“Sahip olduğum yeteneği insanlığa faydalı olmak için kullanacağım”
Büşra Göral kimdir? Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
1995 Sakarya doğumluyum. İlk ve orta öğretimimi tamamladıktan sonra Akyazı Ticaret Meslek Lisesi Web Tasarımı ve Programlama bölümüne yerleştim. Bilgisayar bölümünü severek okuduğum için okul birinciliği derecesi ile Karabük Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği İngilizce bölümünü kazandım. 2019 yılında mezun oldum. İşimi sevdiğim için çalışmaktan keyif alıyorum. Mesleğimde her zaman üstüne koyarak ilerlemeyi amaç edindim ve pes etmeden hedeflerimi gerçekleştiriyorum. Meslek hayatım boyunca teknolojiyi insanların daha yararlı bir şekilde faydalanmaları için çalışmalarımı sürdürmeyi hedefliyorum.
TOBB ve TURKCELL işbirliği ile hayata getirilen geleceği yazan kadınlar yarışmasında Türkiye üçüncülüğü aldınız. Projeniz örneği pek olmayan bir uygulama, bu uygulamayı tasarlarken amaçlarınız nelerdi?
Babamın mesleği çiftçilik. Küçük yaştan itibaren babamla beraber işlerine kolaylık sağlayacak küçük pratik sistemler geliştirirdik. Bilgisayar bölümü okuduğum için tarım alanını teknolojiyle birleştiren sistemleri geliştirmek istiyordum. Büyükbaş hayvan yetiştiricisi olan çevremizdeki insanların hayvanları kantara taşırken zorlandığını, çok fazla zaman kaybettiklerini ve hayvanların kantara çıkarken birbirlerini sakatladıklarını gözlemledim. Bu durumu düzeltebilmek için araştırmalara başlamıştım. Veteriner hekimlere bu durumu anlattığım da, kantar olmayan çiftliklerde göz kararıyla hayvanın kilosunu tahmin ettiklerini söylediler. Net kiloya göre aşı ve ilaç veremediklerinden dolayı fazla ilaç uygulayıp hayvanların zarar gördüğünü ve ilaç israfında bulunduklarını belirttiler. Bu durum üzerine kantar görevi yapan bir uygulama geliştirmeye karar vermiştim. Öğrenci olduğum için hangi kurumlardan destek alarak geliştirebileceğimi araştırırken, TOBB ve Turkcell Geleceği Yazan Kadınlar projesiyle tanıştım. O günden itibaren büyükbaş hayvancılıkta görüntü işlemeyle ağırlık ölçümü uygulamasının sadece fikir olarak kalacağına değil hayata geçebilecek bir proje olacağı inancına sahip oldum. Bu nedenle projemi daha özveriyle ve ciddi adımlarla geliştirmeye başlayıp yarışma sürecine dahil oldum.
Kendinize rol model olarak aldığınız biri oldu mu?
Jade Raymond, kendisi Electronic Arts kurucusu. Yazılım alanındaki sayısız başarıya imza atmış en başarılı kadınlardan birisi. Fırsat verildiğinde kadınların sahip oldukları potansiyelin en büyük örneklerinden birisidir.
İkincisi de, babam. Kendisi üretimin önemini bilerek işini disiplinle yapıyor. Yeniliği seven bir insan olduğu içinde iş sahasındaki var olan sistemleri her zaman geliştirmeyi hedefler. Bu konuda bana daima örnek olmuştur.
Projenizi geliştirmeyi veya yeni projeler üretmeyi düşünüyor musunuz?
Tabi ki evet. Projemi çok seviyorum ve geliştirdiğim uygulamayı yeni bir cihaz haline getirmeyi hedefliyorum. Cihaz ile hayvanların kantara çıkarılmadan fotoğrafları çekilerek canlı ağırlığını elde edebileceğiz. Çalışmalarıma devam ediyorum. Yakın bir tarihte şirketimi kurarak patentli bir ürün halinde geliştireceğim.
Kesinlikle düşünüyorum. Sadece tek bir projeyle sınırlı kalmak istemiyorum. Daha önce söylediğim gibi hedefim, insanlara faydalı olmak için teknolojiyi geliştiren, üreten konumda olmak. Şu anda geliştirdiğim projeden sonra yine birçok alanda hayata geçirmeyi düşündüğüm planlarım var. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de insanların ihtiyaçları sürekli değişeceğinden dolayı güncel olarak bunlara cevap verilmesi gerekiyor. Sahip olduğum yetenekleri bu alanda kullanacağım.
