1nci Organize Bölge atıkları değerlenecek
Çevre Komisyonu; Başkanı Sn.M.Önol Taşöz başkanlığında yaptığı toplantı sonucunda bütünsel entegre katı atık yönetimi ile 1nci organize Sanayi Bölgesi'nde pilot uygulama yapılmasına ve sistemin akabinde yaygınlaştırılması çalışmalarına katkıda bulunma kararı aldı.
Sn. Mahnaz Gümrükçüoğlu, Sn.Sinan Mehmet Turp, Sn.Zeliha İrez, Sn.Ahmet Çıbuk, Sn.Sinem Anıl, Sn.Sabri Aydoğdu ve Sn.Tunç Özuğurlu'nun da katıldığı toplantıda Dünyada tek bir örneği bulunan bütünsel entegre katı atık yönetimi tesisi uygulamasının Pamukova'da da hizmete girmesi gündem oldu. Çevre Komisyonu Başkanı .M.Önol Taşöz yaptığı açıklamada :''Sanayici her zaman çevre düşmanı olarak bilinir ama biz SATSO Çevre komisyonu olarak aksini ispatladığımıza inanıyorum. Biosun Pamukova firmasının Pamukova dışındaki ilk pilot uygulamasına Sakarya 1.OSB'sinde başlanması konusunda karşılıklı görüşmelerimizin olumlu sonuçlanması sevindirici. Ambalaj atıkları konusunda belediyelerimizin öncülüğünde geniş bir çalışma alanı vardı ancak düzenli depolama sahasına her gün taşınan tonlarca organik atık konusunda bir faaliyet yoktu. Firmanın tesisi sayesinde evsel organik atıklardan, büyük baş hayvan gübresine, tavuk çiftliği atıklarından eşeleklere, mezbaha atıklarına kadar pek çok atık işlenerek ekonomiye katma değer olarak dönüştürülebilecek. Uygulamanın yaygınlaştırılması sayesinde hem Sakarya İli'nin atık miktarı düşecek, hem geleceğin değerli madeni kabul edilen çöpten daha büyük ekonomik değerler yaratılmış olacak. Bu projeye gönüllü paydaş olan 1.OSB yönetimini en içten dileklerimle kutluyorum. Sakarya'da örnek çalışmalar için her türlü özveriyi göstermeye hazırız' 'dedi.
1.OSB müdürü Sn.Ahmet Çıbuk tesislerde bilgilendirme çalışmalarına başladıklarını, Firma mühendisleri ile beraber tek tek projeye katılacak tesis çalışanlarına yerinde eğitim vereceklerini ve kaynağında ayrı toplama konusunda bilgilendirmeyi sürdüreceklerini söyledi.
"Biosun Pamukova firması ambalaj atıklarını ayrı toplayıp ekonomiye geri kazanım sağlamanın yanında topladığı organik atıkları işleyip biogaz üretmekte; üretilen bu gazı yakarak elektrik ve ısı üretecek. Elektrik ana hatta verilerek ülke ekonomisine kazandırılacak, elde edilen ısı sayesinde 12.500 m3 lük soğuk hava deposu çalıştırılacak ve bölgeye hizmet verecek. Dahası işlem sonrası ortaya çıkan posaya azot, fosfat ve potasyum katılıp işlenerek organamineral gübre elde edilecek. Bu yüksek kaliteli gübre de bölge tarımını olumlu etkileyecek. Tesise giren atığın %94 ü işlenerek sadece %6 lık bir kısmı düzenli atık depolama sahasına gönderilecek. "
Haber Tarihi : 22/9/2011