Yeni teşvik sisteminin ayrıntıları TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla TOBB'da oda ve borsa başkanlarına tanıtıldı. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul da toplantıya katılarak, ilgili kişilere görüş ve önerilerini iletti.
Hisarcıklıoğlu, "Ülkemizde yatırımcının en önemli sorunu sermaye eksikliğidir. Aynı sektörde ayrı ayrı iş yapıp rekabet içinde boğulmak yerine, bir araya gelerek ortaklık kurmak, hem verimliliği artıracak, hem de yurtdışındaki rakiplerimizle rekabet edebilmemizi sağlayacaktır. Artık firmalarımız büyük oynamanın önemini anlamak zorundadır" Bir kısmınızın özellikle illerinizin bölge sınıflandırmaları konusunda kafa karışıklığı yaşadığını biliyorum. Ama bu teşvik mekanizması hem yapılış biçimi, hem de içeriği açısından çok farklı ve son derece kapsamlı" diye konuştu.
TOBB Birlik Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sistemini oda / borsa başkanlarına anlattı. Söz konusu toplantıda, oda / borsa başkanları da Yeni Teşvik Sistemi hakkında görüş ve önerilerini paylaştı.
ŞİMDİ, DEVLET TULUMBAYA SU DÖKECEK
Bu teşvik sisteminde dikkati çeken üçüncü önemli husus da vergi indiriminin firmalara finansman desteği sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesidir. Biliyorsunuz önceki sistemde vergi indirimi teşvikinden yararlanabilmek için yatırımı bitirmeniz ve yeni yatırımdan kara geçmeniz gerekiyordu. Bir başka deyişle tulumba akmaya başladıktan sonra destek geliyordu. Şimdi, devlet tulumbaya su dökecek. Sadece işletme aşamasında değil de, yatırım aşamasında da vergi indirimi yapılabilecek. Hem de birinci bölge dışında, sadece yatırım yaptığınız işten değil, tüm şirketin kazancından vergi indirimi alabileceksiniz." Teşvik sistemi içerisinde OSB'lere sağlanan ayrıcalıklardan, yüksek teknolojiye verilen ilave desteklere, asgari yatırım miktarlarının azaltılmasından, faiz desteklerine kadar birçok yenilik bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bunların hepsinin özel sektörün gelişimine ciddi katkı sağlayacağını bildirdi.
Bakan Çağlayan, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat dörtlüsünün bir bütün halinde sağlaması gereken yatırımların yolunun açılması gerektiğine işaret ederek, Teşvik Sistemi kapsamında, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, faiz desteği, yatırım desteği, işveren SSK primi desteğinin bulunduğunu söyledi.
Organize sanayi bölgelerinin bulunduğu bölgenin değil, bir alt bölgenin desteklerinden faydalanacağını belirten Çağlayan, 12 önemli sektörde de büyük ölçekli yatırımların destekleneceğini söyledi. Bakan Çağlayan, sektörlere yapılacak yatırımların asgari tutarlarının düşürüldüğünü, sektörlerdeki büyüklüklerin aşağı çekildiğini kaydetti.
Çağlayan, GİTES çerçevesinde tespit edilen, Türkiye'nin imkanı olduğu halde dışarıdan ithal etmek zorunda kaldığı tüm sektörlerin de stratejik yatırımlar olarak tespit edildiğini belirterek, stratejik yatırımlar kapsamında, Türkiye'de tedariğinde yüzde 50'den fazlası ithal edilen ürünlerin, Türkiye'de hiç üretimi olmayan ürünlerin yatırımının, 50 milyon doların üzerinde ithal edilen tüm ürünlerin stratejik yatırımlar kapsamına gireceğini belirtti. Çağlayan, ''6. bölge hariç olmak üzere, il ayrımı, bölge ayrımı yapılmayacak. Cari açığın panzehiri olacak olan stratejik yatırımlarda yüzde 40 katma değer üretme şartı aranacak' '.Önümüzdeki hafta TBMM'ye teşvikle ilgili Vergi Kanunu'nda yapılacak üç değişiklik, sosyal güvenlikte yapılacak bir değişiklik tasarısı gidecek. Yeni Teşvik Sistemi'ni bu ay sonuna kadar uygulamaya sokacağız'' dedi.
SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul yeni teşvik yasasının Sakarya'ya yatırım yapmak isteyenleri OSB'lere yönlendireceğini belirterek ; "OSB'lerimize yenilerini katmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.'' dedi
Haber Tarihi : 17/4/2012