Girişimcilik planlarınız ve gelecek hedeflerinizden bahseder misiniz?
Hali hazırdaki projem ile ilk girişimcilik adımımı attım. Bu sürecin sonunda güzel bir tecrübe kazanmış olacağım. Şu anda planladığım, bu proje sürecini başarıyla sonlandırıp, bu sektörde kendi fikirlerimi hayata geçireceğim.
Girişimcilik, benim için dünyayı değiştirmektir. Bu benim hayatımın bir parçası halinde ve böylede devam edecek. Bugüne kadar mesleğim ve girişimcilikle alakalı eğitimler aldım. Gelecekte AR-GE süreçlerimi daha başarılı yönetebilmek ve risk faktörünü daha iyi değerlendirebilmek için eğitim sürecime hayatım boyunca devam edeceğim.
Hedefim, her zaman daha çok çalışmak ve daha iyisi olmak.
Girişimci genç neslimize ne gibi önerilerde bulunursunuz? Neleri yapmalılar veya yapmamalılar?
Öncelikle ne yapmayı sevdiğine ve ne yapmak istediğine karar vermeli, istediği şeyi başarmış insanları dinlemeli ve plan yapıp harekete geçerek devam etmeli. Başarılı olmak için eğitimler alarak kendini geliştirmeli, öğrenmek için hata yapmalı, hata yapmak için de denemeliler. Öğrenmek için denemek ve yanılmaktan başka yol yoktur... Denemek için cesaretli ve inançlı olunması gereklidir. Fark yaratmak için çok küçük olduğunuzu düşündüğünüzde, odada bir sivrisinek ile uyumayı deneyin...
Girişimci olma yolunda başarısızlıklarla karşılaştığım vakitlerde ünlü filozofun şu sözü aklıma gelir; "Eğer burada durup daha ileri gitmeyeceksek, niçin bu noktaya kadar geldik?". Girişimci genç nesiller, herhangi bir başarısızlıkla karşılaşıldığında vazgeçmek yerine en etkin çözümü bulmak için çaba göstermelidirler. Durum ne kadar olumsuz olursa olsun her şeyin değişebileceği inancında olmalılar.
SATSO’nun girişimci kadınlara ve gençlerimize yönelik çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
TOBB ve TURKCELL Geleceği Yazan Kadınlar projesinde mobil programlama eğitimlerimizi SATSO'da aldık. Eğitimlerin ilk gününden itibaren SATSO kendi bünyesindeki başarılı girişimci kadınlarla bizi bir araya getirerek motive ediyordu. Eğitimin en heyecanlı en güzel vakitleri bu tanışma süreçleriydi. Her girişimci kadının öyküsünü ve başarılarını dinledikçe daha çok çalışma isteğim artıyordu ve projemi daha verimli hale getiriyordum. Mesleğimi seven bir bilgisayar mühendisiyim fakat benim için girişimci kadınların verdiği girişimcilik eğitimleri, mobil programlama eğitimlerinden daha verimli geçiyordu. Proje fikrimi anlattığım etrafımdaki kişilerin tepkileri genelde; "Ne gerek var böyle bir projeye, görüntüden kilo mu ölçülürmüş!, bilgisayar mühendisi olacaksın tarım ve hayvancılıkla ne ilgisi var! " şeklinde oluyordu. SATSO'daki kadın girişimcilerin motive ve destekleri sayesinde moralimi bozmadı ve devam ettim. Türkiye Üçüncülüğü derecesi hakkını kazandım. Bu derecede büyük emeği olan SATSO'ya sonsuz teşekkür ediyor ve gurur duyuyorum. Türkiye derecesinden sonra projenin hayat geçirilmesi noktasında bunun bir cihaz olarak geliştirilmesi için girişimcilik adımlarını atmamda güven veren ve destek olan ilk SATSO oldu. SATSO benim gibi girişimci olma hayaliyle yola çıkan her kadın ve genç girişimciye olabilecek en güzel desteği veriyor. SATSO gibi köklü bir kuruluş, Sakarya'daki girişimci adayları için büyük bir fırsattır.
“Girişimcilik, benim için dünyayı değiştirmektir.”