SATSO Genel Sekreterliği
Ek - 1
MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ
YILIN VERİMLİ İŞ KADINI VE İŞ ADAMI ÖDÜLLERİ SEÇME KRİTERLERİ
Merkezimiz tarafından her yıl yılın iş kadını ve iş adamı ödüllerinin verilmesinde aşağıdaki kriterler göz önüne alınır:
1. MARKA YARATMAK
Ürün kalitesinin uluslararası standartlara uygun olarak geliştirilmesi, ürün tasarımında benzerlerinden farklı boyutların ön plana çıkartılması, hedef fuardaki pazarlara katılarak ve uygun pazarlama tekniklerini kullanarak markasını konumlandırması.
2. KURUMSAL DÖNÜŞÜM
Kaynaklarının etkili kullanımını sağlaması, müşteri ihtiyaç ve beklentilerine uygun tedbirleri alması, çalışan memnuniyetini karşılaması, rekabet gücünü artırarak verimliliğe ve kaliteye dayalı bir yönetim anlayışı oluşturması.
3. ULUSLARARASI PAZARLARDAKİ KONUM
Yurtdışında yeni pazarlar bularak ihracat kapasitesi oluşturması ve uluslararası markalar ile rekabet edebilecek bir konuma ulaşması.
4. YENİLİKÇİLİK
İşletmenin yeni teknolojileri yakından takip etmesi, yurtdışından elde ettiği bilgi (know-how) ve üretim yöntemlerini başarıyla uyarlaması ve Ar-Ge faaliyetlerine önem vererek üretim süreçleri ile ürün ve hizmetlerini sürekli geliştirmesi ve iyileştirmesi.
5. YATIRIM VE İSTİHDAMDA GELİŞİM
Yurtiçi ve yurtdışı yatırımlarda bulunarak yeni istihdam alanları açması veya mevcut istihdam kapasitesini artırması.
6. SOSYAL SORUMLULUK ANLAYIŞI
Uluslararası veya ulusal çapta sosyal içerikli yardım ve destek kampanyalarının yürütülmesine katkıda bulunması.
7. ÇEVRE BİLİNCİ
Çevreye zarar verebilecek atıkların geri dönüşüm uygulamalarına önem vermesi, yapılan her türlü faaliyette çevreye karşı duyarlı olması.
Ek - 2
MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ
YILIN VERİMLİ İŞÇİSİ-VERİMLİ İŞÇİ YÖNETİCİSİ ÖDÜLLERİNİN BELİRLENMESİNDEKİ KRİTERLER
Yurt çapında tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki işçi ve işveren sendikalarına gönderilen anket formlarında, ilgili sendikalardan aday gösterilecek işçiler için aşağıdaki sorular sorulur:
1. Geliştirilen buluş, yöntem ya da teknolojinin özelliği nedir?
2. Geliştirilen bu buluş, yöntem ya da teknoloji yıl içinde uygulamaya konuldu mu?
3. Bu buluş üretimde verim ve kalite yönünden nasıl bir gelişme sağladı?
4. Maliyet yönünden nasıl bir gelişme sağladı?
5. İşçi sağlığı ve güvenliği yönünden bir tehlike yaratıyor mu, yaratıyorsa ne gibi bir tehlike yaratıyor, bu tehlikeye karşı bir önlemi de birlikte getiriyor mu?
6. Çevre kirliliği yaratıcı bir etkisi var mı, bunu giderici önlemleri de birlikte getiriyor mu?
7. İşletmede, özellikle verimliliği artırmaya yönelik buluşları, yöntem ya da teknolojiyi geliştirme çalışmalarını özendirici uygulamalar var mı?
Aday işçiye bu tür bir özendirme uygulandı mı?