili belediyenin numarataj servisinden yazı, şahsın ticaret siciline kaydı var ise ve yetki belgesinde İşyeri adresi olarak kullandığı adresten başka bir adrese taşındı ise değişiklik ile ilgili Ticaret Sicil Gazetesi Fotokopisi.
• Yetki Belgesinde kayıt olan tüm araçların Muayeneli, 4 yüzü bir sayfada Ruhsat Fotokopisi.
• Noter Onaylı İmza Beyannamesi Aslı.
• En son sermaye, temsil ilzam, ve ortakları gösterir ticaret sicil gazetesi aslı ya da onaylı örneği.
• Yetki belgesi – Taşıt kartları- Taşıt belgesinin aslı.
• Vergi sistemine kayıtlı olduğunu gösteren vergi dairesi faaliyet belgesi imzalı aslı
• Yeni tarihli Ticaret ve Sanayi Odası veya Esnaf Odası faaliyet belgesi aslı.
K3 Yetki Belgesi Yenilenmesi :
1- Tüzel Kişiler (Şirketler) : İlk Muafiyet Kapsamında K3 Yetki Belgesi almış olan şirketler yenileme (beş yıllık süre uzatım) işlemine gelirken Karayolu Taşıma Yönetmeliği hükümlerine uygun hale gelmek zorundalar. Yani, yetki belgesi yenileme işlemi öncesinde asgari yük taşıma kapasitelerini 30 Tona çıkarmaları gerekmektedir. 30 ton sağlanacak olan araçlarda (kamyonet, kamyon, çekici) 20 yaş sınırı uygulanmaktadır.
Ayrıca K3 yetki belgesi olan şirketlerde ODY ( Orta Düzey Mesleki Yeterlilik Belgesi) Belgesine sahip; şirket ortağı veya iş yerinde sigortalı olarak çalışan en az bir personel adına alınmış ODY Belgesi olmak zorundadır.
• Dilekçe (Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına yetki belgesi yenilenmesi ile ilgili)
• En son temsil ilzama yetkili kişi adına düzenlenmiş imza sirküleri aslı ya da noter onaylı örneği. (ıslak mühürlü asıl)
• En son sermaye, temsil ilzam ve ortakları gösterir ticaret sicil gazetesi aslı ya da onaylı örneği. (Sermaye en az 10.000.TL. olacak)
• Yeni tarihli adres bilgileri güncellenmiş Ticaret Odası Faaliyet Belgesi.
• Firma ortak ve yöneticilerine ait yeni tarihli adli sicil belgesi aslı ile T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdan fotokopisi. (A.Ş. ve Kooperatiflerde sadece yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile varsa dışarından atanmış yöneticilerin yeni tarihli adli sicil belgeleri ile T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdan fotokopisi)
• Yetki Belgesinde kayıt olan tüm araçların Muayeneli, 4 yüzü bir sayfada Ruhsat Fotokopisi.
• Yetki belgesi – Taşıt kartları- Taşıt belgesinin aslı.
• Vergi sistemine kayıtlı olduğunu gösteren vergi dairesi faaliyet belgesi imzalı aslı
2- Gerçek kişiler (Şahıslar) : İlk Muafiyet kapsamında K3 yetki belgesi almış olan şahıs firmaları yenileme (beş yıllık süre uzatım) işlemine gelirken yetki belgelerinde kayıtlı en az bir birim (kamyonet, kamyon, çekici-yarı römork) aracın yetki belgelerinde kayıtlı olması zorunludur.
Ayrıca muafiyet sonrası yeni şartlara göre K3 yetki belgesi almış olan gerçek kişilerin kendi adlarına alınmış ODY ( Orta Düzey Mesleki Yeterlilik Belgesi) sahip olmaları; veya iş yerinde sigortalı olarak çalışan en az bir personel adına alınmış ODY Belgesi olmak zorundadır.
• Dilekçe (Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına yetki belgesi yenilenmesi ile ilgili)
• Şahsın yetki belgesinde kayıtlı olan adresinde bir değişiklik var ise bu değişikliğin hangi tarihte yapıldığını gösterir Nüfus Müdürlüğünden yazı ve/veya Muhtardan Adres değişikliği ile ilgili nakil ilmuhaberi ve/veya mevcut adres aynı olup, Belediyenin yapmış olduğu numarataj çalışmasından dolayı mahalle, sokak ismi veya numara değişikliği oldu ise bu değişikliğin ne zaman yapıldığına dair ilgili belediyenin numarataj servisinden yazı, şahsın ticaret siciline kaydı var ise ve yetki belgesinde İşyeri adresi olarak kullandığı adresten başka bir adrese taşındı ise değişiklik ile ilgili Ticaret Sicil Gazetesi Fotokopisi.
• Gerçek kişinin (şahısın) Nüfus Cüzdan Fotokopisi ve yeni tarihli Sabıka Kaydı Aslı.
• Yeni tarihli Ticaret Odası veya Esnaf Odası faaliyet belgesi aslı.
• Değişiklik var ise ilgili Ticaret Sicil Gazetesi aslı yada onaylı örneği.
• Noter Onaylı İmza Beyannamesi Aslı.
• Yetki Belgesinde kayıt olan tüm araçların Muayeneli, 4 yüzü bir sayfada Ruhsat Fotokopisi.
• Yetki belgesi – Taşıt kartları- Taşıt belgesinin aslı.
• Vergi sistemine kayıtlı olduğunu gösteren vergi dairesi faaliyet belgesi imzalı aslı
Değişiklikler Kanunu için tıklayınız...
Haber Tarihi : 14/6/2011