KARAR:1
Ülkemizde her geçen gün ağırlaşan ekonomik şartlar sebebiyle firmalar ticari hayatta yaşatma mücadelesi vermektedir. Bu ekonomik zor şartlar içerisinde firmaları en fazla etkileyen ve satışlarını düşüren düzensiz, özensiz ve kuralsız yapılan internet satışlarıdır. İnternet ortamında yapılan satışların birçoğu rekabet kurallarını çiğnemektedir. Devletimizin de bu internet satışlardan çok ciddi gelir kaybı olmaktadır.  Bu durumdan hem ekonomiye katkı sağlayan firmalar hem tüketiciler hem de devletimiz zarar görmektedir.
Üyelerimizi içinde bulundukları zor şartlardan kurtarmak ve nefes aldırmak amacıyla aşağıda maddeler halinde belirttiğimiz öneri ve taleplerimiz konusunda Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Rekabet Kurumu nezdinde gerekli girişimlerde bulunulması için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ ne yazı yazılmasına. 25.02.2022/47
Öneri ve Taleplerimiz;
1- İnternet üzerinden satış yapılacak firmalar bağlı bulundukları Ticaret ve Sanayi Odalarından, Vergi Dairelerinden, üretici veya distribütör firmalardan yetki belgesi almalıdırlar.
2- İnternet üzerinden yapılan satışlarda taksit sınırlandırması mutlaka yaptırılmalıdır.
3- İnternet satışları çok önemli haksız rekabet oluşturmaktadır. Bu firmalar yüksek miktarda ürün tedariki yaptıklarından dolayı daha ucuz ürün elde etmektedirler. Ayrıca bu satışlar hiçbir kurala bağlı olmadığından ürünler arasında uçurum fiyat farklılıkları vardır. REKABET KURULU mutlaka bu işe bir standart getirmelidir.
4- Devletimizin bu satışlarda uygulanan KDV miktarının mutlaka %12-%15 oranında arttırılması ve devletimiz nezdinde gelir elde edilmesi şarttır. Ancak bu şekilde bu piyasada denge sağlanabilir.
5- İnternet üzerinden yapılan satışlarda tam bir güven ortamı yoktur. Tüketiciler muhtelif şekillerde aldatılmaktadır. Binlerce örneği yaşanmış ve yaşanmaktadır.
6- Tüketicilerin internet üzerinden yaptıkları alışverişlerde 14 gün olan alışverişten cayma hakkı 45 güne çıkarılmalıdır.
KARAR:2
Odamıza gelen ve komitemize havale edilen T.C. Sakarya 1. İş Mahkemesi’ nin 2022/45 Esas sayı ve 17.02.2022 tarihli yazısı görüşüldü. 
Dava konusu; 09/01/2014- 30/12/2021 tarihleri arasında, yaklaşık 7 yıl kadar Satış Temsilcisi olarak çalışan, bir işçinin 2021 yılı Aralık ayında alabileceği emsal ücretin aralarında özel bir sözleşme yok ise belirtilen tarihte yürürlükteki asgari ücret miktarı olabileceği kanaatimizin adı geçen Mahkemeye bildirilmesine.25.02.2022/47

KARAR:3
Meslek Grubu üyelerimizden vergi borcu ve SSK borçlarının tekrardan yapılandırılması hususunda şifahi talepler komitemize iletilmiştir. Vergi borcu ve SSK borçlarının yapılandırmalarının tekrar başlatılması ile ilgili Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne yazı yazılmasına. 25.02.2022/47

KARAR:4
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Alışveriş Merkezi ve Zincir Marketlerin Açılış ve Faaliyet Geçiş Kriterlerinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmeliğin kısa sürede yürürlüğe girmesi gerektiği hususunda gerekli girişimlerde bulunulması için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ ne yazı yazılmasına. 25.02.2022/47


KARAR:5
Meslek grubumuz ile ilgili genel sorunlar tartışıldı. 25.02.2022/47

KARAR:6
Dilek ve temenniler dinlendi. 25.02.2022/47


Haber Tarihi : 4/3/2022
Paylaş