SATSO Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu başkanlığında yapıldı. Ağustos ayı meclis toplantısının konukları Sakarya Milletvekilleri Hasan Ali Çelik, Ayhan Sefer Üstün ve Prof. Dr. Münir Kutluata idi.
Söz konusu meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Başkan Borazancıoğlu; “Biz seradan fezaya birlik ve beraberlik istiyoruz” diyerek siyasetin bir sorun çözme sanatı olduğunu ve SATSO meclis üyelerinin sektörel ve mesleki sorunlarını dile getirmek istediklerini ve bu anlamda milletvekillerinin sorunlara çözüm noktasında yardımcı olacaklarını ümit ettiklerini dile getirdi.
Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1067 nolu meclis oturumuna ait tutanağın görüşülmesi ve tasvibi ile Temmuz ayı kati mizan ve ekleri ile Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanlığının bütçe izleme raporunun müzakeresi ve tasdiki oy birliği ile kabul edildi.
Hesapları inceleme Komisyonu Başkanı Necmi İbil'in bütçe izleme raporunu sunumunun ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul yönetim kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili meclis üyelerine bilgi verdi.
Kösemusul konuşmasında;
Değerli Sakarya Milletvekillerimizi Ağustos meclis toplantımıza davet ederek, uzun süredir üyelerimizin arzusu olan istişare programını gerçekleştirmek istedik. SATSO olarak Sakarya'ya hizmeti ön planda tutmaktayız. Sakarya için ortaya atılan bir konuyu veya projeyi herkesin bir tarafından çekiştirerek sonuç almaya çalışması yerine, birlikte istişare ederek uzlaşarak ortak hareket etmekle sonuç alırız. Birçok il bu birlikte hareket etmenin verimli dönemlerini yaşıyor. Sakarya için de aynı verimlilikte çalışmalar gerçekleştirmek istiyoruz. Sakarya'da 3 partiden milletvekilimiz var, Sakarya'ya yapacakları her hizmetin sekretaryası olmaya hazırız. Şahsi menfaati geride bırakmış bir anlayışla hizmet aşkımız var. Bu nedenle Sakarya için projelerimizi sık sık milletvekillerimizle paylaşıyoruz. SATSO büyük bir camia buradan isteyecekleri varsa buyrun kürsümüz sizin, daha sonra meclis üyelerimiz de sizlere iletmek istedikleri konuları kürsüden paylaşacaklar. Sayın Hasan Ali Çelik. Av. Ayhan Sefer Üstün, Sayın Münir Kutluata'ya tekrar hoşgeldiniz diyorum.
SEHİT AİLELERİMİZE BAŞSAĞLIĞI, ALLAH'TAN SABIR
İçinde bulunduğumuz Ağustos ayında aynı zamanda mübarek Ramazan şerifleri yaşıyoruz. İsterdik ki tüm memleket olarak, huzur içinde ibadetlerimizi yerine getirelim ancak, yüreklerimiz doğudan gelen haberlerle yanıyor. Hain terör saldırısıyla can veren evlatlarımızın acısını yüreğimizde hissediyoruz. Tüm Türkiye gibi biz de şehitlerimize ağlıyoruz. Çatışmada hayatını kaybeden şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralı askerlerimize de acil şifalar diliyorum. Ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı yapılan bu terör saldırıları asla amacına ulaşamayacaktır.
SATSO camiası olarak halkın huzur ve güvenini bozmayı, kalkınma ve gelişmeyi engellemeyi amaçlayan bu hain girişim ve saldırıları nefretle kınıyoruz.
DEPREMİN 12NCİ YILDÖNÜMÜ
Ağustos ayı aynı zamanda 17 Ağustos deprem felaketinin 12nci yıldönümü. .Sakarya birinci derecede deprem bölgesinde bulunuyor, mevcut yapıların yarısı 17 Ağustos depremiyle yorulmuş ve yıkılmaya hazır binalardan oluşuyor. Kamu binaları başta olmak üzere deprem görmüş binalardaki olası bir depreme hazırlık adına yapılan çalışmaların tamamlanması şehrin en önemli ve çözüme kavuşturulması gereken sorunudur.
Bu nedenle tabii felaketlere karşı devlet ve millet olarak almamız gereken tedbirleri sürekli gündemimizde tutmamız gerekiyor. Bizler mümkün olan bütün tedbirleri aldıktan sonra büyük felaketlerden en az zarar ve hasarla çıkabiliriz.
Böyle bir felaketin bir daha yaşanmaması temennisiyle, 17 Ağustos deprem felaketinde hayatını kaybeden insanlarımız için bir kez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına ve aziz milletimize baş sağlığı diliyorum.
