SATSO 31. MESLEK KOMİTESİ'NDEN YILLIK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
SATSO 31. Meslek Komitesi tarafından SATSO Sosyal Tesisi'nde düzenlenen toplantıya SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu ve onur konuğu olarak SATSO Eski Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ ile 31. Meslek grubuna dahil üyeler katıldı.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 31. Meslek Komitesi aynı meslek grubundan firmaların, sektörleri ile ilgili durum değerlendirmesi ve sorunların çözümüne yönelik istişarelerde bulunmak üzere yıllık değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantıda, SATSO 31. Meslek komitesi ve Meclis Üyesi Behlül Bayrak; "Tüketici Haklar Heyetinin içerisine meslektaşlarımızı götürerek oradaki sektörümüze büyük haksızlığın döndüğü adil olmayan sistemi bir nebzede olsa delmeyi başardık. KOSGEB kredilerinden üyelerimizin de yararlanması için mevzuat değişikliklerine gidilmesi için gayret gösterdik ve başarılıda olduk. Çok önceki bir araya gelmeyen sektör temsilcilerini Yalova, Düzce, Bolu, Kocaeli, Gebze illerinde kapsayacak şekilde bir araya getirdik. Bilişim sektörünü masaya yatırdık.Yeni bir bilişim çatısı kuruyoruz.Detaylarını 2012'de anlatacağımız bu sektörel çalışma ile iller arasında koordine sağlayacak iş alanlarımızı genişleteceğiz. Başarılı çalışmalarımız kadar başarısızlıklarımızı da kabul ederek el ele daha iyi günlere beraber gideceğiz" dedi.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ise "SATSO Yönetim Kurulu olarak bürokrasi ile meclisimiz ve meslek komitelerimiz arasındaki iletişimde bir köprü olmaya gayret ediyoruz. Biz çözüm noktasındayız. Meclis üyelerimizin her türlü sorununu çözmek ve onları bir adım ileriye götürebilmek için çalışıyoruz. 31.Meslek Komitesi'ni çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum.
SATSO hem ticaret hem de sanayi lobisidir. Bizler hem ticareti geliştirmek hem de sanayiyi geliştirmek adına yaptığımız çalışmalarla de hem de sanayi ile yapmış olduğumuz çalışmalarda netice almaya gayret eden insanlarız. Bu anlamda ilimizin otomotiv üssü olma konusundaki çabamız sadece ilimiz sanayini geliştirmek adına değil ticaretini de üst seviyelerde canlandırmak içindir. Şöyle ki; geçtiğimiz yıl Başbakanımızın yerli otomobil üretimi konusunda çağrısına Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz de ortak olmak istiyoruz dedik. Ondan önce Bakanımız Nihat Ergün'ün bizim bölgemizin otomotiv bölgesi olması gerektiği konusunda işaretleri oldu. Amerika'da otomotiv bölgesi gibi neden Dettroit olmasın dedi. Sanayi bakanımızı da destekledik.
Otomotiv sektöründe çok önemli 3 tane parametre vardır. Bir tanesi işçilik; önemli bir işçiliğiniz varsa kalifiye elemana sahipseniz bu sektörde söz sahibi olabilirsiniz.
Bildiğiniz gibi Sakarya'da Toyota markası 3.500 kişiye ekmek veriyor. Yeni bir yatırım daha yapıyor artı 400 kişi daha gelecek. Dünyanın birçok yerindeki Toyota fabrikalarında sıfır hata ile otomobil üretilen üs Sakarya'daki fabrikadır. Bu durum işçilik konusunda bizim için çok ciddi bir referans.
İkinci önemli parametre lojistik; ulaşılabilir olmak. Bölgemizde Karadeniz ile ikinci bir liman bağlantısı var. Kara yolu ve demiryolu bağlantılarımız da bununla birlikte yapılıyor. Ulaşım konusunda da güçlüyüz.
Üçüncü parametre yan sanayi: Yan sanayide geliştirilebilecek bir altyapı var. Bu yerli otomobil üretim üssünün Sakarya'da kurulmasının ticaretle telekomünikasyonla ile alakasını sorarsanız, çok alakası var. 1 yıldır lobi çalışması yapıyoruz. Bu çalışmalarımızın sonucunda önemli bir marka yatırım Sakarya'ya yapmaya karar verdi. Firma, yan sanayisi ile birlikte Sakarya'ya yatırım yapacak. İkinci Toyota diyebileceğimiz bir marka Sakarya'ya geliyor. Otomotiv sektörü donanımlı ve çalışana yüksek ücret ödeyen bir sektördür. Yaklaşık 3500 çalışanı olacağını düşünürsek aile ile birlikte hesaplandığında artı 7-8 bin kişi ile ticaretin canlanması demektir. Ticaretin bu anlamda canlanacağına inanıyorum. Bu toplantı vesilesi ile bu büyük firmanın yatırım kararını da buradan açıklıyorum.
Bu anlamda Sakarya'nın otomobil üretim üssü olması konusundaki gelişmeler ve son durum ile ilgili bilgi vermek istedim. Hep birlikte bu konunun üzerine gitmeye ve çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Meslek komitelerinin bir arada olup göstermiş olduğu performanstan dolayı mutlu olduğunu belirten Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu; "31. Meslek Komitesi daha önce bizimde içinde bulunduğumuz 10. Meslek Komitesi ile birlikteydi bir önceki seçimlerde onun için biz Sakarya'da olduğu gibi Ticaret Sanayi Odasında da bir ve beraberlik içinde geliyoruz.
Aynı meslek gruplarından şirketlerin, sektörleri ile ilgili rekabet öncesi birliktelikle sektörün kurallarını koymaları ve sektör standartlarını oluşturarak profesyonel bir şekilde çalışmaları, birlikte yükselmenin en önemli faktörüdür.
Bu itibarla aynı meslek gruplarının bir arada olması sorunlarını tartışıyor olması çok güzel. Kaldı ki meclisimiz içerisinde de komiteyi temsil eden meclis üyelerimiz bu konuda çok aktif görevlerde bulunuyorlar. 31. meslek komitesinin göstermiş olduğu performansa teşekkür ediyorum" dedi.
SATSO Yönetim Kurulu Eski Başkanı Akgün Altuğ ise 2011 yılı ekonomik değerlendirmesinde bulunarak 2012 beklentileri ile ilgili görüşlerini de katılımcılarla paylaştı. Altuğ'un üzerinde durduğu ve dikkat çektiği en önemli husus 01 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek olan Yeni Türk Ticaret Kanunu ve bunun şirket uygulamalarına yansıması konusu oluşturdu. Altuğ konu ile ilgili olarak "Yeni Türk Ticaret Kanunun çok iyi anlaşılması ve anlatılması gerekiyor. Kanuni yaptırımların ağır olması sebebiyle firmaların bu konunun titizlikle durmalarını tavsiye ediyorum" dedi.
Toplantının sonunda Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ve SATSO Yönetim Kurulu Eski Başkanı Akgün Altuğ'a 31. Meslek Grubu adına Meclis Üyesi Behlül Bayrak ve Fahri Özdemir tarafından plaket takdim edildi.
Haber Tarihi : 11/1/2012