SOMALİ'YE YARDIM
Ülkemizde yaşananlar yanında, mübarek ayda hassasiyetimizi göstermemiz gereken bir ülke daha var. Somali. Aslında Afrika'nın büyük bir bölgesinde hüküm süren açlıkla
Mücadele için herkesin yapabilecekleri var. SATSO olarak bizler önce Kızılay aracılığıyla, daha sonra TOBB'un açtığı kampanyaya destek olduk, oluyoruz. TOBB'un açtırdığı Türkiye İş Bankası ;“TOBB- Afrika Açlık Felaketi Yardım Hesabı” adı altında 4375-333 numaralı TL hesaba yatırdığınız miktarlar insanlık ayıbını bir nebze örtecektir
Sakaryalıların ve üyelerimizin bu bereketi sağlayacak yardımlarını esirgemeyeceği inancıyla üyelerimize de buradan çağrı yapıyorum.
TOBB İSTİŞARE TOPLANTISI
Marmara Bölgesi Oda ve Borsa başkanlarının katıldığı istişare toplantısı, TOBB Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu'nun başkanlığında TOBB Birlik Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Bölge sorunlarının tartışıldığı toplantıda ülke ve dünya ölçeğindeki ekonomik gelişmeler de müzakere edildi. Hisarcıklıoğlu, iş dünyasından, özellikle ABİGEM'ler vasıtasıyla bu kaynaklara nasıl ve hangi yolla ulaşılabileceği konusunda danışmanlık hizmeti almalarını istedi. UMEM Beceri'10 İstihdam Projesi konusuna da dikkat çeken TOBB Başkanı, işverenlerin üzerindeki yükü yüzde 20 oranında düşüren, işsizlere de meslek ve iş kazandıran bundan daha güzel bir projenin olamayacağını dile getirdi. Eylül ayında gerçekleştirilmesi planlanan SATSO Ödül Töreni'ne TOBB Başkanı M.RifatHisarcıklıoğlu'nu davet ettik, kendisiyle ayrıca detaylı olarak gündemdeki konular üzerinde istişarelerde bulunduk.
ANKARA'DA SAKARYA GÜNLERİ
Ankara'da 15-18 Eylül 2011 tarihleri arasında Ankara Atatürk Kültür Merkezi Fuar Alanı'nda yapılacak Sakarya Günleri, üyelerimize işletme veya ürün tanıtma imkanı sunmaktadır.
Sakarya Valisi Mustafa Büyük'ün önderliğinde ‘'İlimizin tarihi, kültürel, turistik, ekonomik, tarımsal ve her türlü ürününün Ankara platformunda sergilenerek Başkentte bir “Sakarya” bilinci oluşturmak amacıyla 15-18 Eylül 2011 tarihleri arasında Ankara Atatürk Kültür Merkezi Fuar Alanında “Ankara'da Sakarya Günleri” etkinlikleri gerçekleştirilecektir.
İlimizin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla söz konusu etkinliğe üyelerimizce katılım sağlanması yararlı olacaktır. İl Kültür Müdürlüğü konuyla ilgili başvuruları almaktadır.
SATSO İFTARINA KATILIMA TEŞEKKÜR
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geleneksel olarak düzenlenen iftar programı bu yıl üçüncü defa oldukça yoğun bir katılımla gerçekleşti.
Yaklaşık üç bin kişinin katıldığı ve son yılların en kalabalık iftar yemeği olan “SATSO Geleneksel İftar Programı”na çevre illerin oda ve borsa başkanları ile MARKA Yönetim Kurulu üyelerinden de iştirak edenler oldu.
Manevi iklimin yoğun hissedildiği akşamda birlik ve beraberliğin önemini bir daha hissettik. Bu birliği korumak için SATSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri olarak üzerimize düşeni her zaman yerine getireceğiz. Katılan bürokratlarımıza ve tüm üyelerimize bir daha teşekkür ederim. SATSO her zaman kapılarını üyelerin her sorununa ve gelişmesi için başvurusuna açık tutacaktır.
SATSO Ailesi olarak tüm üyelerimizi Ramazan bayramının İlk günü saat 14.OO'de bayramlaşmaya davet ediyorum. Sizleri SATSO binasında ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız.”dedi.
Başkan Kösemusul'un konuşmasının ardından geçilen Meslek Komitelerinin sorunlarının görüşülmesi bölümünde 27. Meslek Komitesi üyesi Ergin Balcı pide fiyat tarifeleri ile ilgili meclis üyelerine bilgi verdi. Buna göre; 1. Tip undan üretilen 400 gram pide 1,50TL, 550 gram pide 2,00 ve 700gram pide ise 2,50 TL'den görüşülerek oybirliği ile kabul edildi.
Daha sonra dilek ve temenniler bölümünde kürsüye gelen meclis üyeleri mesleki ve sektörel sıkıntılarını dile getirdiler.
Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız özel eğitim kurumlarının devlet okullarına yapılan kitap yardımlarından yararlanamadığını dile getirerek ayrıca bu ücretsiz kitap dağıtımları sebebiyle de piyasada okul kitapları bulamadıklarını, özel okullarda okuyan öğrencilerin ve velilerinin bu anlamda cezalandırıldığını düşündüklerini dile getirdi.
Ahmet Çıbuk ise kentsel dönüşüm ve Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili konulara değinerek kentsel dönüşümün rafa kalktığınıve yeni OSB yasasına göre de OSB'lerin ıslahının gündeme geldiğini ifade etti. Çıbuk konuşmasında; “Madem çarpık sanayileşmeyi engellemek istiyoruz OSB'leri bu kapsama alabilir miyiz i düşünmeliyiz. Dörtyol Sanayi gibi ıslah OSB kapsamında değerlendirilebilir mi ve kentsel dönüşüm tekrar gündeme gelecek mi?'' dedi.
Bülent Yılmaz maden ve taş ocağı firmalarından alınan vergi ve devlet hakkı oranlarının yüksek olduğunu belirterek bu oranların düşürülmesinin bu firmaları büyük bir sıkıntıdan kurtaracağını dile getirdi.
Birol Öner perakende tüketim ile ilgili yasal düzenlemelerin haksız kazanç ve haksız rekabeti ortadan kaldırmak anlamında çok önemli bir adım olacağını belirterek “Bir ürün kendi fiyatından aşağıya satılıyorsa neden en başta satılmıyor bu işin içinde bir terslik var”diyerek sorunun çözümünü talep etti.
Meclis üyesi Muzaffer Güneş, OSB'lerdeki arazi fiyatlarının yükseldiğini dile getirerek bu yerleri devletin satmasının daha doğru olacağını ve Viking projesinin hayata geçirilmesi için gerekli altyapı çalışmaları ile ilgili destek beklediklerini ifade etti. Güneş ayrıca, “Biz TİGEM'i işlete bileceğimize yürekten inanıyoruz. Belli bir bedel karşısında Sakarya'ya verilmesini istiyoruz”dedi.
Behlül Bayrak, AVM'lerin şehir merkezindeki dar alanlardan kurtulmak adına bir kaçış noktası olduğunu ve bu anlamda küçük esnaftan alışveriş yapılmadığını belirterek küçük esnafların büyük mağazalarla mücadele edebilmeleri ve ticari hayatlarını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmeleri için rekabet şartlarının kanunlarla düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.
İffet Hacıeyüpoğlu, ülkemiz ekonomisinin gelişmesinin önünde önemli bir engel olan kayıtdışı ekonominin önlenmesi gerektiğini vurgulayarak cezai yaptırımların daha ciddi boyutlara getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Süleyman Baş, depremin üzerinden geçen zamana rağmen çözülemeyen hasarlı binalar sorunu konusuna dikkat çekerek SAÜ'nün bu konudaki çabalarının çok önemli olduğunu hasarlı binaların deprem kadar büyük tehlike oluşturduğunu belirtti. Baş, ayrıca, kentin Hacıoğlu gibi Çukurahmediye gibi bölgelerinde kentsel dönüşümün gerekli olduğunu ifade etti.
Erol Kaya, Dış mekan süs bitkiciliğinin Sakarya ekonomisindeki önemine değinerek bu sektörle ilgili hükümetin desteğini beklediklerini dile getirdi. Süs bitkisi konusunda ithal ederken ihraç eder noktaya gelinmesinin önemli bir başarı olduğunu kaydeden Kaya, hangi bakanlığa bağlı olduklarının da netleşmesi gerektiğini vurgulandı.
Niyazi Bölükbaşı, firmalara uygulanan cezai işlemlerin büyük firmalara da küçük firmalara da aynı şekilde uygulandığını belirterek mevzuatların ve yönetmeliklerdeki değişikliler hakkında da bilgi aktardı.
Yıldıray Çakar, akaryakıt sektöründe önemli bir sorun olan 10 numara yağ sorununun çözülmesi gerektiğini sektör temsilcilerini oldukça zor duruma düşüren bu madeni yağ kullanımı ve ticaretinin insan ve çevre sağlığını da aynı şekilde tehlikeye attığını ifade etti. Yanan yolcu otobüsünün yine bu yağlar nedeniyle felaketi yaşattığına değinen Çakar, ölen yolcuların vebali nasıl ödenecek? Çakar “Bu olay Sakarya'da azalacağına artıyor bu sorunun çözümünü bekliyoruz” dedi.
Meclis Üyelerinin konuşmalarının ardından kürsüye gelen Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik öncelikle maden yasası konusuna değinerek maden ocağı işleten firmalardan alınana vergilerin çok fazla olmadığını bu rakamlar arasında devlet hakkının da olduğunu belirterek bunun da normal bir uygulama olduğunu dile getirdi. Çelik maden yasası kapsamında bir fon oluşturulacağını ve bu fonla devletin kullanılan maden ocakları ile ilgili düzeltmeler yapacağını ifade ederek şöyle dedi: “Maden ocaklarının projeye başlamadan önce işlerini tamamladıktan sonra çevre anlamında eski haline getirerek bırakacaklarını söylüyorlar ancak İşin sonu geldiğinde ben battım yapamam diyorlar battı mı yattı mı bilmem ben.”
OSB'lerin kamulaştırmalarının hızlandırılması için ortak bir havuz oluşturulması konusuna da değinen Çelik yerel yönetimlerin bir araya gelerek bir havuz oluşturması noktasında destek olabileceklerini belirtti. OSB olmayan sanayi alanlarının ıslah edilmesinin OSB yasasında geçtiğini fakat ıslah OSB'ler ile ilgili direkt bir konunun bulunmadığını dile getirdi.
Çelik TİGEM arazilerinin Sakarya'ya kazandırılması konusunda ise; “TİGEM le ilgili şimdiye kadar iki süreç yaşadık. TİGEM arazisinde başkalarının yeri için proje üretiyoruz. Bizim ihaleye müdahale edilmez. Ancak Sakarya'ya kazandırılması ile ilgili bir talebimiz olabilir.
Çelik konuşmasında ayrıca; Kayıt dışılığı en aza indirmek için uğraşacağız. Fidancılıkla ilgili bakanlık nezdinde çalışmalar ve yeni düzenlemeler yapılabilir. On numara yağ konusu çözülecek. 10 numara yağın tenekelerde satılmasını öneldik. Şimdi de kaçak pompa ve tanklarda satış yapanlar için denetimleri arttıracağız.”dedi.
Sakarya Milletvekili Hasan Ali çelik'in konuşmasının ardından kürsüye gelen milletvekili Prof. Dr. Münir Kutluata, öncelikle SAÜ Rektörü Muzaffer Elmas'ın ağır hasarlı binaların listesini çıkararak öğrencilere vermesinin çok yerinde olduğunu ifade ederek yerel yönetimlerin de aynı hassasiyeti göstermesini beklediklerini deprem ile ilgili tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Kutluata konuşmasında, “Sakarya potansiyeli yüksek olduğu için sorunlu bir il. Potansiyeli doğru kullanılmayan işsizliğin, tarımın çok yoğun olduğu bir ilimiz. Bu anlamda yerel yönetimlerin sosyal sorumluluğu olmalı. Sakarya turizm özellikleri olan bir il ama geliştirilmeli. İktidarın sorunları çözmede adım atmasında her zaman desteğiz. Sakarya'nın önümüzdeki 10 yılda bir milyon 20 yılda 3 milyon nüfusa sahip olması bekleniyor. Acaba Büyük Sakarya için nasıl bir vizyon çalışması var?”dedi.
Ülke ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Kutluata ekonominin çok kırılgan bir noktada olduğunu %11 ile ilk çeyrekte en yüksek büyüme oranına ulaşıldığının söylenmesine rağmen bugün aynı çizgide devam edilmemesinin bu kırılganlığın bir göstergesi olduğunu dile getirdi. Ayrıca iktidarın kendi başına bile bir yasa çıkarabilecek durumda olduğunu belirten Kutluata “taleplerinizin karşılanmaması için vekillerimizin hiçbir bahanesi yoktur” dedi.
Kutluata'nın ardından kürsüye gelen Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün ise, “Bu şehrin bir vizyonu var” diyerek sözlerine başladı. Sakarya'ya yatırım yapmak isteyen bir yatırımcının tüm taleplerini karşılayabilecek potansiyele sahip olan Sakarya'nın son 8 yılda 110 bin kişi göç aldığını ifade ederek “ ilimiz tüm bu nüfus artışına rağmen herhangi bir sosyal çalkantı yaşamadan bu insanlara iş, aş, eğitim vermiştir. Hiç kimse para kazanamayacağı, çocuğunu okutamayacağı şehre göç etmez Bazı dergilerde Sakarya'nın yaşanabilir il sıralamasındaki yeri gibi uydurma değerlendirmeleri kaale almayın. Aynı sıralamada benim şahsen henüz geride olduğumuzu düşündüğüm kültür sanat alanında ilk 7' de olduğumuz söyleniyor. Bu doğru mu? Biz planlı programlı ve çevreyi koruyarak büyüyoruz. Çevreyle barışık bir şekilde kalkınıyoruz. Kocaeli'nin düştüğü tuzağa düşmeden vizyonumuz doğrultusunda ilerliyoruz. Bizim halkımız da çevre konusunda çok bilinçli ve duyarlı bir hale geldi. Sakarya'da kirli sanayileşmeye müsaade etmeyeceğiz.”dedi.
Haber Tarihi : 25/8/2011